دیروز از آن چه که “پیروزی درخشان علیه اسرائیل” نامیدند، سرمست شدند، ولی امروز باید به فکر خرابیها باشند

دوران سرمستی سرکردگان ترور فلسطینی که ادعا می کنند در جنگ موشکی پیروز شده و اسرائیل را به زانو درآورده اند تا برای برقراری آتش بس التماس کند، به پایان رسید و شادمانی مردمی که به خیابان ها آمده بودند تا خشنودی خود را از پایان نبرد و ویرانی بیان کنند، به پایان رسید.

امروز، اهالی غزه وقتی به خیابان می آیند و ابعاد ویرانی را به چشم می بینند، باور نمی کنند که چنین زیانی به سرزمینشان وارد شده، ولی حماس و جهاد همچنان ادعای پیروزی دارند و همزمان قول می دهند که جنگ به پایان نرسیده و در اولین فرصت آن را از صر خواهند گرفت.

تصاویر تلویزیونی نشان می دهد که ابعاد ویرانی ساختمان های چند طبقه تا چه حد گسترده است و شبکه آبرسانی و برق رسانی و زیرساخت های دیگر شهری به سختی آسیب دیده و بازسازی آن به آسانی و در مدتی کوتاه امکان پذیر نخواهد بود و معلوم نیست ه هزینه آن چگونه تامین خواهد شد.

سرکردگان حماس، آیب رسیدن به ده – پانزده آپارتمان در اسرائیل و جان باختن دوازده تن از شهروندان را که دو تن آنان کارگران خارجی و چند تن افراد سالخورده و همچنین دو کودک بودند، جشن گرفته و آن را بزرگترین پیروزی خود می دانند. ولی در همان حال به چشم خود می بینند که ابعاد ویرانی در غزه تا چه حد گسترده است و بی تردید باید از خود بپرسند که بودجه آن را چگونه تامین خواهند کرد.

سازمان ملل متحد برای تامین کمک های مالی بسیج شده و شماری از کشورها نیز برای اعطای کمک، ابراز آمادگی کرده اند. ولی یحیی سنوار سرکرده حماس و همچنین اعضای جهاد اسلامی اعتراف کردند که ابعاد ویرانی بسیار وسیع است و بازسازی آن، به چندین سال زمان نیاز دارد.

پرزیدنت بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده در آخرین سخنان خود اعلام کرد که دولت آمریکا در بازسازی غزه سهیم خواهد شد. ولی کمک های مالی آن به طور مستقیم در اختیار حکومت خودگردان فلسطینی سپرده خواهد شد تا حماس نتواند به جای سازندگی، از این پول برای افزایش تسلیحات تعرضی خود استفاده کند.

کشورهای نفت خیز عرب نیز سخاوتمندانه می تواند صدها میلیون دلار به این بازسازی اختصاص دهند. ولی مشکل در آن است که جهاد اسلامی دست پرورده رژیم ایران است و حماس نیز با رژیم شیعه ایران که به امیر نشین ها قصد تعرض دارد، بسیار نزدیک است و در نتیجه، آن گروه از کشورهای عرب که توانایی مالی دارند، از حماس دوری می جویند. البته امیرنشین قطر در این جریان مستثنی است، زیرا در یک سال گذشته بیش از پانصد میلیون دلار به حماس در غزه و حکومت خودگردان فلسطینی در کرانه باختری کمک مالی رسانده است.

آن چه در این جنگ نافرجام یازده روزه گذشت، نشان داد که سازمان های ترور، با امید واهی نابودی اسرائیل و تسلط بر خاک این کشور، مردمان خویش را به فقر و ذلت و حتی مرگ کشانده اند.