در همان حال که دیدار رئیس جمهوری عراق از ایران ادامه دارد و طرفین بر این امید هستند که بتوانند مناسبات اقتصادی را گسترده تر سازند، روزنامه واشینگتن پست نوشت که بر اساس نظرسنجی های اخیر، حکومت ایران به تدریج پایگاه مردمی خود را در عراق از دست می دهد.
دولت بغداد خواهان برچیدن گروه مسلحی است که “الحشد الشعبی” (بسیج مردمی) نام دارد و با هزینه حکومت ایران در عراق برپا شده و در واقع وسیله ای برای اجرای هدف های سیاسی و دینی رژیم ایران در عراق می باشد.
مردم عراق، این شیوه رفتاری رژیم ایران را یک ترفند کولونیالیستی به هدف تسلط بر آن کشور می دانند و خواهان برچیدن آن هستند. ولی علی خامنه ای امروز (یکشنبه) به رئیس جمهوری عراق هشدار داد که مبادا این نیرو را که بازوی عملیاتی رژیم ایران در عراق است، برچیند.
از هنگامی که روح الله خمینی در ایران قدرت را به دست گرفت، امید آن را داشت که بتواند شیعیان عراق را نیز به دنبال خود بکشد و از این رو به تبلیغات زهرآگینی علیه دولت صدام حسین در بغداد پرداخت و شیعیان را که اکثریت عددی در عراق محسوب می شوند به شورش فرا خواند.
همین اقدام تحریک آمیز خمینی بود که صدام را به حمله به ایران ترغیب کرد.
رژیم ایران در همان سال های جنگ، نیرویی را با نام “مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق” برپا کرد و ده هزار نفر نیروی مسلح از میان شیعیان عراق را به خدمت گرفت. ولی پس از سقوط صدام حسین و بازگشت از ایران به عراق، این نیرو از هم پاشید و رژیم ایران “الحشد الشعبی” را به جای آن برپا ساخت.
حکومت ایران در آن سال ها ادعا کرده بود که اگر بتواند بر عراق مسلط شود، یک راه زمینی ایجاد خواهد گردید که رژیم ایران خواهد توانست نیروهای خود را به مرز اسرائیل بفرستد.
در طول هشت سال جنگ با صدام، رژیم ایران شعار می داد که راه قدس از کربلا می گذرد و از این رو شیعیان باید بر عراق مسلط شوند و با سوریه دست اتحاد بدهند تا بتوان اسرائیل را نابود کرد.
آگاهان می گویند که برای دولت عراق، ادامه برخورداری از پشتیبانی ایالات متحده بسیار ضروری است و دولت جدید بغداد خواهد کوشید روابط دوستی با رژیم ایران، در محدوده ای باشد که ایالات متحده آن را دور زدن تحریم از جانب آن کشور تلقی نکند و ادامه دوستی بین دو کشور خدشه دار نشود.
رسانه های حکومت ایران می گویند که حجم مبادلات بازرگانی بین ایران و عراق ۱۲ میلیارد دلار است و می خواهند آن را دو برابر سازند. گفته شده که ایران و عراق برای دور زدن تحریم ها، معاملات را با پول عراق انجام خواهند داد. ولی هنوز معلوم نیست که این شیوه مبادلاتی تا چه حد می تواند عملی باشد و با خشم و مجازات ایالات متحده روبرو نگردد.
روزامه آمریکایی واشینگتن پست در آخرین شماره خود نوشت که نظرسنجی اخیر نشان می دهد که میزان محبوبیت رژیم ایرا در عراق به شدت کاهش یافته و علت آن منافع اقتصادی مردم عراق در ادامه همکاری با ایالات متحده می باشد.
در ماه های گذشته چندین رشته تظاهرات گسترده علیه حکومت اسلامی ایران در شهرهای مختلف عراق و به ویژه در بصره رخ داد و از جمله کنسولگری رژیم ایران در آن شهر به آتش کشیده شد.