خبر برچیدن تشکیلات حشد الشعبی در عراق، دو روز پس از افشای جلوگیری از ورود سپاهی اسماعیل قاآنی به بغداد، می تواند ضربه تازه ای به سرمایه گذاری سنگین حکومت اسلامی برای گسترش رخنه یابی در آن کشور تلقی شود/
یک مقام ارشد امنیتی در عراق به نام فالح الفَیّاض اعلام کرد که همه دفاتر وابسته به حشدالشعبی در عراق برچیده می شود و از این پس چنین نامی اجازه فعالیت نخواهد داشت و چریک های وابسته به این تشکیلات، یا باید به عضویت ارتش بپیوندند و یا فعالیت مسلحانه را ترک گویند و به امور غیرنظامی باز گردند.
چنین فرمانی سال گذشته نیز از طرف نخست وزیر وقت، عادل عبدالمهدی صادر شده بود، ولی عملی نگردید. عبدالمهدی که پیشتر فرمانده کل نیروهای مسلح عراق بود، گفته بود که همه نیروهای چریکی در عراق باید فعالیت خود را متوقف کنند و آن هایی که مایل به داشتن نقشی در تامین امنیت کشور هستند به نیروهای مسلح بپیوندند. ولی آن ها نیز به دستور دولت و با فرماندهی ارتش اجازه فعالیت نظامی خواهند داشت.
گرچه این دستور عملی نشد، ولی اکنون تکرار آن از جانب نخست وزیر جدید، ممکن است دردسرهای بیشتری برای حکومت ایران به وجود آورد و سرمایه گذاری نظامی ایران در عراق را به باد دهد.
حشد الشعبی، به مفهوم “بسیج مردمی” تشکلی است که چندین و چند گروه چریکی شیعه را در بر می گیرد و همه بودجه و تجهیزات آن توسط رژیم ایران تامین می شود و در واقع بازوی عملیات نظامی رژیم ایران در کشور همسایه محسوب می گردد و اکنون اگر برنامه انحلال این سازمان به خوبی پیش رود و این نیروی چریکی در ارتش ملی عراق ادغام گردد، رژیم ایران ممکن است بازوی عملیات خود را در عراق از دست بدهد و نفوذش در خاک آن کشور به تدریج رو به کاهش رود.
فرماندهان سپاه پاسداران از هنگام هلاکت قاسم سلیمانی به دست نیروهای ویژه آمریکایی در بغداد، اعلام کرده که هدف راهبردی آن نیرو، بیرون راندن ارتش آمریکا از عراق است. ولی دولت جدید عراق نه تنها خواهان خروج آمریکایی ها نیست، و می داند رفتن آن ها امنیت ملی عراق را سخت به خطر می اندازد و موجب تجزیه آن کشور می شود. همچنین، دولت جدید خواهان نزدیک شدن به عربستان سعودی و بهره گیری از امکانات مالی آن کشور برای بهبود وضع اقتصادی خود می باشد – امری که از دست حکومت ایران بر نمی آید.
با آن که عراق یک قرارداد دو ساله خرید برق از ایران امضا کرده، ولی جنین احساس می شود که خواهان برانداختن نفوذ این رژیم در آن سرزمین است. در تظاهرات ماه های گذشته در عراق نیز شعارهایی علیه ادامه دخالت های رژیم ایران در آن کشور شنیده شده بود. این گونه شعارها حتی در دو شهر مذهبی نجف و کربلا نیز شینده شد و احتمال دارد که آیت الله علی سیستانی مرجع تقلید شیعیان عراق نیز از نقش رژیم ایران در آن کشور ناراضی می باشد.