
در اسرائیل از بامداد امروز (یکشنبه) تسهیلات بیشتری در مورد مقررات رویارویی با ویروس کورونا به اجرا گذاشته شد که از جمله شامل باز شدن اکثر مغازه هایی است که بر خیابان قرار دارند. ولی صاحبان کسب و کار در برخی رشته های خواهان برداشتن همه محدودیت ها هستند و هشدار می دهند که اگر چنین نباشد، آن ها ورشکست خواهند شد.
دولت گفته است که اگر برداشتن محدودیت ها در سطح کنونی باعث گسترش دوباره ویروس نشود، در هفته آینده و هفته های بعد، محدودیت های بیشتر لغو خواهد شد.
در مناطق عرب نشین، مقررات بستن کسب و کار از ساعت شش بعدازظهر، کم و بیش اجرا می شود و موارد جدیدی از شناسایی مبتلایان بیشتر با روندی غیرعادی، گزارش نشده است.
کاستن از دامنه محدودیت ها، نگرانی برخی دست اندرکاران و آشنایان به امور ویروس شناسی را برانگیخته است. ولی معاون وزارت بهداشت، امروز به خبرنگاران گفت که اسرائیل برای رویارویی با هر جهش تازه در شمار مبتلایان آمادگی کامل دارد و حتی اگر شمار مبتلایان کمی بالا رود، نباید موجب نگرانی گردد.
در روزهای اخیر شمار افراد شفا یافته، از تعداد مبتلایان جدید فراتر رفته است که این امر ممکن است نتیجه سخت گیری های دو هفته گذشته بوده است. با این همه، برخی از کارشناسان بر این گمان هستند که آمار کنونی موثق نیست و شمار مبتلایان باید بسیار بیشتر از رقم اعلام شده باشد. آن ها از جمله می گویند که افراد بسیاری وجود دارند که به ویروس مبتلا شده اند، ولی علائمی در بدن آن ها دیده نمی شود و یا آن که هنوز مورد آزمایش قرار نگرفته و به اصطلاح “غربالگری ” نشده اند.
وزارت بهداشت در روزهای اخیر چندین مرکز دیگر آزمایش سطحی کورونا در شهرها و شهرک ها برپا ساخته تا افرادی که احتمال می رود مبتلا شده باشند، بتوانند به صورت سرپایی مورد معاینه قرار گیرند.
بسیاری از کسبه اسرائیل خواهان برچیدن کامل محدودیت ها و یا سبک کردن آن ها هستند. به عنوان مثال، شهردار شهر بدوی نشین رَهَت در جنوب اسرائیل خواهان بازگذاشتن فروشگاه های در ساعات پس از افطار است کاری که موجب تجمع افراد و شیوع هرچه بیشتر کورونا می شود.
همچنین رستوران های اسرائیل خواهان رفع همه محدودیت ها هستند. از امروز به رستوران ها اجازه داده به مشتریان غذا بفروشند، به شرط آن که در داخل رستوران صرف نشود. ولی صاحبکاران می گویند که این تغییر، آن ها را از ورشکستگی نجات نمی دهد. همچنین فروشگاه های زنجیره ای البسه، خواهان کمک مالی دولت هستند و گرچه اجازه بازگشایی گرفته اند بیم دارد که مشتری کافی نداشته باشند زیرا وسایل نقلیه عمومی هنوز به طور کامل کار نمی کنند و مردم به اندازه کافی به خیابان نمی آیند.
همچنین مسئله بازکردن کودکستان ها و کلاس های پایینی مدارس ابتدایی به طور کامل حل نشده است.
در شبانه روز اخیر کسی به علت کورونا فوت نکرده و ۱۶۷ تن نیز به شفایافتگان افزوده شده و تعداد آن ها از ۶۶۰۰ نفر فراتر رفته است و این در حالی که تنها یکصد تن بر شمار مبتلایان افزوده شده و در سطح ۱۵۳۹۸ نفر قرار گرفته است. از شمار بیماران وخیم نیز کاسته شده و تنها صد نفر به دستگاه تنفسی وصل هستند.
ولی علیرغم این آمار نسبتا امیدوار کننده، کارشناسان هشدار می دهند که مقررات خانه نشین و حفظ فاصله گیری اجتماعی باید همچنان به دقت رعایت شود.