دیدار تاریخی ترامپ – کیم جونگ اون، توجه جهانی را به سوی خود کشیده است. پیامد آن چه خواهد بود؟

دیدار تاریخی بین رهبر ایالات متحده و دیکتاتور کره شمالی، فردا (سه شنبه) در سنگاپور آغاز خواهد شد و همه جهانیان با کنجکاوی بسیار به این رویداد چشم دوخته و منتظرند ببینند که آن گفتگوهای به چه نتیجه‌ای خواهد رسید.

کیم جونگ اون، از هم اکنون گفته است که او پیشنهاد خواهد کرد که دومین دیدار رهبران، تا چند ماه دیگر برگزار شود. مفهوم این سخنان ممکن است آن باشد که از دیدگاه حاکم کره شمالی، دیدار فردا، تنها جنبه آشنایی و تبادل نظر دارد و شاید او می خواهد این موضوع را کش دهد و پیش از آن که سیاست اتمی خود را مشخص سازد، امتیازاتی از ایالات متحده بگیرد.

برای کیم جونگ اون در مرحله کنونی بسیار ضروری است که از شدت تحریم های اقتصادی علیه رژیم او کاسته شود. او در سال های اخیر همه توان مالی و علمی کشور خویش را برای تولید بمب هسته ای و موشک هایی که قادر به حمل آن ها باشند هزینه کرده و موجب ورشکستگی کشورش شده است و حالا که درک کرده است که چنین وضعی نمی تواند ادامه یابد، قصد تغییر سیاست خود را دارد.

در عین حال، آشنایان امور هشدار می دهند که ممکن است کیم جونگ اون قصد ترفند زدن داشته باشد و به اصطلاح بخواهد سر آمریکا و جهان را کلاه گذارد، ولی مقامات آمریکایی تاکید کرده اند که تحریم های اقتصادی تا هنگامی ادامه خواهد داشت که خطرات اتمی و موشکی کره شمالی به کلی برطرف گردد – و این در حالی است که رهبر کره شمالی در آغاز گفتگوها با ترامپ، به احتمال زیاد خواهان آن خواهد شد که آمریکا به عنوان یک گام حسن نیت، از هم اکنون، برخی تحریم ها را بر چیند.

در هر حال، ارزیابی کارشناسان آن است که بحران اتمی و موشکی کره شمالی، با یک ملاقات، هرچند هم طولانی باشد، حل نخواهد شد و مذاکرات بسیار طولانی لازم است تا بتوان به تمام توافق‌های لازم دست یافت. اما اهمیت دیدار فردا در سنگاپور بین سران دو کشور در آن است که باید زمینه را برای ایجاد تفاهم و برقراری حسن نیت هموار سازد تا کارشناسان دو کشور بتوانند به گفتگوها ادامه دهند.

در گزارش های امروز آمده بود که در آستانه دیدار فردا، کارشناسان آمریکا و کره شمالی چند ملاقات داشته اند تا بتوانند دیدگاه های طرفین را به هم نزدیک کنند و تلاش کنند که مذاکرات فردا به نتیجه بهتری برسد.

دو نکته دیگر در رابطه با دیدار فردا

پرزیدنت ترامپ در آستانه این دیدار، برخلاف عادت همیشگی خود مهر سکوت بر لب زده و از اظهارات جنجالی خطاب به روزنامه نگاران خودداری می ورزد. بی تردید، پرزیدنت ترامپ به توصیه مشاوران ورزیده‌ی خود سکوت پیشه کرده است.

نکته دوم آن که، گرچه اکثر رسانه های همگانی در دنیا گزارش های بسیار مفصلی در این باره منتشر ساخته و ارزیابی های بسیاری ارائه کرده اند، رسانه ها حکومت اسلامی ایران به انتشار خبرهای کوتاه بسنده کرده و عملا این دیدار را کم اهمیت توصیف کرده اند – و این در حالی است که اگر گفتگوها سودمند افتد و به برچیدن برنامه های اتمی و موشکی کره شمالی بیانجامد، این امر تاثیر زیادی بر آیندۀ برنامه های موشکی و اتمی حکومت ایران خواهد داشت.

نکته پایانی آنکه، در خود کره شمالی کوچکترین خبری درباره دیدار بین کیم جونگ اون و پرزیدنت ترامپ انتشار نیافته است. حاکمان کره شمالی نمی خواهند مردم به این گمان برسند که رژیم از روی ضعف و نیاز، حاضر شده در برابر ان چه که تا کنون “آمریکای جهانخوار” نامیده است کوتا آید و رهبر بزرگشان، دست رهبر استکبار جهانی را بفشارد.