دیدار وزیر خارجه ایالات متحده، مایک پمپئو از یک آبادی اسرائیلی در کرانه باختری و همچنین از یک کارخانه اسرائیلی تولید شراب در بلندی های گولان، بازتاب گسترده ای در رسانه های منطقه و جهان داشت. زیرا از هنگام پایان جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ که به پیروزی اسرائیل علیه ارتش های مصر، سوریه و اردن انجامید، این نخستین بار است که یک وزیر خارجه آمریکایی از این دو ناحیه دیدن می کند. کشورهای اروپایی و بسیاری ممالک دیگر، این دو ناحیه را “سرزمین اشغالی” می نامند و خواهان انتقال کرانه باختری به فلسطینیان و بلندی های گولان به دولت سوریه هستند.
دولت آمریکا نیز در ظرف نیم قرن گذشته، از این رفتار جانبداری می کرد و مقامات رسمی آمریکایی اجازه دیدار از این دو ناحیه را نداشتند. ولی دولت پرزیدنت ترامپ این شیوه رفتاری را کاملا تغییر داد و وزیر خارجه او که کمتر از دو ماه به پایان ریاست او باقیمانده در دیداری که در روزهای گذشته از اسرائیل داشت، از یک آبادی اسرائیلی به نام “پساگوت”در کرانه باختری و یک کارخانه شراب سازی در بلندی های گولان دیدن کرد و در پیام توییتری خود نوشت که از این اقدام خرسند و مفتخر است.
مارک پمپئو به اقدام دیگری نیز برای تحکیم موقعیت اسرائیل در کرانه و بلندی های گولان دست زد و آن اعطای اجاره به کارخانه های تولیدی اسرائیل در برخی آبادی های اسرائیلی نشین کرانه و بلندی ها بود که می تواند اجناس خود را با برچسب “ساخت اسرائیل” به ایالات متحده صادر کنند.

کشورهای اروپایی که از برخی تحریم های ضد اسرائیلی جانبداری می کنند، همیشه خواستار بوده اند که روی این کالاهای اسرائیلی قید شود که در “سرزمین اشغالی” تولید شده اند.
سازمانی به نام “بی دی اس” که هدف آن تحریم کالاهای اسرائیلی ساخت مناطق نامبرده است، در اروپا فعالیت گسترده ای دارد و مورد حمایت برخی از دولت ها نیز قرار دارد. ولی مایک پمپئو این سازمان را محکوم دانست و تاکید کرد که فعالیت آن در ایالات متحده ممنوع خواهد شد.
کارخانه ای که وزیر خارجه ایالات متحده هنگام دیدار از بلندی های گولان از آن دیدن کرد، به یک سرمایه گذار آمریکایی تعلق دارد که شرابی نیز به نام “پمپئو: ” تولید کرده که بسیار مرغوب است.
نخست وزیر اسرائیل از این دیدار وزیر خارجه ایالات متحده به گرمی سپاسگزاری کرد و در سخنانی گفت که پرزیدنت ترامپ دوست خیلی خوب اسرائیل بوده و مردم این کشور خدمات او را فراموش نخواهند کرد.
اهمیت دیدار پمپئو از این نواحی، از جمله در آن است که جو بایدن رییس جمهوری برگزیده ایالات متحده که از حزب دموکرات است، بارها با آبادی سازی های اسرائیل مخالفت ورزیده خواستار برپایی کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل شده است. اکنون باید دید که وی پس از آغاز دوران ریاست جمهوری خود، چه سیاستی را در برابر این امر در پیش خواهد گرفت و آیا دوباره به مخالفت با این سیاست دولت راستگرای بنیامین نتانیاهو خواهد شد.

در اسرائیل، جناح چپ سیاسی، که در سال های اخیر به شدت ضعیف شده، با سیاست آبادی سازی در کرانه و بلندی های گولان مخالف است و هنگام دیدار مایک پمپئو از این نواحی، چند نفر از آن ها با در دست داشتن شعارهای پارچه ای مخالفت خود را بیان داشتند.