مقامات حقوقی جبل الطارق که از دولت بریتانیا دستور می گیرند امروز (آدینه) اعلام کردند که حکم توقیف ابرنفتکش موسوم به گریس وان را که حامل حدود دو میلیون تن نفت حکومت ایران بوده، دست کم یک ماه دیگر در توقیف نگاه می دارند. آن ها می گویند که تحقیقات هنوز به پایان نرسیده و بررسی های گسترده تری در مورد مقصد این محموله باید انجام گیرد که به زمان نیاز دارد.
آگاهان می گویند که این تصمیم دادگاه عالی جبل الطارق نشان می دهد که دولت بریتانیا به فشارهای رژیم ایران تسلیم نشده و همچنان به پافشاری ادامه می دهد تا مسلم شود که مقصد این محموله چه کشور و یا چه عواملی بوده است.
طبق تصمیمات اتحادیه اروپا، حکومت بشار اسد در سوریه به علت کشتار مردمان آن کشور مورد تحریم نفتی قرار گرفته است. ولی حکومت اسلامی ایران با نادیده گرفتن این دستور، همچنان کوشیده است نفت مورد نیاز سوریه را تامین کند.
این احتمال مطرح است که مقصد این محموله، پالایشگاه بانیاس در سوریه بوده است. ولی وزارت خارجه حکومت ایران ادعا می کند که چنین امری درست نیست و مقصد، نقطه دیگری بوده است. عباس عراقچی معاون وزارت خارجه حکومت ایران در این زمینه توضیح بیشتری نداد. ولی شرکتی که مسیر نفتکش ها را ردیابی می کند، گفته بود که رژیم ایران قصد داشته این نفت را در وسط دریای مدیترانه، به یک نفتکش اروپایی منتقل سازد و بدین سان، تحریم های اعلام شده از جانب ایالات متحده را دور بزند.
حتی اگر این ارزیابی درست باشد، توقیف نفتکش با تحریم های اعلام شده از جانب ایالات متحده انطباق دارد. در گزارش های نخستین گفته شده بود که دولت جبل الطارق که از لندن دستور می گیرد، به درخواست ایالات متحده این کشتی را متوقف ساخته است. ولی بریتانیا آن را نادرست خواند.
امروز (آدینه) دو هفته از توقیف نفتکش می گذرد و مهلت تعیین شده توسط دادگاه به پایان رسیده، و از این رو دیوان عالی جبل الطارق آن را یک ماه دیگر تمدید کرده است.
خودداری از رهاسازی نفتکش در حالی است که یک وزیر ارشد کابینه جبل الطارق دو روز پیش دیداری با یک دیپلمات ایرانی در لندن داشت. از متن گفتگو خبری منتشر نشده، ولی مقامات جبل الطارق گفتند که این دیدار مثبت و مفید بوده است.
مقامات حکومت اسلامی ایران و حتی شخص علی خامنه ای بارها دولت بریتانیا را مورد تهدید قرار داده و خواهان رها سازی هرچه زودتر این ابرنفتکش شده اند. برخی فرماندهان سپاه پاسداران و حتی آخوندهای حکومتی، خواستار ربودن متقابل یک نفتکش بریتانیایی شده اند.
هم اکنون دست کم یک نفتکش خارجی و شاید هم دو فروند، در تسلط سپاه پاسداران قرار دارد. در مورد یک نفتکش، ادعا شده بود که به علت نیاز به تعمیرات، به آب های ایران کشیده شده است. در مورد نفتکش دیگر، ادعا شده که چون حامل نفت قاچاق بوده، به حکم قوه قضائیه ایران بازداشت شده است.
ظاهرا رژیم ایران با مطرح ساختن این ادعا، خواسته است از رفتار دیوان عالی قضایی در جبل الطارق تقلید کند.
احتمال می رود که در واقعیت امر، تنها یک نفتکش ربوده شده باشد، که همانا نفتکش نسبتا کوچک “ریاح” است که امارات عربی متحده ادعا می کند که به آن امیرنشین تعلق ندارد و هیچ یک از خدمه آن امارتی نیست.
ارتش بریتانیا اعلام کرده که حضور نظامی خود در منطقه را تقویت می کند. ولی به پیوستن به یک نیروی بین المللی که ایالات متحده در پی برپایی آن می باشد نخواهد پیوست. دولت واشنگتن قصد دارد به زودی یک همایش بین المللی در این مورد در بحرین برگزار کند که انتظار میرود ۶۵ کشور به آن نماینده بفرستند.