رابرت مالی، سرنوشت توافق هسته‌ای را “یک علامت سوال بزرگ” خواند

رابرت مالی، نماینده دولت جو بایدن برای بازگرداندن ایالات متحده به برجام، به موفقیت ماموریت خود، اطمینان ندارد.

او  دیروز پنجشنبه ۲۸ مرداد (۱۹ اوت)، در مصاحبه‌ای اختصاصی با پایگاه خبری‌تحلیلی “پولیتیکو” در این باره گفت: “این یک علامت سوال بزرگ است.” وی با اشاره به عدم مشارکت حکومت ایران در مذاکرات افزود: «پیوستن به یک توافق چند ملیتی، چیزی نیست که ما بتوانیم آن را به طور کامل کنترل کنیم».

شش دور مذاکرات بین ایالات متحده، رژیم ایران و پنج قدرت جهانی از آوریل تاکنون بی‌ثمر بوده است. رژیم تهران حتی به طور مستقیم با نمایندگان واشنگتن در مذاکرات وین گفتگو نمی‌کند و در عوض ترجیح می‌دهد با  واسطه نظرات خود را به هیات آمریکایی منتقل کند. این وضعیت با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در ایران، پیچیده‌تر شد، آخوندی تندرو که کارشناسان معتقدند نظرات و روش‌های او با رئیس جمهور پیشین، حسن روحانی، تفاوت دارد. از زمان روی کار آمدن رئیسی در اواسط ماه ژوئیه، هیچ چانه زنی آشکاری برای بازگشت به مذاکرات از سوی رژیم ایران صورت نگرفته است و طرف‌های غربی حاضر در برجام و آمریکا، در تمایل حکومت ایران برای بازگشت به مذاکرات تردید جدی دارند.

رابرت مالی در مصاحبه خود از پاسخ به این پرسش که “چند درصد احتمال دارد آمریکا به برجام بازگردد”، خودداری کرد و گفت: «اگر به شما درصد بدهم زیاد کمک زیادی به شما نخواهد کرد. ما آماده از سرگیری مذاکرات هستیم».

مالی افزود که “در صورت عدم توافق ایالات متحده و ایران در مورد شرایط بازگشت در ماه های آینده، تیم او در حال آماده سازی برخی موارد احتمالی است”. یکی از این احتمالات این است که واشنگتن و تهران یک توافق کاملا جداگانه امضا کنند که دارای پارامترهای متفاوتی نسبت به توافق کنونی است. مورد دیگر، مجموعه ای از پاسخ های تنبیهی با هماهنگی متحدان اروپایی است، اگرچه مالی به طور دقیق توضیح نداد که این تنبیهات شامل چه چیزهایی هستند.

مالی گفت که از نظر او، منطقی است که “بازگشت به معامله اتمی در دستور کار باشد”، زیرا ایالات متحده و  رژیم ایران – حتی در زمان رئیسی – گفته‌اند این همان چیزی است که آنها می‌خواهند.

مالی افزود که “این تاخیر به دلیل بی اعتمادی است که در جریان کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ و همچنین به خاطر انتقال قدرت در ایران ایجاد شده است.”