مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران ، کاهش شدید میزان اعتماد جامعه به سیاستگذاران» را یکی پیامدهای سیاستهای اقتصادی طی سالجاری توصیف کرد و گفت: به جرات میتوان سال ۱۳۹۹ را «بدترین سال از لحاظ اعتماد عمومی به سیاستها و اقدامات اقتصادی» در کشور دانست.
علی خامنه ای و حسن روحانی در پیامهای نوروزی خود در روز اول فروردین ۱۳۹۹ مدعی شدند که در سال ۹۸ خورشیدی، تولید در ایران «رونق» داشته است.
علی خامنهای سال ۹۹ را سال «جهش تولید» نامگذاری کرد و خطاب به مقامات مسئول گفت: «جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به وجود آید.»
علی خامنهای گفته بود: «طبق گزارشهای موثّقی که در اختیار بنده هست، تولید کشور حرکتی پیدا کرد.»
رییس اتاق بازرگانی تهران گفته است: که در حوزه فعالیتهای اقتصادی، تغییر مکرر سیاستها و مقررات و بخشنامهها، کسبوکارها را دستخوش نابسامانی کرده است و علاوه بر این توان هرگونه عکسالعمل بهموقع و لازم برای مواجهه با اتفاقات بیرونی را از آنها سلب کرده است.
خوانساری همچنین تاکید کرد بازارهای مالی در سال ۱۳۹۹ تحت تنشها و تلاطم شدیدی قرار گرفت.
خامنه ای ابتدای سال ۹۹ مدعی شد که «در سال ۹۸ تولید تکان خورد، حرکت کرد و راه افتاد تا یک حدودی، لکن اثری در زندگی مردم از آن محسوس نشد.»
خوانساری در ادامه افزود: علاوه بر تورم بالا، برخی متغیرهای اقتصادی از جمله نرخ ارز، بهای حاملهای انرژی و نرخ سود بانکی همچنان وضعیت نامشخصی دارند و به همین دلیل «نااطمینانی از وضعیت اقتصاد کشور در سال آینده» نیز یکی از نگرانیهای مهم فعالان اقتصادی است.
حسن روحانی، رئیس جمهور، هم در پیام جداگانهای از «رشد اقتصادی» ایران در سال گذشته بر اساس «آمارها» سخن گفت.
وی افزود: «همه آمارها به ما میگوید در ۹ ماهه سال ۹۸ رشد اقتصادی ما مثبت بوده و تورم در حد ممکن مهار شده است. تعداد مجوزها برای تولید بیش از حد انتظار بوده است.»
او گفت که انتظار میرود در پایان سال ۱۳۹۹ نرخ تورم دستکم ۳۶ درصد باشد که با نرخ تورم هدف بانک مرکزی که ۲۲ درصد بود، فاصله بسیاری دارد و در حالی که تورم ایران دو رقمی است، میانگین تورم کشورهای در حال توسعه و نوظهور، تکرقمی است.
رییس اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد که فقط ۹ کشور در دنیا از تورم دو رقمی رنج میبرند که ایران یکی آنهاست و مشخص نیست که در سال آینده تا چه میزان هزینه کسری بودجه بالا در قالب تورم، توان مالی خانوارها و فعالان اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد.
خوانساری در ادامه یکی از چالشهای مهم اقتصاد ایران را «استمرار تورمهای بالا» برشمرد و گفت: تورم مستمر و بالا ریشه بسیاری از مشکلات در اقتصاد است.
در بخش دیگری این نشست، خوانساری گفت که در سال۹۹ شاهد نوسانات شدید و ۸۰ درصدی نرخ ارز بودیم و اکنون این امکان وجود دارد که با بودجهای که دولت ارائه کرده است، تورم بالایی به وقوع پیوندد و یکبار دیگر شاهد رها شدن فنر ارز و افزایش قیمتها باشیم.
خوانساری « تکرقمی کردن تورم» را یکی از مهمترین مطالبات اقتصادی جامعه بهویژه خواسته خانوارها و فعالان اقتصادی عنوان کرد و افزود که این خواسته جزو بدیهیترین و ابتداییترین مطالبات و در عین حال مهمترین مسئله اقتصادی کشور است.
محمدحسن دیدهور، عضو صنعتی اتاق تهران، نیز در این راستا، با اشاره به موضوع بدهیهای دولت و اثرات آن بر تورم، بیکاری و وابستگی بیشتر به اقتصاد دولتی گفت که بر اساس آمارها، طی یک سال گذشته بدهی دولت به بانک مرکزی ۱۵۰ درصد رشد کرده است
تولید ناخالص داخلی ایران در ۹ ماه نخست سالجاری با کاهشی معادل منفی یک و دو دهم درصد [۱/۲-] از ۵۳۰ هزار میلیارد تومان ۹ ماه نخست سال ۹۸ به ۵۲۳ هزار میلیارد تومان در ۹ ماه نخست سال۹۹ کاهش یافته است.
میزان صادرات ایران بدون نفت نیز به گفته این مقام اتاق بازرگانی از ۳۴ میلیارد و ۳۶۰ میلیون دلار در یازده ماه نخست سال ۹۸ به ۳۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در یازده ماه نخست سال ۹۹ کاهش یافته است.
در حالی روحانی و خامنهای بارها مدعی رونق و رشد اقتصادی سال ۹۸ شدند که در این سال، تحریمهای آمریکا علیه برنامه هستهای ایران تشدید شد و مقامهای حکومت بارها بر تاثیر مخرب آن بر اقتصاد ایران تاکید کردند.