علیرغم مخالفت جامعه جهانی با برگزاری انتخابات نمایشی در سوریه، در حالی که نبرد داخلی در آن کشور با مخالفان رژیم ادامه دارد، پرزیدنت بشار اسد روز ۲۶ مه را به عنوان تاریخ برگزاری انتخابات اعلام کرد.
حموده صباغ، رئیس پارلمان سوریه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که انتخابات ریاست جمهوری این کشور ۲۶ مه /۵ خرداد ماه سال جاری برگزار میشود و رایگیری این انتخابات در خارج از سوریه نیز چند روز زودتر از آن برگزار میشود. پیشبینی میشود بشار اسد بدون هیچ رقیب جدی، پیروز این انتخابات اعلام شود.
در این بیانیه آمده است : نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سوریه از امروز (دوشنبه )میتوانند برای ثبت نام اقدام کنند. رئیس پارلمان سوریه از همه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری خواست تا درخواستهای خود برای شرکت در انتخابات را تا ۱۰ روز دیگر به دادگاه عالی قانون اساسی سوریه ارائه دهند.
این در حالی که دوره ریاست جمهوری اسد در ۱۷ ژوئیه /۲۶ تیر ماه پایان می یابد و انتخابات ریاست جمهوری سوریه باید در تاریخی بین ۶۰ تا ۹۰ روز قبل از پایان دوره ریاست جمهوری هفت ساله اسد برگزار شود. دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری سوریه در بحبوحه جنگ داخلی این کشور برگزار شد و در آن بشار اسد پیروز اعلام شد.
در آن زمان، اخضر ابراهیمی، نماینده وقت سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه، در واکنش گفت: در صورت انتخاب بشار اسد برای سومین بار برای احراز مقام ریاست جمهوری، مخالفان رژیم بشار اسد هیچ توجهی به هیچ یک از مذاکرات صلح نشان نخواهند داد.
پارلمان سوریه به تازگی با هدف جلوگیری بیشتر از نامزد شدن مخالفان بشار اسد، قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن، نامزدها باید ۱۰ سال گذشته را در سوریه زندگی کرده و نباید از تابعیت کشور دیگری برخوردار باشند.
پیشتر آمریکا و چهار کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا به مناسبت دهمین سالگرد آغاز اعتراضات سوریه با انتشار بیانیه مشترکی خشونتهای صورت گرفته از سوی رژیم بشار اسد طی یک دهه گذشته در این کشور را محکوم کردند و نسبت به برگزاری غیرعادلانه و غیرآزاد انتخابات ریاست جمهوری در این کشور هشدار دادند.
این چهار کشور غربی در بیانیه خود همچنین خواستار آن شدهاند که رژیم و طرفدارانش اجازه دهند کمکهای بشردوستانه به دست مردم مورد نیاز در سوریه برسد. همچنین اعلام کردند که برگزاری انتخابات ناعادلانه در سوریه نباید منجر به عادیسازی روابط بینالمللی با حکومت بشار اسد شود.
این چهار کشور همچنین تاکید کردهاند که مردم سوریه را رها نخواهند کرد و بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد به دنبال راه حل مسالمت آمیز برای محافظت از حقوق مردم سوریه هستند. همچنین تاکید کردهاند که مصونیت از مجازات برای جنایات در سوریه غیرقابل قبول است.
در نتیجۀ جنگ سوریه تاکنون نزدیک به ۴٠٠ هزار نفر از جمله ١١٧ هزار غیرنظامی و غالباً به دست رژیم اسد کشته شدهاند. نیمی از جمعیت بیست و دو میلیون نفری سوریه در آغاز این جنگ از شهرها و خانههای خود گریختند. همچنین در نتیجۀ این جنگ شصت درصد مردم سوریه در ناامنی غذایی به سر می برند و ارزش پول ملی این کشور بیش از ٩٨ درصد کاهش یافته است.
به تازگی، سه سازمان سوری مدافع حقوق بشر شکایتی را علیه رژیم بشار اسد به اتهام “جنایت علیه بشریت” و “جنایات جنگی” تسلیم دادگستری فرانسه کردند و خواستار تشکیل یک دادگاه بینالمللی ویژه برای رسیدگی به این جنایات شدند.