خرسندی عمیق اسرائیل از تصمیم ترامپ، آمادگی جنگی در مرز با سوریه

نخست وزیر اسرائیل و دیگر مقامات بلندپایه کشور از سخنان پرزیدنت ترامپ در خروج از برجام به گرمی پشتیبانی کردند و او را فرد با شهامتی دانستند که به وعده های خود عمل کرده و با درک ماهیت واقعی رژیم ایران به مبارزه با آن پرداخته است.

در عین حال، مقامات نظامی اسرائیل احتمال می دهند که رژیم ایران در ساعات و یا روزهای آینده در صدد برآید، به یک حمله موشکی علیه اسرائیل دست بزند.

بنیامین نتانیاهو پیش از ظهر فردا (چهارشنبه) دیدار مهمی با رئیس جمهوری روسیه در کاخ کرملین خواهد داشت که بی تردید موضوع اصلی مورد بحث، پیامدهای تصمیم پرزیدنت ترامپ در خروج از برجام و تاثیرات منطقه ای و بین المللی آن خواهد بود.

آگاهان سیاسی اسرائیلی درباره نطق ترامپ گفتند که سخنان او بسیار قاطع و صریح بود. او یک بار دیگر از چهره فتنه گرانه رژیم ایران پرده برداشت و در عین حال همبستگی خود را با ملت ایران و پیکاری که در پیش گرفته، بیان داشت.

ارزیابی تحلیلگران در اسرائیل آن است تصمیم ترامپ در خروج از برجام، و همچنین ابراز همدردی عمیق و صادقانه او با ملت ایران، ایرانیان را در ادامه پیکار علیه رژیم مصمم تر می سازد.

این ارزیابی در اورشلیم بیان شد که بازگرداندن تحریم ها ممکن است باعث فلج شدن اقتصاد حکومت ایران در حدی شود که رژیم در آستانه فروپاشی قرار گیرد. این واقعیت که بازگرداندن تحریم ها، سیستم بانکی موسوم به سوئیفت را نیز شامل می شود، به مفهوم آن است که حتی اروپائیان نیز در نهایت امر ناچار خواهند بود از تحریم های ایالات متحده پیروی کرده و داد و ستد بازرگانی خود را با رژیم ایران به حداقل برسانند.

در عین حال این ارزیابی در اورشلیم مطرح است که پرزیدنت ترامپ هنوز همه درها را نبسته و برخی احتمالات را باز گذاشته است. برقراری دوباره برخی از تحریم های عمده، جنبه فوری ندارد و به کشورهای اروپایی امکان می دهد که با رژیم ایران در تماس باشند و بکوشند توافق بهتری به دست آورند.

سخنان امشب حسن روحانی در واکنش به سیاست اعلام شده پرزیدنت ترامپ نیز خالی از تهدیدهای توخالی و به شدت خشم آلود بود و نشان می دهد که رئیس جمهوری ایران می کوشد با ارائه یک سیاست متعادل و به دور از تهدیدهای مشخص، راه تفاهم و سازش را جستجو کند. ولی پرسش در آن است که روحانی تا چه حد می‌تواند تصمیم گیرنده باشد، زیرا حرف آخر را علی خامنه ای و سپاه پاسداران می زنند.

بنیامین نتانیاهو که دقایقی پس از پایان سخنرانی پرزیدنت ترامب پشت میکروفون قرار گرفت، جانبداری کامل خود را از سیاست اعلام شده از جانب رئیس جمهوری ایالات متحده مورد حمایت قرار داد.

پرزیدنت ترامپ در بخشی از سخنان امشب خود علیه برجام، از جمله به اسنادی اشاره کرد که اسرائیل از تهران به اورشلیم منتقل ساخته و گفت که این اسناد نشان می دهد که حتی پس از امضای برجام نیز، حکومت ایران به تلاش خود برای بررسی شیوه ساخت بمب هسته ای ادامه داده است و چنین حکومتی نمی تواند قابل اعتماد باشد.

نتانیاهو در نطق کوتاه امشب خود، در عین تروریست خواتدن حکومت اسلامی ایران، یادآوری کرد که دولت اورشلیم از روز اول مخالفت قاطع خود را با توافق برجام اعلام داشت، زیرا به گفته او، برجام به جای آن که جلوی رسیدن رژیم ایران به بمب هسته ای را بگیرد، به عکس راه را در برابر رژیم برای رسیدن به این هدف هموار کرد.

نخست وزیر اسرائیل، تصمیم پرزیدنت ترامپ در خروج از برجام را یک اقدام تاریخی توصیف کرد و به نام ملت اسرائیل تلاش او را سپاس گفت و خاطر نشان ساخت که رئیس جمهوری ایالات متحده، قاطعانه با جنبه های تروریستی رژیم ایران رویارویی می کند.

نتانیاهو در ادامه سخنانش گفت که نطق پرزیدنت ترامپ نشان می دهد که او متعهد می شود نگذارد که رژیم ایران هرگز به جنگ افزار اتمی دسترسی یابد.

ارتش اسرائیل امشب اعلام کرد که در داخل سوریه یک رشته تحرکات نظامی از جانب نیروهای وابسته به حکومت اسلامی ایران رصد شده است. گرچه رکن اطلاعات ستاد ارتش اسرائیل به ماهیت این “تحرکات” اشاره ای نکرد، ولی برخی کارشناسان نظامی احتمال می دهند که رژیم ایران به انتقال موشک های میان برد به نزدیکی مرز اسرائیل پرداخته است.

احتمال می رود که سخن از موشک هایی از رده فاتح باشد که ۲۳۰ کیلومتر برد دارد و اگر قرار است به داخل خاک اسرائیل شلیک شود، باید تا حدودی به مرزهای این کشور نزدیک گردد.

منابع خبری گزارش دادند که در ساعات یعدازظهر و شامگاه امروز، غرش پرواز هواپیماهای جنگی اسرائیل در نزدیکی مرز سوریه به طور مداوم شنیده می شد. همچنین پرواز هلیکوپترهای نظامی بیش از هر زمان دیگر بود.

در برخی جاده ها نیز به علت عبور کاروان های نظامی، گاه راه بندان به وجود می آمد.

ارتش اسرائیل به مردم توصیه کرد به زندگی عادی ادامه دهند، ولی در عین حال به اهالی شمال کشور و نواحی نزدیک به مرز سوریه و لبنان توصیه کرد که پناهگاه های خانگی و عمومی را برای مبادا آماده سازند و قفل درهای آن ها را بگشایند.

در یک ارزیابی این احتمال مطرح شده بود که در پایان سخنرانی پرزیدنت ترامپ، سپاه پاسداران تصمیم بگیرد برای ابراز خشم خود، یک یا چند موشک به سوی خاک اسرائیل و به ویژه به یک یا چند پادگان نظامی شلیک کند.

تا لحظه گزارش این خبر، چنین ارزیابی به تحقق نپیوسته و هر اندازه زمان می گذرد، احتمال وقوع آن ضعیف تر می شود.

یادآوری می شود که بامداد فردا، نتانیاهو رهسپار مسکو می شود تا در آئین سالیانه رژه نظامی ارتش سرخ در میدان کرملین، در کنار پرزیدنت پوتین حضور داشته باشد، و پس از پایان رژه، طرفین به یک رایزنی خصوصی بپردازند.

تردیدی نیست که خروج ایالات متحده از برجام، و همچنین رویدادهای سوریه و تحرکات حکومت ایران علیه اسرائیل، سه موضوع اصلی مورد بحث خواهد بود. در شرائط کنونی، این گفتگو بسیار مهم تلقی شده است.

در سال اخیر این هشتمین دیدار نخست وزیر اسرائیل با رهبر جمهوری روسیه می باشد.

 

یک دیدگاه

Comments are closed.