یک روز پس از آنکه علی خامنه ای در پیام نوروز خود فضای مجازی را مورد حمله قرار داد و آن را ول شده خواند، پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران ، گفت: «ما به دستور رهبری فضای مجازی را از ولنگاری رها خواهیم ساخت».
یک مقام آگاه در “مرکز ملی فضای مجازی” در این باره گفته است : به دستور خامنه ای ، از این پس سپاه پاسداران ، تصمیمهای محدودکننده در خصوص مدیریت فضای مجازی ایران، بهخصوص گروههای اجتماعی اینستاگرام و واتسآپ را به عهده گرفته است.
وی در ادامه افزوده است که دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی نسبت به اعمال سریع محدودیتها در آستانه انتخابات ریاستجمهوری و عواقب امنیتی و اجتماعی آن هشدار داده است. اما فرماندهان ارشد سپاه پاسداران به طور رسمی وارد کارزار محدودیت فضای مجازی شده اند و تضمین کردهاند، با اقداماتی که انجام خواهند داد ، امنیت کشور را حفظ خواهند کرد».
خامنهای در سخنرانی نوروزی خود، فضای مجازی را “رها شده” توصیف کرد و گفته بود: «ما افتخار میکنیم که فضای مجازی را رها کردهایم، این افتخار ندارد، نباید این وسیله را در اختیار دشمن قرار داد».
حسن روحانی نیز با تایید سخنان خامنهای در این باره افزود: خطرات ورود به فضای مجازی بالاتر از شرایط عادی است و در عین حال تأکید کرد آزادی موجود در این فضا به مبارزه با فساد کمک کرده است.
همزمان آذری جهرمی ، وزیر ارتباطات نیز طی نشستی در نرمافزار “کلابهاوس” در خصوص تاثیر محدود شدن فضای مجازی در ایران گفت: روش انسداد سایتها به سیاق گذشته دیگر باطل شده است و مدعی شد چه با رمزنگاریهای پیشرفته و چه با ابزارهای ماهوارهای که بهزودی فراگیر میشوند، دیگر نمیتوان فضای مجازی را با فیلترینگ کنترل کرد.
در همین راستا پاسدار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز گفته است: این ولنگاری بزرگترین ظلم به مردم و ظرفیتهای عظیم فضای مجازی در مسیر پیشرفت ایرانی اسلامی و تقدیم دو دستی این فضا به دشمن برای اجرای انواع عملیاتهای شناختی در شرایط جنگ اقتصادی است.
این سخنان خامنه ای علاوه بر آنکه هشدار جدی به دولت بهحساب آمد، مقدمه قطعی شدن برخورد با وزیر جوان ارتباطات پس از تعطیلات در صورت مقاومت دولت برابر دستور علی خامنهای نیز تلقی شد.
برخی از تحلیلگران در این باره می گویند : این سخنان خامنه ای آغاز دورانی است که حکومت ایران با نگاه به تجربه چین و کشورهای مشابه در محدود کردن فضای مجازی، قلع و قم دسترسی به اینترنت و آغاز خاموشی فضای مجازی را به صورت جدی پیگیری خواهد کرد و بیشتر دلایل سیاسی و امنیتی دارد.
در اعتراضات آبان ۹۸ حکومت ایران بارها و بارها در خصوص رویدادهای که در پس آن برنامهریزی امنیتی برای سرکوب وجود داشت با افشاگری و مقاومت مدنی وسیع در فضای مجازی روبرو شد. بازتاب این مقاومت در سطح جهانی چنان بود که در اکثر موارد برنامههای مدیریت بحران را در ایران تغییر داد.