رئیس هیئت امنیت حمل و نقل کانادا:تا پایان تحقیقات در مورد پرواز هواپیمای سرنگون شده توسط سپاه پاسداران  راه طولانی در پیش است

کتی فاکس، رئیس اداره امنیت حمل‌ونقل دولت کانادا در واکنش به‌تازه‌ترین گزارش حکومت اسلامی در مورد هواپیمای اوکراینی، گفته تا پایان تحقیقات راهی طولانی در پیش است و «پرسش‌های کلیدی بسیاری مانده که نیاز به پاسخ دارند».

کتی فاکس و اداره دولت کانادا  در ارتباط با گزارشی که روز یک‌شنبه رئیس سازمان هواپیمایی حکومت ایران آن را ارائه کرد، اعلام کردند که گزارش تازه به دست کانادا رسیده است.

خانم فاکس با انتشار بیانیه ای در این زمینه گفته است «این گزارش نسخه نهایی تحقیقات نیست، بلکه در واقع خلاصه‌ای از محتوای مکالمات و اطلاعات در کابین خلبان و داده‌های پیاده‌شده در ماه پیش در پاریس است».

همزمان «انجمن خانواده‌های جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی» ، نهاد مدنی مستقل پیگیری مسائل مربوط به سقوط هواپیما، نیز در بیانیه‌ای گفته است «پرسش مهم ما در این مورد دلایل مربوط به تاخیر در روند پرواز و مکالمات خلبان‌ها در آن یک ساعت، که باید در گزارش لحاظ شود همچنان آشکارا، بی‌پاسخ مانده است».

رژیم اسلامی ایران شش ماه پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی  که با شلیک موشک‌های پدافند هوایی سپاه پاسداران منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر از شهروندان ایران، افغانستان، بریتانیا، کانادا و اوکراین شد. سرانجام در روز ۲۷ تیر ماه، جعبه‌ سیاه بوئینگ را برای بازخوانی تحویل فرانسه داد.

تورج دهقانی، رئیس سازمان هواپیمایی ایران، روز گذشته گفته بود : پس از انفجار موشک اولی که به سوی این هواپیما شلیک شده بود، «هیچ صدایی از کابین مسافران شنیده نمی‌شود» و مسافران در «سلامت جسمانی» بوده‌اند.

دهقانی در ادامه افزود:  دو خلبان و یک معلم خلبان پس از شلیک موشک اول «تا آخرین لحظه مشغول هدایت هواپیما بودند» که موشک دوم ۲۵ ثانیه بعد از موشک اول شلیک می‌شود.

مقام‌های حکومت اسلامی سه روز پس از کتمان شلیک موشک به هواپیما، پذیرفتند که هواپیما هدف قرار گرفته‌است.

وزیر خارجه اوکراین، نیز پیشتر گفته بود:  «با توجه به شرایطی که اتفاق افتاده، همه دلایل نشان می‌دهند ایران باید برای کاری که انجام داده بالاترین هزینه را پرداخت کند».

او در ادامه افزود: اکراین به نمایندگی از همه کشورها و گروه‌های آسیب دیده در مذاکرات حضور خواهد داشت.

ولادیمیر زلینسکی، رئیس جمهوری اوکراین، نیز پیشتر خواستار پرداخت غرامت از طرف حکومت ایران شده بود . زلینسکی از ایران خواست که در قبال سقوط هواپیمایی اوکراینی مسئولیت کامل آن را بپذیرد.

نحوه اطلاع‌رسانی، تردیدهای بسیار در مورد شفافیت اطلاعات، فراز و نشیب‌های بسیار در ارائه جعبه سیاه به کشور یا نهادی که قادر به پیاده‌سازی اطلاعات باشد، روند طولانی ارسال جبعه‌های سیاه، اظهارات ضد و نقیض و مسائل دیگر، اعتراضات و تردیدهای بسیاری را موجب شده‌است.