خامنه ای در واکنش به هشدار بایدن در مورد “گزینه های دیگر” گفت: «اتم ایران با دیپلماسی ارتباط ندارد و آمریکا از ایران طلبکار نشود»

یک روز پس از آن که پرزیدنت بایدن در حضور نخست وزیر اسرائیل گفت که اگر مذاکرات برجامی با رژیم ایران به نتیجه نرسد، دولت واشنگتن راهکارهای دیگری را مورد بررسی قرار خواهد داد، علی خامنه ای به آن واکنش نشان داد و سخنانی بیان داشت که امکان ادامه گفتگوهای برجامی با ایالات متحده، پس از بروی کار آمدن دولت آخوند رئیسی بیش از گذشته کاهش می یابد.

علی خامنه ای در سخنانی که نوعی انتقاد غیر مستقیم از دولت حسن روحانی بود، گفت: «دولت آمریکا طوری رفتار می کند که گویا از ایران طلبکار نیز هست و طوری رفتار می کند که گویی حکومت اسلامی ایران بود که از برجام و تعهداتش خارج شد.

خامنه ای در ادامه سخنانش، سیاست خاصی را در برابر به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان عرضه نکرد و در این رابطه گفت: «دولت ها می آیند و می روند و نوع رابطه ما با آن ها، به نوع رابطه آن ها با ما بستگی دارد. مفهوم این سخنان آن است که اگر طالبان تحت تاثیر داعش خراسان قرار نگیرد و به عملیات تحریک آمیز علیه رژیم ایران دست نزند، رژیم ایران می تواند با طالبان مناسبت دوستانه داشته باشد.

بسیاری از تحلیلگران ایرانی به حکومت هشدار داده اند که اگر طالبان بر سر قدرت بمانند و تسلط خود بر افغانستان را نهایی کنند، ممکن است به سیاست تعرضی علیه خاک ایران روی آورند. گروهی که “داعش خراسان” نامیده می شود، به پیروی از نام خویش، خراسان ایران را نیز برای افغانستان مطالبه می کند و در واقع همان داعشی است که رژیم ایران با ادعای مبارزه با آن، وارد خاک عراق شد.

علی خامنه ای در ادامه سخنانش ادعا کرده گفت که مساله هسته ای ایران با “دیپلماسی” ارتباطی ندارد و دیپلماسی را باید در روابط اقتصادی بین کشورها در پیش گرفت. این سخنان خامنه ای نسبت به میزان درک او از مسائل بین المللی ایجاد تردید می کند. زیرا وقتی دنیا با معضل اتمی ایران روبروست، و بایدن می خواهد آن را به شیوه دیپلماسی حل کند، اگر این دو موضوع، به گفته خامنه ای ارتباطی با هم ندارد، پس چگونه می توان خطر اتمی رژیم ایران را برطرف کرد؟

سخنان خامنه ای همچنین ممکن است چنین تعبیر شود که او مایل به ادامه تلاش دیپلماتیک برای حل این مساله نیست و ممکن است به دولت رئیسی دستور دهد به ادامه مذاکرات روی نیاورد.

مطلب دیگری که شگفتی نسبت به سخنان نپخته خامنه ای را دو چندان می کند، گفته او درباره لزوم در پیش گرفتن “دیپلماسی اقتصادی” است . زیرا اگر رژیم ایران به سرکشی در مورد برنامه های اتمی ادامه دهد، و تحریم های آمریکایی و محدودیت های پولی و بانکی بین المللی حل نشود، خامنه ای چگونه انتظار دارد بتوان دیپلماسی اقتصادی را فعال کرد؟