محمد جواد ظریف برای دهمین بار در راس یک هیئت سیاسی و اقتصادی به پاکستان سفر کرد، و با همتای پاکستانی خود، نخستوزیر و فرمانده ارتش این کشور دیدار و گفتوگو کرد .
خبرگزاری رسمی دولت این سفر ظریف را “متفاوت” خواند و نوشت: به دلیل شرایط کنونی منطقهای و بینالمللی، این سفر نسبت به سفرهای متعدد ظریف به اسلامآباد “اهمیتی مضاعف” دارد.
نخستوزیر پاکستان بارها برای میانجیگری میان ایران و عربستان اعلام آمادگی کرده است.
پیشتر ظریف در یک پیام توئیتری نوشته بود که گفتوگوهای سطح بالا در موضوعات دوجانبه و چندجانبه با برادرانم وزیر امور خارجه، شاه محمود قریشی، فرمانده ارتش ژنرال باجوا و نخستوزیر عمران خان، فردا در پاکستان انجام خواهد شد.
روابط تجاری ایران و پاکستان، با وجود این همه آمد و شد ظریف به این کشور و بیش از یک هزار کیلومتر مرز مشترک و “روابط راهبردی، فراتر از همسایگی” حجم مبادلات تجاری بین دو کشور حدود سالی یک و نیم میلیارد دلار بیشتر نیست.
عمران خان ، نخستوزیر پاکستان در یک سال گذشته بارها برای میانجیگری میان تهران و ریاض اعلام آمادگی کرده و در این مسیر تلاشهای مشخصی هم کرده است. اما متاسفانه با این همه تلاش او به تازگی ابراز تاسف کرد که تاکنون به نتیجه دلخواه نرسیده است.
گفته شده است که بر این اساس این احتمال منتفی نیست که روابط ایران و عربستان یکی از محورهای رایزنیهای ظریف با عمران خان باشد.
خبرگزاری دولتی ایرنا نیز این احتمال را تائید کرده و مینویسد: «پیشبینی میشود با رفتن ترامپ چه بسا ریاض در رویکردهای خود نسبت به منطقه و ایران تجدیدنظری داشته باشد».
تحکیم روابط ایالات متحده و عربستان و افزایش صادرات تسلیحات به ریاض یکی از سیاستهایی بود که با ورود پرزیدنت ترامپ به کاخ سفید در دستور کار قرار گرفت و تا این روزها که جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شده ادامه داشته است.
پیشتر نیز محمود احمدینژاد، نیز برخلاف تندیهای لفظی سیاستمداران ارشد رژیم ایران در مقابل کشورهای منطقه و بهویژه عربستان سعودی، در ماههای گذشته نامهای برای محمدبنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی نوشته و خواستار گفتگوی مستقیم و میانجیگری برای کاهش تنشها در منطقه شده است.
رئیس جمهوری پیشین حکومت ایران، از گذشته (پنجشنبه) نیز در گفت و گو با ایندیپندنت فارسی گفته است که اولویت سیاست خارجی رژیم باید رفع تنش و برقراری روابط برادرانه با عربستان سعودی، بدون مداخله کشورهای خارجی باشد.
آگاهان امور می گویند: در گذشته نیز احمدی نژاد در مقام رییس جمهوری هیچ اختیاراتی در سیاست گذاری امور خارجه ایران نداشت اکنون نیز مسلما حکومت به دیدگاه های او درباره عربستان اعتنایی نخواهد کرد ، سیاست خارجی حکومت ایران توسط شخص خامنه ای و با کسب موافقت سپاه پاسداران تعیین می شود