رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، در گفتگو با بیبیسی فارسی گفته مهم است که دو کشور برای شکستن بن بست جاری برای احیای توافق هسته ای ایران و قدرت ها، برجام، با هم گفت و گو کنند.
پیشتر نیز دولت بایدن اعلام کرده بود که آمادگی دارد در حضور نمایندگان اروپایی با ایران دیداری برای بررسی راه های احیای برجام داشته باشد اما حکومت ایران گفته بود الان وقت مناسبی برای این کار نیست.
مالی در ادامه گفته است که “سیاست فشار حداکثری” دولت قبلی آمریکا در مقابل ایران “شکست خورده” و اکنون هدف جو بایدن رئیس جمهور آمریکا این است که دو طرف به نقطه ای برسند که آمریکا بتواند تحریم ها را لغو کند و در مقابل ایران هم تعهداتش بر اساس برجام را به طور کامل اجرا کند.
وی افزود: این فرآیند بسیار پیچیده خواهد بود: “برای همین است که ما از ابتدا ابراز علاقه کردیم با دولت ایران وارد گفت و گو شویم تا ببینیم چطور می توانیم به تعهداتمان عمل کنیم. موضع ایران این بوده که تا زمانی که تحریم ها لغو نشده نمی خواهند با ما مذاکره کنند که البته این قابل درک است.”
مالی گفت: “ما اصلا از این تحریم ها خشنود نیستیم و می دانیم که وضعیت سختی را ایجاد کرده، اما می خواهیم کاری کنیم که به هر شکلی که دولت ایران راحت است با آنها صحبت کنیم.”
وی در ادامه افزود: تا زمانی که دو طرف بر پیشقدم شدن طرف مقابل برای احیای برجام اصرار داشته باشند پیشرفتی حاصل نخواهد شد و دو طرف باید طی گفت و گو به توافق برسند که به چه شکلی می خواهند گام های خود را هماهنگ کنند.
مالی در ادامه پیشنهاد داد: اگر حکومت ایران نمی خواهد مستقیما با آمریکا وارد گفت و گو شود “می توان این کار را از طریق یک گروه ثالث انجام داد.”
رابرت مالی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا با برجام یا بدون برجام بهتر می تواند در زمینه حقوق بشر بر رفتار حکومت ایران تاثیر بگذارد گفت: “با برجام یا بدون برجام ایالات متحده آمریکا و دولت بایدن بر مساله حقوق بشر بسیار متمرکز خواهند بود. برخلاف سیاست های دولت ترامپ این از اصول کار ماست…. شما شنیده اید که وزیر خارجه آمریکا و رئیس جمهور آمریکا درباره حقوق بشر در همه دنیا صحبت کرده اند، اما به طور خاص در مورد ایران بله ما از برخی موارد نقض حقوق بشر، نقض حقوق مردم ایران، منزجر هستیم. اگر لازم باشد نوری بر این مساله خواهیم تاباند.”
وی به زندانیان ایرانی آمریکایی مثل سیامک و باقر نمازی و مراد طاهباز اشاره کرد و گفت ایران از آنها به عنوان وجه المصالحه استفاده می کند.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، یک هفته پیش گفت اگر آمریکا جز به جز یا تمام تحریمها را بردارد ایران هم آمادگی دارد مثل ایالات متحده جز به جز یا به صورت یکباره و کامل به اجرای توافق هسته ای برجام بازگردد.
روحانی گفته بود: “آمریکا از آنجا که در شکستن پیمان پیشقدم بوده باید در بازگشتن به پیمان هم پیشقدم باشد. آمریکا بداند ما برای اجرای پیمان آماده ایم. برای اجرای کل با کل اماده ایم و برای اجرای جز با جز هم آماده ایم. برای عمل به همه تعهد در برابر همه تعهد آماده ایم و برای عمل به بخشی از تعهد در برابر بخشی از تعهد باز هم آماده ایم”.
امابااین حال آمریکا می گوید توپ در زمین ایران است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا هفته پیش در کنگره گفت: “ما گفتیم که در مذاکرات شرکت خواهیم کرد. ایران تا الان نه گفته. فکر میکنم توپ در زمین آنهاست تا معلوم شود آیا درباره تعامل جدی هستند یا نه.”