سناتور رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در یک نشست آنلاین با سازمان آیپک شرکت نمود و طی سخنانی در مورد آخرین تحولات در رابطه با مذاکرات در وین صحبت کرد.
سناتور منندز که از مخالفین سرسخت سیاست های دولت بایدن در قبال رژیم ایران است دو هفته پیش در سنای ایالات متحده در این باره به تشریح صحبت کرده و به بایدن پیشنهاد داد که تحریم ها بر رژیم ایران را ادامه دهد.
او در مورد سخنرانی خود در سنا گفت:این سخنرانی را به این دلیل ایراد کردم چون احساس می کردم بسیاری از همکارانم در هفته های اخیر بر سایر مسائل جهانی مانند بن بست فزاینده بین روسیه و اوکراین تمرکز کرده اند و به جهت گیری مذاکرات با رژیم ایران توجه نکرده اند.
چالش های ایران روشن و موجود است. و بنابراین میخواستم توجه همکارانم را به این موضوع برگردانم…
سناتور منندز خاطرنشان کرد که پس از صحبت هایش در سنا بسیاری از همکارانش از هر دو حزب به او گفتند که از این سخنرانی نکات بسیاری را متوجه شده اند.
در این نشست آنلاین از سناتور منندز پرسیده شد که آیا توافق هستهای «طولانیتر و قویتر» با رژیم ایران هنوز امکانپذیر است و آیا عدم توافق بهتر از یک توافق بد است؟
این سناتور پاسخ داد که نمیداند آیا مذاکرات در وین به توافق ختم میشود یا خیر، و آن چیزی که او متوجه شده این است که این مذاکرات و روند آن، طولانی به نظر میرسد. به گفته منندز، حتی رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا نیز گفته است که در مقطعی، ایران آنقدر تاخیر خواهد کرد که پیوستن مجدد به توافق هیچ ارزشی ندارد.
منندز گفت که دلیل سخنرانی اش در مجلس سنا این بود که احساس میکرد حرکتی به سوی توافقی وجود دارد که ضعیفتر از توافق اولیه در سال ۲۰۱۵ است که او با آن نیز مخالفت کرد. که دارای بندهایی برای تحریم ها و محدودیت هایی است که از سال آینده شروع می شود.
منندز علیرغم اتخاذ موضعی قوی علیه برجام اولیه، گفت که با خروج یکجانبه دونالد ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸، که به تهران کمک کرد تا اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی کند، مخالف بوده است و براین باور است که این حرکت ترامپ ایران را به سلاح هستهای نزدیکتر کرد. اما اگر ورود مجدد به توافق، ایران را تنها ۶ تا ۷ ماه از ساخت سلاح هستهای در ازای لغو تحریمها برای متقاعد کردن ایران به امضای مجدد باز دارد، با توجه به کاهش بیشتر تحریمها به عنوان بخشی از این توافق، این توافق ضعیفتر از برجام اولیه میشود.
لغو تحریمها همچنین ممکن است سرمایههایی را آزاد کند که ایران میتواند از آن برای ادامه تکثیر موشکهای متعارف خود و تامین مالی نیروهای تروریستی خود در سراسر خاورمیانه استفاده کند.
منندز همچنین گفت که تنها شش ماه عقب انداختن ایران به ایالات متحده بینشی نمی دهد که ایران تا چه اندازه از سلاح هسته ای خود فاصله دارد.
به گفته وی، اگر مذاکرهکنندگان به توافق نرسند، متحدان اروپایی- آمریکا خواهند دید که تلاشهایی برای بازگرداندن تهران به برجام و نظم بینالمللی وجود دارد و ایران به آن عمل نکرده است و آنگاه امیدواریم این دوستان برای اجرای تحریم های بر روی جمهوری اسلامی همکاری کنند.
او گفت که دلیل دیگر سخنرانی اش در سنا این بود که همکارانش بفهمند که گزینه های دیگری جز بازگشت به یک توافق بد برای جلوگیری از عبور ایران از آستانه خطوط قرمز هسته ای یا درگیری نظامی وجود دارد.
سناتور مندز و سناتور لیندزی گراهام یک بانک سوخت هستهای منطقهای را پیشنهاد کردهاند که به ایران اجازه میدهد تا سوخت برای اهداف انرژی صلحآمیز و تحقیقات پزشکی بدون غنیسازی خود، که زیرساختهای بمب هستهای را ایجاد میکند، دریافت کند.
به همین ترتیب، به ایران میگوییم – و برای همه در منطقه روشن است – ایران، اگر نگران همه همسایگان خلیجفارس خود هستید که ممکن است راهی برای درگیری با شما و یک سلاح هستهای پیدا کنند، حدس بزنید ، همه در یک قایق خواهند بود. به همین خاطر به آنها پیشنهاد میشود و امیدواریم متقاعد شوند که به بانک سوخت هستهای ملحق شوند که برای آن غنیسازی را کنار میگذارند و از مزایای آن نیز برخوردار خواهند شد.»
وی گفت که گفتگوهای اولیه آنها در مورد این پیشنهاد با کشورهای منطقه از جمله اسرائیل مثبت بوده است.
او گفت: «این در مورد مفهوم منطقهای است و همه را ایمنتر میکند، و ما یک مسابقه هستهای را که نمیتوانیم از پس آن برآییم را به این وسیله متوقف می کنیم.» اگر ایران انتخاب نکند که بخشی از آن باشد و دیگران این کار را انجام دهند، من فکر میکنم که ایران همان چیزی را نشان میدهد که بسیاری فکر میکنند یعنی کشوری که بر دستیابی به سلاح هستهای متمرکز است و نه صرفاً انرژی صلح آمیز هستهای.
در حالی که به نظر میرسد مذاکرات هستهای ایران به مرحله نهایی نزدیک میشود، قانونگذاران آمریکایی در هر دو حزب در مورد اینکه توافق نهایی در صورت حصول چه چیزی به همراه خواهد داشت، ابراز نگرانی می کنند.
در اسرائیل نیز طی روزهای گذشته نفتالی بنت و دیگر مقام های دولت از هرگونه توافق با رژیم اسلامی ابراز نگرانی عمیق کرده و در این مورد هشدار دادند که دولت اسراییل به هیچ عنوان امنیت و حفاظت از شهروندان و کشور خود را دست کم نمی گیرد و به گفته نخست وزیر اسراییل دولت خود را برای فردای پس از توافق با رژیم ایران آماده می کند و به گفته او با توافق یا بی تواف این کشور از امنیت ملت و کشور اسراییل حفاظت می کند.
روز گذشته(سه شنبه)نتانیاهو نخست وزیر سابق اسرائیل که اکنون رهبر اپوزیسیون است در این باره گفت که توافق جدید با رژیم ایران جنگ پشت جنگ را به همراه خواهد آورد و از دولت آمریکا خواست به جای مذاکره تحریم ها بر رژیم را ادامه دهند.
سناتور باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، استراتژی دولت بایدن در قبال رژیم ایران را زیر سوال برد و گفت:”در این مرحله، ما به طور جدی باید بپرسیم که دقیقاً چه چیزی را می خواهیم نجات دهیم؟”
جیسون برادسکی، مدیر سیاستگذاری در سازمان اتحاد بر علیه ایران هستهای، براین باور است که سخنرانی منندز بخشی از بیصبری فزاینده در میان قانونگذاران از هر دو حزب در مورد مذاکرات برای پیوستن مجدد به برنامه جامع اقدام مشترک ۲۰۱۵ (برجام) است که دولت ترامپ از آن خارج شد.
با این وجود گزارش ها از وین حاکی از آن است که طرفین مذاکره کننده و رژیم اسلامی به هر شیوه در تلاش هستند که بتوانند به یک توافق حتی کوتاه مدت و نیم بند برسند.