عبدالناصر همتی علت بالا رفتن ارز در کشور را اعتراضات مردمی ایران در آبان معرفی کرد و گفت: این خیزش مردمی موجب شد تا سیستم بانک مرکزی به هم بخورد و قیمت ارز را بالا برد
او در مصاحبهای تلویزیونی اعلام کرد که اعتراضات آبان ماه «شوک انتظارات منفی» را در جامعه ایجاد کرد و باعث بالا رفتن قیمت ارز شد.
همتی گفت که سال ۹۷ «التهابات وحشتناکی» در بازار ارز ایجاد شده بود اما «مدیریت کردیم و شرایط خوبی را تا آبان ۹۸ داشتیم».
یادآور می شود: افزایش قیمت ارز از اسفند ۹۶ و فروردین ۹۷ و پس از مطرح شدن خروج آمریکا از برجام آغاز شد. پس از اعتراضات آبان ماه ۹۸ نیز قیمت ارز از ۱۱ هزار تومان به بیش از ۱۳ هزار تومان افزایش یافت. این اعتراضات بیسابقه ترین اعتراضات در چهل سال گذشته بود.
رییس کل بانک مرکزی در تقلید از علی خامنه ای اعلام کرد که افزایش قیمت ارز دلایل «سیاسی و امنیتی» دارد و افزود که «اخلالگران بازار ارز از کشورهای حاشیه حمایت میشوند».
همتی در مقابل دوربین زنده شبکه خبری به مردم ایران وعده داد که «همین امروز و فردا قیمت ارز را پایین خواهیم آورد».
گفتنی است که بانک مرکزی پیش از این نیز بارها وعده داده که قیمت ارز کاهش می یابد اما پس از این وعده ها قیمت ارز همچنان افزایش یافته است. پس از افزایش قیمت ارز در بازار ایران تعدادی از صرافان و افراد دیگر به اتهام «اخلال در بازار» بازداشت شدهاند.
عبدالناصر همتی ، نقش دولت در بالا بردن قیمت ارز با هدف افزایش بودجه را رد کرد و گفت: «میتوانیم همین امروز و فردا نرخ ارز را پایین بیاوریم».
همتی در ادامه از معرفی ۲۵۰ صادر کننده به قوه قضاییه خبر داد و گفت: و در مدت ۱۰ روز گذشته دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار ارز وارد سامانه نیما شده است.
پیشتر بانک مرکزی حکومت ایران اعلام کرده بود که اطلاعات ۲۵۰ شخص حقیقی و حقوقی که بخشی از ۲۷ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات را به کشور بازنگرداندهاند، به قوه قضاییه ارسال کرده است.
این بانک اعلام نکرده بود که این ۲۵۰ شخص حقیقی و حقوقی چه مقدار از ۲۷ میلیارد دلار را به کشور بازنگرداندهاند.
کیوان کاشفی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، نیز پیشتر گفته بود که از ارزهای بازنگشته به کشور تنها حدود دو و نیم میلیارد دلار متعلق به بخش خصوصی است.
کاشفی گفته بود که شرکتهای اقتصادی وابسته به تعدادی از نهادهای حکومتی از جمله ستاد اجرایی فرمان امام در صادرات کالا به خارج نقش دارند.
در ادامه این خبر ، رییس اتاق بازرگانی تهران نیز اعلام کرد: در ۹ سال گذشته بیش از ۹۸ میلیارد دلار سرمایه از ایران خارج شده است
مسعود خوانساری در توییتر خود با انتشار جدولی نوشت که به طور متوسط سالانه ۱۱ میلیارد دلار سرمایه از اقتصاد ایران خارج شده است.
بر اساس آمار بانک مرکزی، در سال ۹۶ خالص حساب سرمایه منفی ۱۹ میلیارد دلار بوده است. این رقم یک سال بعد به منفی ۱۶ و در سال ۹۸ به منفی ۷/۶ رسیده است.
بر اساس این آمار، حساب خالص سرمایه ایران در هشت سال از ۹ سال گذشته منفی و تنها در سال ۹۳ کمتر از یک درصد بوده است. با این حال در سال ۹۴ روند خروج سرمایه از ایران افزایش یافته و منفی شده است.