رجب طیب اردوغان اولین رئیس جمهوری ترکیه است که خودش در راس کابینه است و نخست وزیر ندارد

رجب طیب اردوغان اولین رئیس جمهوری ترکیه است که خودش در راس کابینه است و نخست وزیر ندارد. در واقع با این اختیارات وسیع که به او داده شده می‌توان گفت: سلطان تازه دولت عثمانی است.

با حذف کرسی نخست وزیر حالا قدرت پارلمان ترکیه هم کمتر شده است. اردوغان ۱۱ سال نخست وزیر ترکیه بود و چهار سال پیش رئیس جمهور ترکیه شد.

در این دوره چهار ساله هم عملاً در راس قدرت بوده و نخست وزیر در سایه قرار داشته است. با تغییر قانون اساسی به پیشنهاد او و رای مثبت مردم قدرت اجرایی که پیشتر در دست نخست وزیر بود به رئیس جمهوری منتقل شد.

او دامادش را نیزبه سمت  وزیر دارایی و خزانه‌دار کل در کابینه جدیدش معرفی کرده و با اختیاراتی که دارد حال یک تازه میدان سیاست است و می‌تواند خود بدوزد و خود بپوشد و نگران هیچ بازخواستی هم نباشد.

اکنون با این اختیارات جدید رجب طیب اردوغان دستکم پنج سال دیگر در راس قدرت در جمهوری ترکیه باقی می‌ماند و تغییرات تازه به او اجازه می‌دهد در پایان دوره فعلی ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۳ یک بار دیگر هم نامزد ریاست جمهوری شود یعنی می‌تواند به طور بالقوه تا سال ۲۰۲۸ رئیس جمهوری ترکیه باقی بماند.

در آن صورت آقای اردوغان برای یک ربع قرن در راس قدرت بوده است.او  که ۶۴ سال دارد با تقویت اقتصاد ترکیه و همدلی نشان دادن با اسلامگرایان به اصطلاح پایگاه محکمی برای خود ایجاد کرده و در دو دهه گذشته همواره محبوب بخشی از جامعه ترکیه بوده است.

البته میان سکولارها و روشنفکران ترکیه و طرفداران آزادی بیان و قلم مخالفان سرسختی دارد و با کنار زدن رقبای هم حزبی- سرکوب مخالفان و زندانی کردن نزدیک به ۱۶۰ هزار نفر فضای سیاسی ترکیه را بیش از پیش دو قطبی کرده‌است.

در انتخابات ماه گذشته آقای اردوغان موفق شد ۵۳ درصد آرا را کسب کند.رقیب اومحرم اینجه نامزد اصلی مخالفان با وجود کارزار انتخاباتی پرشور فقط ۳۱ درصد آرا را به دست آورد.

مخالفان اردوغان از جمله آقای اینجه هشدار می‌دهند که با صورت‌بندی جدید  قدرت در ترکیه این کشور وارد یک دوره خطرناک حاکمیت مطلقه یک نفره شده است.

حتی قوه قضاییه نیز از استقلال برخوردار نیست و رئیس‌جمهور با اختیاراتی که دارد می‌تواند در آن اعمال نفوذ کند.

به همین خاطر نیز وزارت خارجه جمهوری اسلامی انتخاب مجدد اردوغان را بسیار خوشایند خواند.

از زمان کودتای نافرجام ترکیه در تابستان ۲۰۱۶ این کشور در وضعیت اضطراری به سر می‌برد و بیش از ۱۰۷ هزار نیروی دولتی و سرباز از کار برکنار شدند و نزدیک به ۵۰ هزار نفر در زندان منتظر برگزاری دادگاه هستند.

درست یک روز پیش از سوگند ریاست جمهوری رجب طیب اردوغان برای دوره جدید دولت ترکیه ۱۸ هزار معلم- سرباز و مامور پلیس و کارمند بخش دولتی را از کار برکنار کرد.

همچنین یک شبکه تلویزیونی و شماری از روزنامه های ترکیه نیز تعطیل شدند. این تازه ترین مورد از تسویه کارکنان بخش های مختلف دولتی در پی کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ است.

نظام تازه در ترکیه به گفته آگاهان فاقد ابزار لازم برای جلوگیری از ابراز قدرت است و حامیان سکولاریزم ای که آتاتورک بنیانگذار ترکیه نوین به مردم ترکیه ارزانی داشت  نگرانند که با حکومت خودکامه اردوغان این سکولاریزم رنگ باخته شود و به تدریج از میان برود.