راه تازه درآمد پولی برای دولت: از این پس، سفر ایرانیان به خارج از کشور، مشمول مالیات می شود

بر اساس مصوبه مجلس ایران، از این پس سازمان مالیاتی کشور مکلف شده است تا بابت خروج هر مسافر ایرانی وجوهی را به عنوان مالیات دریافت و به حساب درآمد عمومی نزد خزانه‌داری کل کشور واریز کند. ولی تیموری ،معاون گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حکومت گفته که  این سازمان در جریان مصوبه اخذ مالیات از مسافران خروجی نبوده و از تصمیم مجلس در این زمینه «غافلگیر» شده‌ است.

در ایران تلاش برای گرفتن مالیات جدی تر از سوی دولت روحانی با شکست مواجه شده و این شیوه یکی از اسان ترین راهها برای کسب درامد حکومت و پر کردن خزانه خالی دولت محسوب می شود .

به گفته برخی کارشناسان  سفرهای خارجی شهروندان ایرانی درحالی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شده که هر مسافر پیش از خروج از کشور، روی بلیت هواپیما، مالیات یا عوارضی را قبلا پرداخت می‌کند و اگر خدمات دیگری همچون تور را از آژانس مسافرتی خریداری کند نیز یک دور دیگر مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می‌شود و هنگام خروج از کشور نیز باید عوارض خروجی را پرداخت کند.

مالیات بر ارزش افزوده «مالیات غیر مستقیمی» است که مصرف‌کننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات می‌پردازد و دریافت‌کننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند.

میزان مالیات بر ارزش افزوده سفرهای خارجی هنوز مشخص نشده، فقط مجلس اعلام کرده است این میزان در قوانین بودجه سنواتی پیش‌بینی می‌شود.

شهروندان ایرانی علاوه بر این مالیات، هنگام سفر به خارج از کشور، عوارض خروجی را نیز باید پرداخت کنند. علاوه‌بر این‌ها، مسافران سفرهای هوایی مالیات دیگری را با عنوان «عوارض فرودگاهی و هواپیمایی» می‌پردازند که روی نرخ بلیت هواپیما محاسبه می‌شود. دریافت عوارض خروج در سال ۱۳۶۴ پس از شروع جنگ ایران و عراق برای جبران برخی هزینه‌ها مصوب شد.

مبلغ این عوارض در حال حاضر برای سفر اول ۲۲۰ هزار تومان، برای سفر دوم ۳۳۰ هزار تومان و برای سفر سوم و بیشتر ۴۴۰ هزار تومان است. دولت در لایحه بودجه سال ۹۹ پیشنهاد کرده که مبلغ این عوارض برای سفر اول ۲۶۴ هزار تومان برای سفر دوم با ۵۰% درصد افزایش ۳۹۶ هزارتومان و برای سفرهای سوم و بیشتر با ۱۰۰% درصد افزایش نسبت به سفر اول ۵۲۸ هزارتومان شود.