جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دریافت نامهای از سوی محمد جواد ظریف خبرداد و گفت : وزیر خارجه حکومت ایران درخواست کرده که مکانیسم حل اختلاف که از آن به عنوان «مکانیسم ماشه» یاد میشود، فعال شود.
کوتاه مدتی بعد، جوزف بورل، در پاسخ به این نامه با انتشار بیانیه ای گفته است: “همانگونه که پیشتر گفتهام، مکانیسم حل اختلاف نیازمند تلاش شدید همه با حسن نیت است”، و از مشارکتکنندگان برجام خواسته که “با این روحیه و در چارچوب برجام، به سمت این روند حرکت کنند.”
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران،نیز گفته است که در پی اقدام آلمان، انگلیس و فرانسه در ارائه پیشنویس قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ظریف طی نامهای به جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، موارد عدم پایبندی کشورهای اروپایی به برجام را جهت حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع داد.
موسوی اقدام سه دولت اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه را در ارائه پیشنویس قطعنامه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی اقدامی “غیرمسئولانه و غیرقانونی” خواند و گفت که در نامه ظریف به جوزف بورل تاکید شده که “هرگونه مداخله در همکاریهای پادمانی جاری بین ایران و آژانس مغایر با مفاد برجام بوده و میتواند بر مبانی همکاریهای پادمانی موجود تاثیرات منفی داشته باشد».
سخنگوی وزارت خارجه رژیم ایران بر “ضرورت انتفاع کامل ایران از آثار اقتصادی نظام رفع تحریمها به نحو پیش بینی شده در برجام” تاکید کرد و گفت که ایران «در قبال هرگونه زیاده خواهی و رفتارهای غیر مسئولانه اقدامات لازم و مناسب را اتخاذ خواهد کرد».
موسوی افزود: جمهوری اسلامی ایران از سه کشور اروپایی قویا میخواهد به جای حرکت در مسیر سیاست فشار حداکثری ایالات متحده، با پایبندی نسبت به تعهدات خویش، زمینه حفظ و اجرای کامل برجام را فراهم آورند.
وزارت خارجه ایران در این نامه تاکید کرده است که هرگونه مداخله در همکاریهای پادمانی جاری بین ایران و آژانس، مغایر برجام است و می تواند بر این همکاریها برای نظارت بر فعالیت ایران، تاثیر منفی بگذارد.
ایالات متحده اخیرا، برخی تحریمهای فنی را که تا کنون تعلیق نگه داشته بود، برگردانده که به گفته ناظران میتواند مانع همکاریهای بینالمللی در نظارت بر برنامه هستهای ایران شود.
برجام یا توافق هستهای ایران، پنج سال پیش بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان سر گرفت و قرار بود با کاهش فعالیت هستهای ایران، از تحریمها و محدودیتها هم کاسته شود.
همچنین میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز در توئیتی نوشته است: این سومین بار است که طرفین برجام تلاش میکنند مکانیسم حل اختلاف را راه بیندازند ولی گفته که این مکانیسم روند روشنی ندارد و همه طرفین هم بر سر آن اجماع ندارند.