یک روز پس از اظهارات پیروزمندانه آخوند رئیسی در مورد نتایج سفر مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق به تهران، ارزیابی می شود که برگ برنده همچنان در دست دولت عراق است و اگر الکاظمی وعده لغو روادید داده، یک امر موقت است و احتمالا، تنها به حج امسال مربوط می شود.
برخی ارزیابی می کنند که رژیم ایران، همچنان در برابر عراق در نقطه ضعف قرار دارد و نتوانسته است طلبکاری های خود از عراق را بابت فروش گاز و برق به آن کشور دریافت کند.
عراق بابت برخورداری از این منابع انرژی ایرانی حدود دو میلیارد دلار به ایران بدهکار است که اگر این پول به دست دولت رئیسی می رسید، می توانست بخشی از مشکلات مالی دولت جدید را حل کند.
ولی عراق، همچنان با این استدلال که تحریم های آمریکایی امکان انتقال پول نقد به ایران را غیر ممکن می سازد، از پرداخت این پول سر باز می زند – به ویژه آن که وضع اقتصادی عراق آنقدر بحرانی است که حتی اگر محدودیت بین المللی وجود نداشت، قادر به پرداخت بدهی نبود.
با آن که آخوند رئیسی، به شیوه دروغ پردازی های دولت حسن روحانی ادعا کرد که عراق لزوم دریافت روادید برای مسافران ایران را کاملا برداشته، ولی از فحوای سخن الکاضمی چنین بر می آید که تعهد نهایی وجود ندارد و احتمال لغو ویزا تنها به سی هزار نفر ایرانیانی مربوط می شود که با سفر آن ها به عتبات عالیات به هدف شرکت در آئین عزاداری اربعین حسینی موافقت شده است. گفته شده که این موافقت، کسانی را که بخواهند از راه زمینی خود را به نجف و کربلا برسانند، شامل نمی شود.
عراق از گسترش کورونا در آن کشور به شدت نگران است و از این رو ورود زمینی زائران ایرانی را ممنوع کرده و زائران پروازی نیز باید تست کورونا را بگذرانند.
گفته می شود که موضوع تجاوزات اخیر سپاه پاسداران به اماکنی در اقلیم کردستان عراق که گفته می شود محل تجمع چریک های کرد ایرانی بوده گفتگو شده است. به گفته آشنایان امور، دولت بغداد در این زمینه التهابی نشان نمی دهد، زیرا اقلیم کردستان، یک ناحیه خودگردان است و دولت مرکزی عراق نفوذ چندانی در آن سرزمین ندارد.
با این همه، گفته می شود که الکاظمی در این سفر یک بار دیگر از رژیم ایران خواسته است که از ارتباطات فتنه گرانه با گروه های مزدور در داخل عراق دست بردارد و حضور خود در عراق را تنها از طریق دولت مرکزی بغداد انجام دهد.
حکومت ایران، به ویژه تا پیش از به هلاکت رسیدن قاسم سلیمانی در بغداد، عراق را حیاط خلوت خود می دانست و هنوز هم تا حدود زیادی همانگونه رفتار می کند. ولی دولت بغداد می کوشد این دخالت های غیرقانونی را تا آن جا که قادر باشد، محدود کند.