رئیس گروه اقتصادی دفتر علی خامنه‌ای از سند همکاری ۲۵ ساله با چین حمایت کرد

مشاور و رئیس گروه اقتصادی دفتر علی خامنه‌ای از سند همکاری ۲۵ ساله با چین که اوایل  تیرماه سال جاری،  پیش‌نویس آن در هیات دولت تصویب شد حمایت کرده  و گفت: این کشور “مشتری‌ راهبردی” ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه حکومت نیز گفته بود که سند همکاری‌ایران-چین افتخار آمیز است.

پیش‌نویس “برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های جامع ایران و چین” اول تیرماه در هیات دولت تصویب شد. دولت حسن روحانی به وزارت خارجه ماموریت داده تا با طرف چینی درباره جزئیات این برنامه به توافق برسد.چین یکی از متحدان ایران در مجامع بین‌المللی است.

علی  خامنه‌ای در دیدار با رئیس‌جمهوری چین گفته بود:  حکومت ایران “هیچ‌گاه همکاری‌های چین در دوران تحریم را فراموش نخواهد کرد”

محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری پیشین ایران، پیشتر درباره یک قرارداد ۲۵ ساله “پنهان” و “دور از چشم مردم ایران” با یک کشور خارجی هشدار داده و گفته بود: هر ” قراردادی که مخفیانه و بدون در نظر گرفتن خواست و اراده مردم با طرف‌های خارجی منعقد شود و برخلاف منافع کشور باشد، معتبر نیست و مردم  آن را به رسمیت نخواهد شناخت.”

احمدی‌نژاد گفته است که  “بهتر است مردم را در جریان این قرارداد بگذارید و اجازه دهید تا از محتوای توافقات و معاهدات با طرف‌های خارجی اطلاع پیدا کنند، این هم به نفع خود شما خواهد بود و هم  افکار مردم  فعال می‌شود و پیشنهاد می‌دهند و مطالبه می‌کنند و اگر خللی یا اشکالی باشد، اصلاح می‌شود.”

تاکنون جزئیات چندانی درباره برنامه ۲۵ ساله منتشر نشده ولی علی آقامحمدی گفته است سند همکاری اقتصادی حکومت  ایران و چین “در همه حوزه‌های برنامه ریزی اقتصادی از جمله نفت و گاز، صنایع الکترونیک، حوزه‌های دانش بنیان و … است.”

آقامحمدی گفته است: رژیم ایران  برای حذف نشدن از بازار نفت باید تولید روزانه خود را به ۱۰ میلیون بشکه در روز برساند و به همین خاطر به “مشتری راهبردی” نیاز دارد.

در حال حاضر تولید نفت ایران به دلیل تحریم‌های وضع شده دولت آمریکا به شدت کاهش یافته که این میزان کاهش به پایین‌ترین میزان در ۴۰ سال گذشته رسیده است. پرزیدنت  ترامپ پیشتر گفته بود تلاشش این است که فروش نفت ایران را ” به صفر برساند.”

عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه حکومت  ایران در واکنش به سخنان احمدی نژاد گفته است:    “طبیعی است که همکاری‌های راهبردی ایران و چین دشمن‌هایی داشته باشد”.

آقامحمدی نیز  به موانعی برای امضای این قرارداد در کشور اشاره کرده و گفته است “در مقطعی برای اجرای این سند پیش رفتیم اما در حالی که بسیاری از زیرساخت‌ها طراحی شده و ساز و کارها آماده بود، عده زیادی مانع شدند.”

رئیس گروه اقتصادی دفتر خامنه‌ای نگفته این “عده زیاد” چه کسانی بودند و دلیل مخالفت آنها چه بوده اما به قراردادی ۲۰۰ میلیارد دلاری اشاره کرده و گفته است “جلوی کار را گرفتند.”

آقا محمدی تصریح کرد:  دولت دوم محمود احمدی‌نژاد “با برداشت اشتباهی که داشت مانع اجرای آن شد.” البته   “کشورهای غربی و انگلیسی‌ها و برخی هم در داخل بسیار فعالند که این میدان باز نشود.”

شماری از کاربران در  شبکه های اجتماعی در واکنش به این خبر نوشته اند: با امضای قرارداد ۲۵ ساله با چین منابع و ثروت ایران با سرعتی غیر قابل تصور تخلیه خواهد شد.

باید هزینه این قرارداد ننگین را برای چین و رژیم خامنه ای  بالا ببریم. سیاستمداران و مستشاران چینی نباید در ایران احساس امنیت کنند. اگر از محل استقرار و اسکان سیاستمداران و مستشاران چینی در ایران اطلاع داریم آدرس آنها را به فضای مجازی ارسال کنیم.

شیرزاد عبداللهی، روزنامه‌نگارنیز در این زمینه نوشته بود: :  در نشریه انگلیسی “پترولیوم اکونومیست” به نقل از یک منبع ارشد ‏نزدیک به وزارت نفت نوشته است: بزودی  ۵ هزار نیروی امنیتی چین در ایران!حضور خواهند داشت ،  مطابق این گزارش، چینی‌ها حدود ۴۰۰ میلیارد ‏دلار در ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند، اما در عوض امتیازاتی به چینی‌ها داده شده که همسنگ امتیازاتی مانند رویتر، امتیاز دارسی ‏و امتیاز رژی (تنباکو) در عصر ناصرالدین شاه است.

آنچه در گزارش این نشریه آمده اگر صحت داشته باشد، واقعا زنگ خطر بزرگی برای ایران است و در واقع نوعی قرارداد استعماری و ‏ناقض استقلال ایران است.

شیرزاد عبداللهی، در ادامه نوشته است: چین و روسیه محدودیت‌ها و محظورات جمهوری اسلامی را می‌شناسند و بر اساس آن برای منافع ‏خود برنامه‌ریزی می‌کنند. چینی‌ها می‌دانند که حکومت اسلامی ایران  به دلایل سیاسی به حضور یک میلیون جوان مسلمان اویغور در ‏اردوگاه‌های کار اجباری استان سین کیانگ چین اعتراض نمی‌کند و آن را ساخته و پرداخته دستگاه تبلیغاتی غرب می‌داند، همچنان ‏که رژیم  به کشتار مسلمانان چچن و اینگوش و قره باغ توسط پوتین اعتراض نکرد.