در مدت کمتر از ۵ ماه بیش از ۲ هزار مرتع و جنگل در ایران آتش‌ گرفته‌اند

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری حکومت ایران می‌گوید ۹۵ درصد حریق‌ها در منابع طبیعی، عامل انسانی دارند و تعداد موارد عمدی از سال‌های گذشته بیشتر بوده است. در تازه‌ترین نمونه، آتش در جنگل‌های چرام و میانکوه مهار شده است.

یکی از گمان هایی که مطرح می شود اینست که افراد قدرتمند جنگل ها را آتش میزنند که در این  مرحله بتوانند  زمین های آن را به تصاحب در اورند و گمان دیگر اینکه سپاه پاسداران که هم اکنون در تمام امور کشور دخالت دارد و قدرت مطلق است در این پدیده دست دارد تا از این طریق بهتر بتواند به ذخایر طبیعی و یا منابع غنی مورد نظر خود دست یابد.

مسعود منصور، در یک برنامه‌ای تلویزیونی، خواستار حفاظت فیزیکی و بیولوژیک منابع طبیعی ایران  شد و گفت: این سازمان از  کمبود نیروی انسانی رنج می برد، ما متخصص نداریم و ساماندهی لازم در این زمینه نشده است.

او با اشاره به آتش‌سوزی در منطقه حفاظت شده خائیز در کهگیلویه و بویر احمد گفت:  فقر امکانات اطفای حریق در استان و در سطح کشور را آشکار کرد و اختلاف دولت و وزارت دفاع برای اعزام بالگرد و هلی‌برد را نشان داد. در آن آتش‌سوزی مشخص شد که وزارت دفاع و نیروهای مسلح به دلیل عدم تامین اعتبار کافی از سوی دولت، با سازمان جنگل‌ها همکاری نمی‌کنند.

مسعود منصور افزود: در آتش‌سوزی یک هفته‌ای خائیز در جنگل‌های زاگرس، ۱۰۰هکتار از منابع طبیعی خاکستر شد و از بین رفت.

او گفت که در آتش‌سوزی‌های ماه‌های اخیر، این فعالان محیط زیست و سکنه محلی بودند که به مصاف حریق رفتند. دستکم چهار کنشگر جوان زیست محیطی در جریان اطفای این آتش‌سوزی‌ها  و نبود تجهیزات حفاظتی، جان خود را از دست دادند.

در تازه‌ترین مورد، جنگل‌های میانکوه غربی در پلدختر و جنگل‌ها و مراتع شهرستان چرام دچار حریق شدند. آتش در این میان به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد مهار شده اما خسارات و علت آن هنوز مشخص نیست.

این فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ایران پیش‌تر گفته بود: «علت ۹۰ درصد آتش‌سوزی‌های اخیر خطای انسانی و ۱۰ درصد عمدی است».

آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع ایران، نسبت به سال ۹۸ سه برابر شده است. در گزارش سازمان دیده‌بان جهانی جنگل که بر اساس نقشه‌های ماهواره‌ای ناسا تنظیم شده، می‌توان دید که استان‌های خوزستان، فارس، بوشهر، ایلام و اصفهان، بیشترین موارد آتش‌سوزی‌ در طبیعت را داشته‌‌اند. کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، خراسان رضوی، تهران و کرمانشاه در رتبه‌های بعدی قرار دارند.