با بالا رفتن نرخ دلار و ارزهای خارجی در ایران رئیس قوه قضاییه حکومت ادعا کرد : اخلال در نظام ارزی کشور کار دشمن است.
ابراهیم رئیسی، افزود: «آنچه که این روزها موجب رنجش مردم شده عدم مدیریت بازار، عدم مدیریت قیمتها و نوسانات بازار است. اما این اولین کار دشمن نیست و بارها دیده شده دشمن از طریق اخلال در نظام ارزی و پولی کشور به دنبال دشمنی کردن است».
وی نگفت که این دشمن چه کسی یا کسانی است
رئیسی تاکید کرد: «نباید منابع کشور در اختیار افراد بی صلاحیتی قرار بگیرد که به تعهدات خود عمل نمیکنند».
او افزود: «مسئولان بانک مرکزی اعلام کردند که دنبال معرفی صادرکنندگان متخلف هستند، اما من معتقدم واردکننده ای که ارز دریافت کرده و کالا وارد نکرده هم باید معرفی شود.»
روز گذشته (یکشنبه ) نرخ هر دلار با جهشی قابل ملاحظه به ۲۱ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. و امروز (دوشنبه) بر اساس نرخ رسمی صرافان ایران، دلار به بالای ۲۱ هزار تومان، سکه به بالای ۱۰ میلیون تومان و هر گرم طلا به بالای ۹۰۰ هزار تومان رسیده است. موضوعی که نگرانیهای زیادی را در این کشور ایجاد کرده است.
به گفته ی کارشناسان بازار ارز، وقتی نرخ سود ۱۵ درصد و نرخ تورم ۴۰ درصد است، عملا نرخ بهره منفی ۲۵ است و لذا خروج سپردهها از بانکها امری طبیعی به شمار می آید که به نوبه خود بروز چنین جهش هایی در قیمت ارز را موجب می شود.
سامانه خبری فرارو، به نقل از کارشناسان بازار ارز نوشته است: «بسیاری از افراد حرفهای امروز دلار را یک بازار امن میدانند زیرا حداقل اصل سرمایه آنها حفظ میشود. در مقابل بورس با آن سودهای بدون توجیه و وحشتناک بسیار خطرناک است و به زودی یقه دولت را خواهد گرفت».
حسین راغفر، اقتصاددان، نیز در این باره گفته است: سرمایهداری هار حاکم بر اقتصاد ایران، نگاه غارتی دارد. یعنی فقط میخواهد منابع”ملی” را برداشته و از کشور خارج شود.
حسین راغفر، در ادامه افزود: هدف حکمرانی اقتصادی کشور افزایش قیمت ارز است و این سادهترین مسیری است که میتواند برای تامین هزینههای بخش عمومی کسب درآمد کنند. اما این رویکرد موجب تخریب اقتصاد کشور می شود.
او تأکید کرد: « تخریبها خودش موجب تخریبهای بیشتر بعدی خواهد شد».
در همین رابطه عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، نیز گفته است: تلاطم این روزهای بازار ارز، عمدتاً از عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز ایجاد شده و از مشکلات ناشی از کورونا در ابتدای سال، نشأتگرفته است. او می گوید با فروکش کردن تدریجی تقاضاهای تجمیع شده ماههای قبل و افزایش عرضه ارز در سامانه نیما، قیمت ها تعدیل خواهد شد.
اما او نگفته است که با توجه به ادامه شیوع کورونا و تحریم های همه جانبه آمریکا و تداوم کاهش ارز وارداتی ایشان چگونه می توانند تعادل از دست رفته را به بازار ارز بازگرداند.
حسن روحانی، نیز هفته گذشته و پس از اولین موج افزایشی نرخ دلار در بازار گفت که نوسانات اخیر در بازار ارز و شوک ایجاد شده دلیل و ریشه بنیادی اقتصادی ندارد و برخی تحرکات و عملیات روانی در عرصه بین المللی علیه ایران و همچنین ایجاد یک نگرانی غیر واقعی در بین مردم از عوامل اصلی آشفتگی و نوسانات اخیر در بازار ارز است.
حسین راغفر، در ادامه گفته است:«هدف دولت و به طور کلی حکمرانی اقتصادی کشور افزایش نرخ ارز است؛ بنابراین آنچه که اتفاق افتاده و میافتد عمدتا یک برنامه است. در واقع این سادهترین مسیری است که میتواند برای تامین هزینههای بخش عمومی کسب درآمد کنند».
راغفر تصریح کرد: «قطعا راههای سهلالوصول متعدد دیگری وجود دارد، اما حکمرانی اقتصادی ایران نمیخواهد این راهها را بپیماید. کاملا مشخص است که در همه جای دنیا برای تامین مخارج عمومی از درآمدهای مالیاتی استفاده میکنند و نه روشهای مخربی مثل کاهش ارزش پول ملی… واقعیت این است که نظام اقتصادی ما حداقل در سه دهه گذشته کامل در خدمت گروهی از اصحاب سرمایههای مالی و تجاری بوده است و این صاحبان سرمایه تجاری و مالی که عمدتا هم برآمده از درون ساختار قدرت بودهاند، کماکان در ساختار قدرت هستند و تصمیماتشان نیز عمدتا در جهت تامین منافع خودشان است و نه تامین منافع ملی».
آگاهان امور می گویند:صعود نرخ ارز موجب شوک بالا برنده قیمتی بر همه کالاها و بازارهای دیگر در کشور می شود. تازه ترین ارزیابی ها نشان می دهد که خرداد امسال شدیدترین جهش و تورم ماهانه قیمت مسکن دستکم ظرف هفت سال اخیر به ثبت رسید. به طوریکه میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در این ماه در مقایسه با یک ماه قبل از آن ۱۱.۷ درصد افزایش یافت. این افزایش بر مقیاس یک ساله در حدود ۱۴۰ درصد می شود و می توان گفت وحشت انگیز است.