کابینه ای بدون حضور بنیامین نتانیاهو که پس از دوازده سال حکومت پیاپی، از فردا در کرسی اپوزیسیون می نشیند، از جانب برخی تحلیلگران اسرائیلی یک “زلزله سیاسی” توصیف گردیده است.
نتانیاهو در زمینه سیاست خارجی اسرائیل و رویارویی با مساله اتمی رژیم ایران، شخصیت بسیار پر تجربه ای بود و اکنون این پرسش مطرح است که در نبود او، دولت آینده چگونه با این امور دست و پنجه نرم خواهد کرد.
همچنین این پرسش در میان است که دولت آینده، چگونه با پرزیدنت بایدن و سیاست جدید ایالات متحده تعامل خواهد داشت.
در حالی که حزب دموکرات ایالات متحده از برپایی دولت مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل جانبداری می کند و برپایی آبادی های اسرائیلی در کرانه باختری را مردود می داند، نفتالی بنت، شخصیتی که قرار است از فردا (دوشنبه) بر کرسی نخست وزیر بنشیند، خودش سالیان دراز دبیرکل مجمع آبادی های اسرائیلی نشین در کرانه باختری بوده و برای گسترش آن تلاش بسیار کرده است. او با برپایی کشور فلسطینی قاطعانه مخالفت می ورزد و حتی خواهان پیوستن کرانه باختری به خاک اسرائیل می باشد.
در مورد مسائل اتمی رژیم ایران، تصور می رود که تفاوت اساسی بین نفتالی بنت و بنیامین نتانیاهو وجود نداشته باشد. ولی ارزیابی می شود که بنت در دوران ابتدایی نخست وزیری خود، سیاست احتیاط آمیزی را در برابر پرزیدنت بایدن و عقاید او در پیش خواهد گرفت و خواهد کوشید بحرانی در روابط به وجود نیاید.
نفتالی بنت خود تحصیل کرده ایالات متحده است و انگلیسی را به روانی صحبت می کند و انتظار می رود بتواند با آمریکایی ها به تفاهم برسد.
بنی گانتس رهبر حزب آبی و سفید، که در دولت پیش رو نیز همچنان پست وزیر دفاع را به عهده خواهد داشت، از سخنان نتانیاهو انتقاد کرده و گفته بود که اسرائیل بهتر است اختلاف نظرهای خود با رئیس جمهوری دموکرات آمریکا در اتاق های دربسته مطرح سازد. ولی تحلیلگران گفته اند که هدف نتانیاهو از علنی کردن این اختلافات، کشاندن افکار عمومی آمریکا و شخصیت های سیاسی، به سوی مواضع اسرائیل بوده است.
در مورد خطرات اتمی شدن ایران، نفتالی بنت بر خلاف نتانیاهو سخنان زیادی نگفته، ولی او نیز بر این باور است که اسرائیل باید قاطعانه در برابر رژیم ایران بایستد و با زیاده خواهی های آن مباریه کند. نفتالی بنت در فرصت های مختلف گفته است که کمک های مالی و تسلیحاتی رژیم ایران به سازمان های ترور فلسطینی یکی از علل اصلی بحران کنونی بوده و هست.
انتظار می رود که نفتالی بنت و یائیر لپید رهبران مشترک کابینه جدید، کمتر از نتانیاهو از خطرات اتمی شدن رژیم ایران به طور علنی سخن بگویند، ولی اقدامات آن ها در این زمینه، بدون سروصدا ادامه خواهد یافت. رئیس جدید موساد (سرویس امنیت خارجی اسرائیل) داوید برنع، در دوران ریاست یوسی کوهن، مدیریت مبارزه با اتم ایران را به دست داشته و این تلاش همچنان ادامه خواهد یافت.
با آن که کناره گیری بنیامین نتانیاهو از نخست وزیری، تقریبا قطعی شده است، شب گذشته نیز مانند همه شنبه شب ها در دو سال اخیر، تظاهراتی در نزدیکی اقامتگاه نخست وزیری، علیه بنیامین نتانیاهو برگزار گردید. ولی این بار تظاهرکنندگان شعارهای شاد می دادند و از رفتن نتانیاهو ابراز خشنودی می کردند.