دبیر شورایعالی امنیت اسرائیل و مشاور امور امنیتی کاخ سفید درباره سیاست آمریکا در قبال برنامه اتمی رژیم گفتگو کردند

در اورشلیم اعلام شد که دبیر شورایعالی امنیت اسرائیل و مشاور امور امنیتی کاخ سفید در واشنگتن، در یک گفتگوی طولانی از راه دور، دیدگاه های دو کشور را در مورد بازگشت ایالات متحده به برجام تشریح کرده و در این زمینه به رایزنی پرداخته اند.

پس از سفر یک هیئت اسرائیلی به واشنگتن به هدف ارائه دیدگاه ها و انتظارات اسرائیل در رابطه با مناسبات آینده ایالات متحده با ایران، اکنون چند روز است که دست اندرکاران زمینه های مختلف سیاسی، امنیتی و نظامی اسرائیل می کوشند از طریق تماس با همتایان آمریکایی خود، این دیدگاه های اسرائیلی را به آن ها منتقل کنند.

درباره جزئیات گفتگو بین دو مقام اسرائیلی و آمریکایی خبری منتشر نشده است. ولی آشنایان امور در اسرائیل می گویند که مقامات این کشور به همتایان آمریکایی خود یادآوری کرده اند که با اقدامات اخیر رژیم ایران در رابطه با غنی سازی اورانیوم، بازگشت به برجام، آنگونه که پنج سال پیش روی آن توافق شد، هیچ مشکلی را حل نمی کند و در واقع بازگشت به آن مرحله غیر ممکن است.

در استدلال این ارزیابی آمده است که رژیم ایران چهار آبشار سانتریفیوژهای نسل جدید نصب کرده و به آزمایش تولید اورانیوم فلزی پرداخته و امکانات فنی بیشتری را در نطنز و فردو برپا ساخته و برای رسیدن به بمب هسته ای، به آمادگی های بیشتری رسیده است.

در اسرائیل، ادعای علی اکبر صالحی دایر بر این که فتوای علی خامنه ای در مورد ممنوعیت تولید بمب هسته ای همچنان برقرار است، ادعایی ناشیانه تلقی گردید و یادآوری شد که خامنه ای در هر لحظه می تواند این فتوا را لغو کند و از اعتبار بیاندازد و ادعا کند که شرائط تازه ای به وجود آمده که رسیدن به بمب را ضروری می سازد.

در اورشلیم ابراز خرسندی می شود که همه دست اندرکاران تماس با رژیم ایران در ایالات متحده همچنان تاکید می کنند که پیش از رسیدن به توافق هیچ یک از تحریم ها برداشته نخواهد شد. ایالات متحده گزارشی را نادرست خواند که در آن گفته شده بود دولت واشنگتن موافقت کرده که یک میلیارد دلار از بدهی های کره جنوبی به ایران، به صورت نقد به آن رژیم پرداخت گردد.

پیشتر گفته شده بود که قرار است دو میلیارد دلار طلبکاری های ایران از عراق و یک کشور دیگر نیز آزاد شود. ولی مقامات ارشد آمریکایی به صراحت گفتند که هنوز چنین اجازه ای داده نشده است.

همزمان، اختلاف نظر بین جناح حسن روحانی و جناح علی خامنه ای در مورد شیوه بازگشت به برجام و پایان بخشیدن به تحریم های آمریکایی همچنان جریان دارد.

حسن روحانی در سخنان امروز خود (پنجشنبه) ابراز آمادگی کرد که بازگشت به برجام از سوی آمریکا و بازگشت ایران به تعهدات برجامی، به صورت گام های متقابل صورت گیرد. ولی جناح تندرو در رژیم همچنان می گوید که بازگشت آمریکا به برجام باید در یک مرحله انجام گیرد و ایران، پس از یک دوره راستی آزمایی نسبت به رفتار آمریکا، به تعهدات برجامی باز خواهد گشت.

آمریکاییان خواسته های کاملا معکوس عنوان می کنند. آن ها می گویند که ابتدا رژیم ایران باید به تعهدات برجامی باز گردد و تنها مدتی پس از آن است که ایالات متحده برای لغو تدریجی برخی تحریم ها اقدام خواهد کرد و بلافاصله پس از آن، باید مذاکرات جدی برای رسیدن به یک توافق جدید آغاز شود که برنامه های موشکی رژیم را نیز شامل گردد و همچنین رژیم از سرکوب مردم خود دست بردارد.

بسیار بعید است که در شرایط کنونی، جناح تندرو که قدرت را در ایران به دست دارد، این شرائط آمریکایی را بپذیرد.