علیرضا زاکانی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس از فاصله طبقاتی در کشور و بودجه سال ۱۴۰۰ انتقاد کرد و گفت: ۹۰ درصد سپردههای بانکی در کشور به ۴ درصد جامعه تعلق دارد.
او در ادامه افزود: «۷۰ درصد سپردههای بانکی برای یک درصد و ۹۰ درصد از آنها برای ۴ درصد جامعه است.»
زاکانی تاکید کرد: «بین کمترین و بیشترین مصرف گوشت در سال به صورت میانگین برای هر نفر در خانوادههای فقیر یک کیلو گوشت و برای خانوادههای ثروتمند تا ۹۶ کیلو در سال مصرف وجود دارد.»
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهای در دی ماه ۱۳۹۹ به ۴۶.۲ درصد رسیده است.
تورم نقطهای به معنی رشد قیمت مجموعهای از کالاها و خدمات در یک ماه مشخص نسبت به ماه مشابه سال قبل آن است.
به گزارش مرکز آمار، خانوارهای ایرانی در یک سال گذشته برای خرید اقلام “«خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات” نزدیک به ۶۰ درصد و برای “کالاهای غیر خوراکی و خدمات”۴۰ درصد هزینه بیشتری پرداخت کردهاند.
زاکانی در ادامه گفت که بودجهبندی سال ۹۹ بر اساس یک “کار تبلیغی” علیه تحریمهای ترامپ بر مبنای فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت ۵۰ دلاری بسته شد و ۲۷۳ هزار میلیارد تومان کسری در سال ۹۹ به بار آورد.
او در ادامه ضمن انتقاد از بودجه ۱۴۰۰ از کسری ۳۳۲ هزار میلیارد تومانی بودجه در خوشبینانهترین حالت در سال آینده گفت: کجا میخواهد جلوی این مشکلات گرفته شود، فقر قابل تحمل است اما تبعیض قابل تحمل نیست و ویران کننده است؛ لذ ا تلاش ما بر این شد بتوانیم توزیع مناسب ثروت داشته باشیم و جلوی رانتها را بگیریم مثلا ًاگر رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی هست جلوی رانت ارز ۴۲۰۰ تومانی را بگیریم که به سمت و سویی نرود که امسال ۹ میلیارد دلار هزینه کالاهای اساسی کرده باشیم و قریب ۵ میلیارد دلار آن را برای نهادههای دامی داده باشیم بعد مرغی که قرار است ۱۲ هزار تومان به دست مردم برسد به ۲۵ هزار تومان، ۳۰ هزار تومان، ۳۵ هزار تومان برسد.
یادآور می شود که مرکز پژوهشهای مجلس سال گذشته خواستار رد کلیات بودجه پیشنهادی دولت توسط مجلس شده بود.
نمایندگان منتقد بودجه ۱۴۰۰ میگویند دولت در بودجه آینده وابستگی به نفت را حدود پنج برابر افزایش داده و افزایش اتکا به نفت با دستورات خامنه ای در تضاد است.