در تلاش برای فرونشاندن آتش درگیری های خشونت بار بین یهودیان و اعراب اسرائیل که در چند شهر رخ داده، نگرانی های بسیاری در کشور برانگیخته و همگان در جستجوی راهی هستند که بتوان همزیستی مسالمت آمیز بین این دو جامعه را به اسرائیل بازگردانید.
این کشاکش هنگامی به اوج رسید که روز گذشته (چهارشنبه) گروهی از مسلمانان افراطی در شهر عکا در شمال اسرائیل به یک عابر یهودی در خیابان حمله بردند و قصد لینچ کردن او را داشتند. این فرد که به شدت زخمی شده بود به بیمارستان انتقال یافت و پزشکان توانستند جان او را نجات دهند.
در شامگاه همان روز در شهر بت یام که در کنار تل آویو در مرکز کشور قرار دارد، یک گروه کوچک از جوانان افراطی اسرائیلی که برای آسیب رساندن به اعراب به آن شهر آمده بودند، یک شهروند عرب را که در حال گذر از یک خیابان اصلی بود، از اتومبیلش بیرون کشیدند و او را به شدت کتک زدند و مجروح ساختند. بیم آن می رفت که به جمجمه این فرد آسیب رسیده باشد، ولی در بیمارستان معلوم شد که زخم ها شدید نیست و او نیز تحت معالجه قرار دارد.
همچنین در شهر لو در مرکز اسرائیل، که در جنوب تل آویو قرار دارد، و نیمی از جمعیت آن عرب است، در روزهای گذشته اعراب در اعتراض به آن چه که در مسجد الاقصی می گذرد، به همسایگان یهودی خود حمله بردند و آنها را مورد تهدید جانی قرار دادند.
در این کشاکش، یک یهودی برای نجات جان خود و خانواده اش به سوی مهاجمان آتش گشود و او را به قتل رساند. پلیس اسرائیل این فرد را دستگیر کرده و در بازداشت به سر می برد.
در همین شهر، افراط گرایان عرب یک نیایشگاه یهودی (کنیسا) را به آتش کشیدند و به مقدسات یهود توهین کردند.
همچنین در شهر رمله، که آن هم در فاصله کمی از شهر لود قرار دارد و بیش از یک سوم از جمعیت آن، عرب مسلمان هستند، درگیری های زیادی رخ داد.
در شهرک های عرب نشین در شمال و جنوب اسرائیل نیز که همسایگان یهودی ندارند، برخی از اهالی به خیابان ها و جاده ها ریختند و باعث ایجاد راه بندان شدند. همچنین اعراب بیابانگرد در جنوب اسرائیل به عملیات اعتراضی روی آوردند.
آن چه باعث شگفتی بیشتر شد و نگرانی ها را افزایش داد، درگیری خشونت بار در شهر حیفا در شمال اسرایئل بود که سومین شهر و بزرگترین بندر کشور است و یهودی و عرب در کنار هم زندگی می کنند. اعراب حیفا از نظر تحصیلات و امور شغلی مردمانی پیشرفته هستند و همیشه مناسبات خوبی با همسایگان یهودی داشته اند.
تردیدی نیست که این کشاکش ها شکاف خطرناکی را در جامعه اسرائیل ایجاد می کند. بیش از یک پنجم از اهالی اسرائیل اعراب مسلمان و مسیحی هستند که همزیستی با آنان یکی از پایه های امنیت و پیشرفت اسرائیل است. بسیاری از این اعراب، مشاغل دولتی و فرهنگی و بازرگانی مهمی دارند و بخشی از اقتصاد و اجتماع اسرائیل محسوب می شوند.
رهبران روحانی یهودی و همچنین برخی از رهبران مسلمان از پیروان خود خواستار شده اند که راه دوستی را از سر گیرند.
دولت اسرائیل در سال های اخیر چند میلیارد دلار بودجه برای بالا بردن سطح زندگی اعراب کشور و ایجاد تساوی حقوق کامل هزینه کرد و نباید این تلاش ها به هدر رود.
اهالی شهرهای مختلط ، پلیس اسرائیل را به ناتوانی متهم می سازند. ولی با توجه به محدود بودن نیروی انسانی در نهاد انتظامی، نمی توان از پلیس انتظار داشت که بر هر نقطه مسلط باشد.
برخی از اهالی پیشنهاد کرده بودند که پلیس، برای برقراری نظم، از ارتش کمک بگیرد و سربازان وارد شهرهای مختلط گردند.
بنی گانتس وزیر دفاع امروز (پنجشنبه) گفت که هرگز اجازه نخواهد داد که سربازان وظیفه حفظ نظم داخلی را به عهده بگیرند، ولی شمار بیشتری از واحدهای گارد مرزی را که نیروی ارتشی محسوب نمی شوند، در اختیار پلیس قرار می دهد.