همزمان با برگزاری آئین های یادروز هولوکاست در اسرائیل، در کشور لهستان نیز که مرکزِ بیشترین شمار از اردوگاه های مرگ آلمان هیتلری بوده، یک راه پیمایی همگانی با نام “راه پیمایی زندگی” برگزار می شود که بیش از ده هزار نفر افرادی جوان، به ویژه جوانان اسرائیلی و جوانان یهودی از چند کشور جهان در آن شرکت دارند.
این راه پیمایی که پنج کیلومتر ادامه خواهد یافت، یادآوری یکی از دهشتناک ترین جنایات آلمان هیتلری می باشد که به راه پیمایی مرگ شهرت یافته بود.
در اوائل سال میلادی ۱۹۴۴ هنگامی که شکست آلمان هیتلری در جنگ جهانی دوم مسلم شده بود، مسؤولان آلمانیِ اردوگاه مرگ آشوویتس در مرکز لهستان، از ارتش آلمان دستور گرفتند که زندانیان در بازداشتگاه مرگ آشوویتس را به اردوگاه دیگری به نام بیرکِناو منتقل سازند. زیرا سربازان ارتش سرخ به آشوویتس نزدیک شده بودند و احتمال می رفت که آن جا را آزاد سازند.
در یک شب بسیار سرد، در حالی که برف و بوران کولاک می کرد، هزاران تن یهودی، از زن و مرد و کودک، در حالی که در اثر گرسنگی ممتد، به اسکلت های متحرک شباهت یافته بودند، با پای پیاده به سوی اردوگاه مرگ بیرکناو روانه شدند و شمار زیادی از آنان، در وسط راه از پای درآمدند و به وضع فجیعی جان باختند.
این رویداد ضد بشری، راه پیمایی مرگ نام گرفت و اکنون هر سال به یاد آن، راه پیمایی زندگی برگزار می شود که هر سال شمار بیشتری از جوانان و نوجوانان در آن شرکت می کنند.
در این راه پیمایی، همچنین صدها جوان غیر یهودی از کشورهای مختلف و دیپلمات ها و شخصیت های بین المللی نیز شرکت دارند. چند سال پیش یک گروه از جوانان ایرانی که در کشورهای غربت زندگی می کنند، به این راه پیمایی پیوسته بودند تا همگامی خود را با ملت یهود بیان کرده باشند.
در اردوگاه مرگ آشوویتس حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر کشته شدند که بیش از یک میلیون نفر از آنان یهودی بودند.
بیشترین شمار اردوگاه های مرگ آلمان نازی، در کشور لهستان برپا شده بود که پژوهشگران سه علت را در مورد آن ذکر می کنند. یکی آن که، گرایش های یهودستیزی در خاک لهستان، بیش از هر کشور دیگری رواج داشت و آلمان هیتلری تصور می کرد که از همکاری مردم لهستان در کشتار یهودیان برخوردار خواهد شد.
علت دوم آن بود که آلمان نازی نمی خواست کشتار یهودیان در خاک آن کشور صورت گیرد و هدف تعرض جنگی قرار گیرد.
یک علت فنی نیز وجود داشت و آن این واقعیت که لهستان در مرکز اروپا قرار دارد و خط آهنی که به نقطه ای به نام آشوویتس می رسید، از پایتخت های بسیاری از کشورهای اروپایی آغاز می گردید و آلمان هیتلری آسان تر می تواند یهودیان را به آشویتس منتقل سازد.