به گزارش خبرگزار آلمان، دادستانی سوئد، امروز سهشنبه ۵ مرداد (۲۷ ژوئیه)، پس از ۲۰ ماه بازداشت موقت، سرانجام علیه حمید نوری متهم به مشارکت در کشتار سال ۶۷ زندانیان سیاسی در ایران کیفرخواست صادر کرد. طبق این کیفرخواست نوری به کشتار زندانیان سیاسی اعضای گروههای چپ و مجاهد متهم شده است.
دادگاه سوئد، حمید نوری را به “جتایت آشکار”، “نقض فاحش قوانین بینالمللی” و “قتل عمد” متهم کرده است. کشتار رازندانیان سیاسی در کیفرخواست دادستانی سوئد نیز عنوان شده است.
به گزارش این خبرگزرای، کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ سالهاست در گزارشهای نهادهای حقوق بشر مطرح شده اما هیچ متهمی تا کنون در این ارتباط در یک دادگاه اروپایی محاکمه نشده است.
حمید نوری نوامبر ۲۰۱۹ هنگام ورود به سوئد بازداشت شد. دادگاه سوئد دوره بازداشت موقت او را به دلیل وجود شواهد فراوان در تائید ظن قوی به مجرم بودنش بارها تمدید کرده است. دولت سوئد دسامبر۲۰۲۰ با تشکیل دادگاه این فرد متهم به دست داشتن در کشتار ۶۷ موافقت کرده بود.
حمید نوری توسط شاهدان پرونده به عنوان دادیار زندان گوهردشت کرج و یکی از هشت عضو “هیئت اعدام” در این زندان در جریان اعدام جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ شناسایی شده است. در این هیئت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران نیز عضویت داشته است.
در کیفرخواست دادستانی سوئد درباره جزئیات اینکه چه تعداد از شاهدان مورد پرسش قرار گرفتهاند و یا این شاهدان از کدام کشورها بودهاند توضیحی داده نشده است.
ایرج مصداقی، زندانی سیاسی پیشین و شاهد پرونده درباره اینکه دادگاه سوئد با چه استدلال و اسنادی این کیفرخواست را پذیرفته به دویچهوله گفت: «من در کتاب خاطراتم که حدود دو دهه قبل منتشر شده با ذکر جزئیات نقش حمید نوری را در کشتار ۶۷ تشریح کردم و در کتابم تاکید کردم که نام اصلی او حمید نوری است و در زندان به حمید عباسی معروف بود. از آنجا که این کتاب قبلا منتشر شده بود سند محکمی برای دستگاه قضائی سوئد بوده است.»
مصداقی در ادامه گفت: «از طرف دیگر ما شاهدانی را معرفی کرده بودیم که قبل از اینکه حمید نوری به سوئد بیاید، در جریان پرونده قرار داشتند و به همین دلیل برای آنها مسجل بود که فردی که به سوئد میآید حمید نوری است و او به مشارکت در کشتار ۶۷ متهم است و همه اینها کافی بود که دادستان سوئد او را بازداشت کند.»
به گفته مصداقی اظهارات نزدیک به ۱۰۰ شاهد، شاکی و متخصص در پرونده شنیده شده است و موضوع کشتار ۶۷ سالها در گزارشهای بینالمللی سازمانهای حقوق بشری و از جمله در “دادگاه ایران تریبونال” و گزارشی که به درخواست “بنیاد برومند” تهیه شده بود مطرح شده است.
به گفته آقای مصداقی آنگونه که پیشبینی شده دادگاه در ۹۰ جلسه برگزار خواهد شد وحداقل تا آوریل ۲۰۲۲ یعنی حدود ۹ ماه دیگر طول خواهد کشید. او تاکید کرد پرونده حمید نوری از جنبه “جنایت علیه بشریت” و “نقض قوانین بینالمللی” یکی از بزرگترین پروندههاست.