علی خامنهای، در دیدار امروز خود (سه شنبه) با روسای قوا و اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی در واکنش به انتقادها درباره برنامه موشکی ایران و دخالت در کشورهای منطقه گفت: «به شما چه ربطی دارد،؟ شما اول خودتان را اصلاح و بعد اظهار نظر کنید.»
خامنهای افزود: «وضع آمریکا که مشخص نیست و اروپاییها هم دائما در حال موضعگیری بر ضد ایران هستند. آنها در حالی که خودشان بیشترین دخالتهای نادرست را در مسائل منطقه دارند، به ما میگویند در منطقه دخالت نکنید».
او گفت: «در حالی که بریتانیا و فرانسه دارای موشکهای مخرب اتمی هستند و آلمان نیز در این مسیر قرار دارد، آن وقت به ما میگویند موشک نداشته باشید».
برنامه موشکی رژیم ایران و حضور در کشورهای منطقه از جمله عراق، سوریه، لبنان و یمن در سالهای اخیر بارها مورد انتقاد مقامهای اروپایی و آمریکا قرار گرفته است.
برخی مقامهای غربی و همچنین کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و بحرین هم گفتهاند در صورت امضای توافق جدید هستهای با جمهوری اسلامی، باید برنامه موشکی ایران نیز در آن لحاظ شود.
خامنهای در بخش دیگری از سخنانش درباره مذاکره و آثار تحریمها بر اقتصاد کشور گفت: «البته ما مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم، اما به نتیجهای نرسید».
او در ادامه تاکید کرد: «رفع تحریمها یکی از راههای “علاج تحریم” است.
این سخنان خامنه ای در ارتباط با مذاکرات ۱۸ ماهه منتهی به توافق هستهای ایران در سال ۹۴ است که کمتر از سه سال دوام آورد و پس از خروج دولت ترامپ در سال ۹۷ از برجام، این توافق در مسیر اجرایی شدن دچار مشکلات عدیدهای شد.
او خواستار «خنثیسازی تحریمها و غلبه بر آنها شد و گفت اگر این کار را انجام دهیم، طرف مقابل بهتدریج دست از تحریم بر خواهد داشت».
خامنه ای در سالهای اخیر بارها از ایده ” اقتصاد مقاومتی” به عنوان برنامه پیشنهادی خود برای حل مشکلات اقتصادی کشور نام برده، اما امروز او در سخنان اش کوچکترین اشاره ای “اقتصاد مقاومتی” نکرد.
در دو هفته اخیر نیز مقامهای دولت روحانی از رفع تحریم ها به عنوان خواسته اصلی یاد کردهاند. از جمله آنان محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، بود که در نامهای انتقادی به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران نوشت که مردم خواهان “رفع تحریم” هستند، نه این که یارانه بیشتر بگیرند.
قالیباف پیش از این با کنایه به مقامهای دولتی گفته بود که مشکلات در حوزه مسکن و گمرک و گرانی به پاستور و بهارستان و باب همایون و میرداماد ارتباط دارد، نه به جورجیا و میشیگان و آریزونا.
در چهار سال گذشته، به دنبال تحریمهای شدید و فشار حداکثری پرزیدنت ترامپ، فروش نفت ایران به شدت کاهش یافته است.
تحلیلگران اقتصادی میگویند علاوه بر فشار تحریمها، ناکارآمدی مدیریتی، فساد و تعداد مراکز قدرت و تصمیمگیری در ایران سبب شده است که دشواریهای اقتصادی دوچندان شود.
دولت ایران در انتظار بازگشت دولت جدید آمریکا به توافق هستهای موسوم به برجام، است تا بخشی از تحریمهای اقتصادی ایران برداشته شود.