کیانوش جهانپور ، سخنگوی غذا و داروی ایران ادعا می کند که ” کندی تولید و کمبود جهانی” و “مانورها و رفتارهای سیاسی، تجاری” موجب عدم تحویل ۲.۸ میلیون دز واکسن کرونا تا پایان سال ۹۹ شده است .
کیانوش جهانپور اذعان دارد که واکسیناسیون در ایران به همراه چندین کشور “محدود و با سرعتی کمتر از پیش بینی های قبلی” صورت گرفته است. او کشورهای ثروتمند را از دلایل این کندی معرفی میکند و میگوید ۱۰ کشور ثروتمند جهان، ۷۵ درصد واکسن عرضه شده را، استفاده کردهاند.
این در حالی که کشورهای مانند اسرائیل ایالات متحده و کشورهای اروپایی تاکنون صدها میلیون دوز واکسن را در اختیار گرفته اند و مردم خود را واکسینه کرده اند.
بهمن سال گذشته بود که حکومت برنامه واکسیناسیون در ایران، را در مراسمی در تالار بیمارستان خمینی تهران بطور رسمی آغاز شد. این در حالی بود که براساس اعلام رسمی مقامهایی ایرانی قرار بود تا پایان اسفندماه یک میلیون و۳۰۰ هزار نفر واکسینه شوند.
جهانپور سه روز پیش در یک برنامه رادیویی اعلام کرد که تاکنون ۷۰۰هزار دوز واکسن از سه کشور هند، چین و روسیه توزیع شدهاست.
گفته شده کسانی که تا به حال واکسن زدهاند کادر درمان، سالمندان، مجروحان جنگ و افراد درگیر پسماندهای عفونی بودهاند.
جهانپور ادعا کرد که تا پایان سال گذشته برای خرید بیش از ۴۲ میلیون دز واکسن، اقدام کرده که از این میز ان بیش از ۲۱ میلیون دز واکسن از مسیر خرید مستقیم و سبد کواکس، قطعی شدهاست.
این در حالی که مقامهای ایرانی وعده داده بودند که تا پایان سال ۱۴۰۰ همه مردم واکسن خواهند زد. جهانپور ادعا کرد که برنامه دولت این است که “دو سوم”واکسیناسیون از طریق “تولیدات ملی” صورت بگیرد.
منتقدان برنامه واکسیناسیون دولت میگویند اتکای به تولید “واکسن ملی” باعث شده که دولت برای خرید واکسن خارجی سیاست کجدار و مریز اتخاذ کند و کندی واکسیناسیون در ایران لزوما به کمبود واکسن در جهان برنمیگردد.
وزارت بهداشت نیز در هفته اول سال جدید شمسی نیز با هشدارهای پیاپی اعلام کرده است که موج جدیدی از شیوع بیماری کرونا در شهرهای ایران آغاز شدهاست .در ادامه این گزارش آمده است که شماری از شهرهای ایران که در وضعیت مناسبی بودند رو به وخیم شدن میرود و انتظار میرود با افزایش سفرهای نوروزی، شمار مبتلایان به بیماری کرونا افزایش پیدا کند و تعداد شهرهای قرمز بیشتر شود.
براساس گزارش رسمی وزارت بهداشت، از روز گذشته تاکنون ۹۷ بیمار کووید۱۹ ، جانشان را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۶۲ هزار و ۱۴۲ نفر رسید و مجموع بیماران مبتلا به کووید۱۹ در ایران به یک میلیون و ۸۳۰ هزار و ۸۲۳ نفر رسید.
این در حالی که براساس تحقیقات و مدل سازی شماری از پژوهشگران گفته میشود تعداد مبتلایان و فوت شدههای کرونا در ایران چند برابر آمار دولتی است.