رئیس کل بانک مرکزی: مخالف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای خرید کالاهای اساسی از کشورهای دیگر هستم

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی ایران در مخالفت با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای خرید کالاخریداساسی به افراد و یا شرکت هایی که ادعا می کنند برای تامین کالای اساسی کشور به این ارز نیاز دارند، گفت:  باید با حذف این نوع تخصیص ارز، مقدمات تک نرخی شدن ارز در ایران فراهم شود.

او گفت: هدف دولت از اختصاص ارز با این قیمت «دستیابی اقشار پایین جامعه به کالاهای اساسی است» ولی متاسفانه افرادی که این ارز را دریافت می کنند هدف دیگیر دارند، عده ای این ارز را در مسیرهایی استفاده می کنند که سود بیشتری برایشان داشته باشد.

ارز ۴۲۰۰ تومانی دو سال پیش  به عنوان مصوبه دولت برای کنترل قیمت دلار در ایران و اختصاص یافتن برای واردات کالاهای اساسی اعلام شد.

منتقدان این تصمیم می‌گویند اختصاص ارز با این قیمت سبب ایجاد یک شبکه رانت و از دست رفتن منابع ارزی کشور شده است.

همتی  با اشاره به نوسانات ارزی در ایران و افزایش نرخ دلار به بیش از ۲۲ هزار تومان گفت: «ممکن است برخی بگویند قیمت ارز الان مناسب نیست ولی می توانم بگویم که می‌توانست خیلی بدتر باشد».

او از باز نگشتن ارز حاصل از صادرات به عنوان یک مشکل دیگر برای تامین ارز یاد کرد و گفت برخی افرادی که به نام آنها کارت بازرگانی گرفته شده و صادرات انجام شده، «کارتن خواب» هستند.

همتی افزود:  در طول دو سال گذشته ۲۷ میلیارد دلار ارز به کشور بازنگشته بود ‌و «اینکه گفته می شود عدد کمتر گفته می شود فرافکنی است».

گزارش شده است که شرکت های وابسته به سپاه پاسداران، جز این  دسته ازگروه هایی هستند  که با دریافت ارز  ۴۲۰۰ تومانی در کشورهای نزدیک از جمله گرجستان ، ترکیه، روسیه، قزاقستان، ارمنستان و …در بخش های دامداری، خرید دریاچه توریستی ، کشاورزی و خرید هتل و کازینو  سرمایه گذاری می کنند.

دولت روحانی نیز با دادن این ارز انان را حمایت می کند، و این شرکت ها روز به روز بر سرمایه های خود افزوده و در کنارش به گروه های نیابتی خود در منطقه کمک می کنند. این ارز به راحتی با پشتوانه ای محکمی که دارند به انان داده می شود و دولت نیز نمی تواند در مقابل این شرکت های وابسته به سپاه پاسداران قد علم کند.

پیش از این اعضای اتاق بازرگانی ایران گفته بودند ۸.۷ میلیارد دلار ارز ناشی از صادرات به کشور برنگشته است که در این میان سهم بخش خصوصی فقط ۲.۵ میلیارد دلار است.

اعضای اتاق بازرگانی طرح عدد ۲۷ میلیارد دلار را فرافکنی بانک مرکزی می‌دانند و می‌گویند مدیریت ناکارآمد این بانک موجب نوسانات گسترده نرخ ارز در ایران شده است.