در همان حال که طالبان به تلاش گسترده خود برای تحکیم تسلط خود بر افغانستان ادامه میدهد، نماد دیگری از اشتباهات تاکتیکی ایالات متحده در خروج شتابزده از افعانستان آشکار شد و آن، این واقعیت تلخ است که مقادیر زیادی از جنگ افزارهای مهم آمریکایی در خاک افغانستان باقی مانده و نیروهای طالبان آنها را در اختیار گرفتهاند و اکنون از خلبانان و افسران ارشد ارتش افغانستان دعوت میکنند به سر کار برگردند و این جنگ افزارهای بسیار ارزنده را به کار اندازند.
سخن از شمار نامعلومی جنگندههای پیشرفته، پهپادها وتجهیزات جنگی است که می تواند توان نظامی طالبان را بسیار تقویت کرده و آن را به یک ارتش وافعی، و نه یک گروه چریکی مبدل کند.
همچنین معلوم شد که بیش از سه میلیارد دلار در بانک مرکزی کابل پول ذخیره شده که دولت واشنگتن اعلام داشته که آن ها را مسدود می کند.
در تهران تائید شد که آخوند ابراهیم رئیسی، پیرامون اوضاع افغانستان، تلفنی با روسای جمهوری چین و روسیه گفتگو کرد و قرار شد که ایران سیاست های خود در مورد افغانستان را با آن دو کشور همآهنگ سازد.
سه کشور در مورد خروج ارتش آمریکا از خاورمیانه توافق نظر دارند و نسبت به طالبان و دولت آینده آنان نیز هم عقیده هستند. ولی منافع دراز مدت ایران، با انتظارات چین و روسیه در تضاد است. با این همه، همکاری سه کشور در برابر سیاستهایی که دولت های اروپای غربی و ایالات متحده در پیش گیرند یک وزنه مهم سیاسی محسوب میشود.
همزمان، اشرف غنی رهبر فراری افغانستان در پیامی که احتمالا از امارات عربی متحده فرستاده، ادعا کرد که از کشورش فرار نکرده و در اولین فرصت به کابل باز خواهد گشت. ولی این گفته با بی اعتمادی تلقی شده است.
بسیاری از سیاستمداران افغان بر این باورند که اگر اشرف غنی فرار نمی کرد و خلاء حکومتی به وجود نمیآمد، طالبان نمی توانستند به این آسانی بر پایتخت مسلط شوند. ولی اشرف غنی در پیام خود ادعا می کند که اگر نمی گریخت، جان خود و خانواده اش در خطر فوری بود.
در برابر شایعاتی مبنی براین که مقادیر زیادی دلار با خود برده است، اشرف غنی ادعا کرد که آنقدر با شتاب کابل را ترک گفته که حتی لباس کافی با خود نبرده است.
پیش از انتشار این پیام، امارات عربی متحده در یک اطلاعیه بسیار کوتاه تائید کرد که اشرف غنی وارد آن امیرنشین شده است. در این بیانیه نامی از پناهندگی و یا امکان اقامت دائم برده نشده، بلکه تاکید گردیده که پذیرفتن او بر اساس موازین انسان دوستانه بوده است.
شکست دیگر ایالات متحده در امور افغانستان، نادرست درآمدن اظهارات پیشین آنها در مورد فرودگاه بینالمللی کابل است. آن ها پیشتر گفته بودند که با طالبان به توافق رسیدهاند که مسیر کابل تا فرودگاه امن بماند تا افراد بتوانند خود را به راحتی به فرودگاه رسانده و از آن کشور خارج شوند. ولی در گزارشهای جسته و گریخته آمده است که نیروهای طالبان در مسر فرودگاه راه بندان های زیاد برپا ساخته و گروهی از افراد را مورد ضرب و شتم شدید قرار داده و نگذاشته اند به فرودگاه بروند.
ارزیابی شده که ایالات متحده باید حدود صد هزار نفر را از افغانستان خارج کند و برای رسیدگی به صدور ویزا بر شمار کارمندان خود در فرودگاه افزوده است. پرسیده میشود که چرا دولت واشنگتن این اقدام اداری را پیشتر انجام نداده بود.
در برخی گزارش ها آمده است که طالبان در اجرای آئین تاسوعا و عاشورا مشکلی برای شیعیان ایجاد نکرده است. ولی در همان حال گفته شده که افراد طالبان شبانه به خانههای شماری از سیاستمداران افغان هجوم برده و آن ها را بازداشت کرده و یا به مصادره اموال آنان پرداخته اند.
در مجموع، طالبان میکوشند در مرحله کنونی چهره ای دوستانه و پایبند موازین انسانی ارائه کنند، ولی معلوم نیست که این رفتار از چه هنگام ناگهان تغییر خواهد یافت و چهره واقعی طالبان آشکار خواهد شد.