تهدید ایالات متحده تا حدی موثر افتاد، ولی قطعنامه با اکثریت ۱۲۸ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید

 

خانم نیکی هیلی هنگام سخنرانی در شورای امنیت سازمان ملل

در قطعنامه ای که امشب (پنج شنبه) در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید، تصمیم ایالات متحده در رابطه با برسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل نکوهش گردیده و از آن کشور خواسته شده از انتقال سفارتخانه خود از تل آویو به پایتخت اسرائیل خودداری ورزد. سفارتخانه همه کشورهای دیگری که با اسرائیل روابط کامل دیپلماتیک دارند در تل آویو است. ۱۲۸ کشور از این قطعنامه جانبداری کردند، تنها ۹ کشور با آن مخالفت کردند و ۳۵ کشور رای ممتنع دادند.

رهبران ایالات متحده پیشتر هشدار داده بودند که کشورهای دریافت کننده کمک مالی از ایالات متحده که از این قطعنامه طرفداری کنند، ممکن است کمک های آینده ایالات متحده را از دست بدهند.

نخست وزیر اسرائیل از این که ۳۵ کشور رای ممتنع داده اند ابراز خرسندی کرد و در بیانیه ای اعلام داشت که بخشی از این امر مدیون تلاش های دیپلماتیک اسرائیل در کشورهای مختلف و به ویژه ممالک آفریقایی است/

پیش نویس طرح این قطعنامه با ۱۸۶ رای موافق در دستور کار مجمع عمومی سازمان ملل قرار گرفته بود.

گزارش های قبلی در این زمینه را می توانید در این جا مطالعه کنید:

پرزیدنت ترامپ در سخنان صریحی، به کشورهایی که از ایالات متحده کمک مالی می گیرند، و یا به حمایت آن کشور نیاز دارند، هشدار داد که اگر در جریان تصمیم گیری امشب در مجمع عمومی، علیه آمریکا در رابطه با اورشلیم رای بدهند، با اقدامات تنبیهی دولت واشنگتن روبرو خواهند شد. پرزیدنت ترامپ، با صراحتی که از ویژگی های خلق و خوی اوست، گفت: «امکان ندارد که ما میلیاردها دلار به آن ها کمک می رسانیم و آن ها در سازمان ملل علیه مصالح ما رای می دهند».

مجمع عمومی سازمان ملل امشب (پنجشنبه) تشکیل جلسه می دهد تا به طرح پیشنهادی علیه تصمیم ایالات متحده در مورد انتقال سفارتخانه به اورشلیم و به رسمیت شناختن پایتختی این شهر رای بدهد. در مرحله نخستین بررسی این طرح، نمایندگان ۱۸۶ کشور از آن جانبداری کردند و تنها هفت کشور رای مخالف دادند که ایالات متحده، اسرائیل و کانادا در شمار آن ها بودند.

انتظار می رود علیرغم هشدار پرزیدنت ترامپ، لایحه مطرح شده در مجمع عمومی با اکثریت قاطعی به تصویب برسد.

ایالات متحده از اسرائیل نیز خواسته بود با توجه به روابط دوستانه ای که با برخی کشورهای آفریقایی دارد، آن ها را از رای دادن علیه آمریکا باز دارد. ولی معلوم نیست که این کوشش نیز تا چه با موفقیت روبرو شود.

در مباحثات شورای امنیت، کشورهای اروپایی ایالات متحده را تنها گذاشتند – و طبیعتا روسیه و چین هم به سود اعراب و فلسطینی ها رای دادند. در پایان رای گیری در شورای امنیت، که ایالات متحده آن را وتو کرد، خانم نیکی هیلی هشدار داد که دولت واشنگتن این رفتار را از خاطر نخواهد برد.

پرزیدنت ترامپ حمایت قاطع خود را از این سخنان بیان داشت.

پرزیدنت ترامپ شب گذشته (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیات دولت خود گفت: «خیلی از کشورها از آمریکا میلیون ها دلار کمک مالی می گیرند، ولی در رای گیری این چنینی، علیه ایالات متحده رای می دهند».

او گفت: «بگذارید علیه ما رای دهند. کمک را قطع می کنیم و بدین سان کلی پول صرفه جویی خواهیم کرد. ما که اهمیتی نمی دهیم».

گفنمی است: از هنگام به روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ، ایالات متحده به شدت سیاست انتقادگرانه ای را علیه کارنامه آن نهاد در پیش گرفته است. علت این امر: تسلط گروه های کشورهای اسلامی و غیرمتعهد و رژیم های دیکتاتوری است که سازمان ملل را به یک نهاد غیرعادل مبدل ساخته که وظیفه خود را که همانا پیشبرد صلح و داد در جهان می باشد انجام نمی دهد.

سازمان ملل و نهادهای مختلف آن و به ویژه شورای حقوق بشر، تا کنون صدها قطعنامه علیه اسرائیل تصویب کرده اند. در میان قطعنامه های شورای حقوق بشر، دست کم دو سوم آن علیه اسرائیل صادر شده است.

پیش از آن که کشورهای عرب و اسلامی طرح خود را به مجمع عمومی ارائه کنند، تا ایالات متحده را ناچار سازند که به رسیمت شناختن اورشلیم را پس بگیرد و انتقال سفارتخانه را باطل کند، شورای امنیت با اکثریت مطلق ۱۴ کشور قطعنامه ای علیه ایالات متحده صادر کرد که با وتوی آن کشور روبرو شد.

آگاهان تاکید می کنند که قطعنامه های مجمع عمومی ضمانت اجرایی ندارد و تعهدی برای ایالات متحده ایجاد نمی کند، ولی یک پیروزی دیپلماتیک دیگر برای فلسطینیان محسوب می شود – که بدون نشان دادن گرایشی به سوی صلح با اسرائیل، می خواهند از نهادهای بین المللی و به ویژه سازمان ملل برای تحمیل خواسته هایشان بر دولت اورشلیم یاری بگیرند.

محمود عباس اعلام کرده که گام بعدی او مراجعه به سازمان ملل، با مطرح ساختن این درخواست است که “کشور فلسطین” به عضویت کامل سازمان ملل پذیرفته شود.

آگاهان می گویند که ایالات متحده و اسرائیل، به هدف باز داشتن کشورها از رای دادن علیه تصمیم ترامپ، به تلاش گسترده دیپلماتیک در سراسر جهان دست زدند. ولی بعید است که این کوشش ها در سطح بالا موثر افتاده باشد.

خانم نیکی هیلی شخصا برای نمایندگان ۱۸۰ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل نامه فرستاد و در آن نوشت: «دولت آمریکا فقط انتظار دارد که شما به پیشینه دوستی و همکاری بین دو کشور توجه کنید و آنگاه به تصمیم ما برای انتقال سفارتخانه احترام بگذارید».

در این میان، محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی به ریاض رفته تا از دولت عربستان سعودی خواستار حمایت های بیشتری شود.

پیشتر ارزیابی شده بود که عربستان و شماری دیگر از کشورهای عربی، از موضوع های مربوط به فلسطینیان فاصله می گیرند تا همه امکانات خود را علیه حکومت ایران به کار اندازند. بنا به این ارزیابی، اضولا کشورهای عرب از دست فلسطینی ها خسته شده اند.

ولی پیشگامی مصر در تهیه طرح برای ارائه به سازمان ملل و همچنین ادامه تلاش ترکیه برای یاری رسانی به فلسطینی ها نشان داده اند که اعراب و مسلمانان، فلسطینی ها را تنها نخواهند گذاشت.

عربستان از سال ها پیش تلاش می کند که بین اسرائیل و فلسطینیان صلح برقرار سازد و از مدت ها قبل طرحی نیز در این رمینه تهیه و عرضه کرده است.

مباحثات محمود عباس با رهبران عربستان سعودی، مهم تلقی شده است.

فلسطینی ها پیشتر ادعا کرده بودند که دولت ریاض با ایالات متحده و حتی اسرائیل به طور پنهان همکاری می کند و این امر به صمالح فلسطینیان آسیب می رساند.

عربستان، برخلاف بسیاری دیگر از کشورهای عربی و اسلامی، خواهان ابراز عکس العمل علیه ایالات متحده نشده است – ولی در عین حال مخالفت خود را با تصمیم دولت واشنگتن در مورد اورشلیم، اعلام کرده است.

 

3 دیدگاه‌

  1. خوب، چه مانعی دارد که آمریکا علیه دنیا اعلام جنگ بدهد، آن را اشغال کند، حکومت آنها را

    براندازد و آنگاه همه مشکلات مالی آنها حل خواهد شد و آمریکا همه بدهی ها را خواهد پرداخت

    • از لحاظ تکنیکی فقط و فقط سطحی به اندازه ایالت کالیفرنیا تمامی نیازهای خوراکی سالم ۷ میلیارد نفر ساکن زمین را تامین میکند .. اگر بنا بر آبادانی و حل مشکلات بود کاری ندارد.. ویرانگری کاری صعب و سخت است که بحمدالله جهان سردمداران بسیار متفکر متدین و انساندوست و اسلامی دارد که ۲۴ ساعته تلاش میکنند زمین را آباد کنند.. فقرا را سیر کنند(اصلاح میکنند / به دین الله واردشان میکنند/ و بهرحال مردم باید به امور خیر مشغول باشند برای اینکه شما ثواب ببرید اینها پولها را بالا میکشند و مدیریت صحیح یکطوری که نان گیر کسی نیاید و یک سوم مردم دنیا گرسنه و دیگران شرایطی نیمه گرسنه و بخورنمیر داشته باشند تا شما بتوانید با کمک به فقرا ثواب ببرید و مغولیست ها با کامیون از روی ایشان عبور کنند و اصلاح گری کنند / آری / ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند // تا از زمین خدا نتوانی یک تکه نان حلال بجویی و برای همه چیز کارت گیر بی همه چیزها باشد)

  2. هی.میشد که متحد باشیم میشد که الان از حق آل اسحاق دفاع کنیم ولی سرنوشت جور دیگری رقم خورد ولی باز هم بلاد فارس و یهود خدای مقتدر خویش را داراست.

Comments are closed.