سازمان قضائی نیروهای مسلح حکومت ایران اعلام کرد که یکی از کارمندان پیشین وزارت دفاع، به اتهام جاسوسی به سود سرویس امنیت خارجی ایالات متحده (سیا) محاکمه گردید و به مرگ محکوم شد و حکم اعدام او به مرحله اجرا درآمده است. هویت فرد اعدام شده، جمال حاجی زوار اعلام گردید که به گفته مقامات، کارمند قرار دادی سازمان هوا فضای وزارت دفاع بوده است.
در گزارش رسمی آمده است که جمال حاجیزوار، حدود ده سال پیش، توسط سازمان حفاظت اطلاعات وزارت دفاع شناسایی شد و در سال ۱۳۸۹ از خدمت برکنار گردید. وزارت دفاع ادعا کرد که این فرد، در جریان تحقیقات، صریحاً اتهام جاسوسی برای سازمان سیا را در قبال دریافت پول پذیرفته و اسناد و مدارک و تجهیزات جاسوسی نیز از منزل وی کشف و ضبط شده است.
سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد که جمال (سیاوش) حاجی زواره، ۴۷ ساله، پیش از بازداشت کارمند رسمی هوا فضای سپاه بوده و دو سال پیش به همراه همسرش لیلا تاجیک بازداشت شده است. آگاهان می گویند که اگر این فرد کارمند قراردادی بوده، بعید می نماید که به اسناد حساس امنیتی دسترسی داشته است.
سازمان حقوق بشر ایران، پیشتر گفته بود که حاجی زواره، زندانی امنیتی، که در یک خانه امن سپاه پاسداران که به اتهام “جاسوسی برای کشور متخاصم” به اعدام محکوم شده بود، در یک مکان نامعلوم در تهران اعدام شده است.
به گزارش این سازمان، متهم به جاسوسی، مدتها زیر بازجویی قرار داشته و شکنجههای سختی شده بود . بارها با شوک الکتریکی و تا همین اواخر با ضرب و شتم شدید او را شکنجه می کردند . روزهای زیادی در توالت حبسش میکردند و زیر ناخنهای هر دو دست و پاهایش سوزنهای کلفتی را فرو میکردند. به شکلی که جای سوزنها در ملاقاتی که به طور نامنظم با فرزندانش داشت مشخص بود و بچهها را آزار میداد. در طی شکنجهها یکی از دستانش را شکسته بودند و بدون مداوا رها کرده بودند».
در ادامه ی گزارش “سازمان حقوق بشر ایران”آمده است: فرد متهم را چندین بار تحت فشار روانی و روحی قرار داه اند و می گویند یک بار هم در جایی که نگهداری میشده وادارش کردند تا قبری را بکند و جنازهای را که نمیدانست چه کسی است ، دفن کرده بود. به او گفته بودند که خودش را هم به همین شکل مفقود میکنند.
لیلا تاجیک، همسر این زندانی نیز در دادگاه به ۱۵ سال زندان محکوم شده و اکنون در زندان کچویی بسر میبرد. بارها در مدت بازجوییها جمال حاجی زواره و لیلا تاجیک را با تهدید بازداشت دو فرزند نوجوانشان تحت فشار قرار داده بودند. فرزندان این دو زندانی اکنون بدون سرپرست زندگی میکنند.
احکام این دو زندانی در دادگاه نظام صادر شده بود و در طی دادگاه ایشان از حق داشتن وکیل تعیینی محروم بودهاند.
گفتنی است، لیلا تاجیک از بیماری درد مفاصل و نوعی رماتیسم مفصلی رنج میبرد و تا کنون از امکانات درمانی مناسب محروم بوده است.
سازمان حقوق بشر ایران دردهمین گزارش سالانه مجازات اعدام در ایران پیشتر اعلام کرده بود که در یک سال گذشته دستکم ۵۱۷ نفر در ایران اعدام شدهاند. با در نظر گرفتن بیش از یک اعدام در هر روز و بیش از یک اعدام در هر ۱۶۷ هزار نفر در یک سال پیش ، ایران مقام نخست خود در تعداد اعدامها نسبت به سرانه جمعیت را همچنان حفظ کرده است.