خبرگزاری رویترز ارزیابی کرد که دستورالعمل وزیر خارجه ایالات متحده به سفارتخانه های آن کشور در اروپا و دیپلمات های آمریکایی در جهان، ملایم تر از سیاستی است که پرزیدنت ترامپ در مورد لزوم انجام اصلاحات در توافق اتمی موسوم به برجام تعیین کرده بود.
پرزیدنت ترامپ با تعیین یک مهلت ۱۲۰ روزه، از کشورهای اروپایی خواستار شده بود با حکومت ایران برای ترمیم کاستی ها و ناهنجاری های توافق برجام وارد گفتگو شوند و تاکید کرده بود که در پایان این مدت، ایالات متحده ممکن است برجام را ترک گوید. ترامپ کاستی های برجام را “وحشتناک توصیف کرده بود.”
با آن که خبرگزاری رویترز ارزیابی می کند که دستورالعمل رکس تیلرسون خطاب به دیپلمات های آمریکایی ملایم تر از خواسته های پرزیدنت ترامپ است، با استناد به سند نامبرده می نویسد که وزیر خارجه آمریکا به دیپلمات ها دستور داده که برای محدود کردن برنامه های موشکی حکومت ایران تلاش شود و همچنین مهلت پایان ممنوعیت فعالیت های اتمی رژیم ایران حذف گردد. طبق برجام، برخی محدودیت ها در مورد فعالیت های اتمی حکومت ایران پس از هشت سال، و برخی پس از ده سال و بقیه پس از پانزده سال لغو می گردد و این در حالی که ایالات متحده و اسرائیل خواهان آن هستند که همه محدودیت ها دائمی باشد و رژیم ایران هرگز نتواند به فعالیت های اتمی خطرناک خود باز گردد.
پرزیدنت ترامپ تعیین کرده که اگر تا ۱۲ ماه مه آینده معیارهای تعیین شده از جانب وی عملی نگردد، ایالات متحده به طور اتوماتیک تحریم ها را دوباره علیه حکومت ایران از سر خواهد گرفت.
با آن که هر سه کشور عمده اروپایی با بازگردانیدن تحریم ها مخالفت ورزیده اند، ولی ارزیابی کارشناسان آن است که حتی اگر اروپا به برجام وفادار بماند، به دنبال بازگردانیدن تحریم ها توسط ایالات متحده کشانده خواهد شد.
دستور تیلرسون به دیپلماتهای آمریکا، نرم تر از مواضع ترامپ درمورد برجام?