در میدان کارزار انتخاباتی در اسرائیل که از این هفته آغاز شده و بیش از سه ماه ادامه خواهد یافت، به صحنه آمدن شماری از امیران بازنشسته ارتش اسرائیل، ممکن است نقشه سیاسی آینده کشور را دگرگون سازد. سخن از ژنرال نیروهای ذخیره موشه یلعلون و ژنرال نیروهای دخیره بِنی گانتس است، که هر دو در گذشته روسای ستاد کل ارتش اسرائیل بودهاند و از محبوبیت زیادی در میان مردم برخوردار هستند. ولی حتی اگر این تحول صورت گیرد، نظرسنجی ها نشان می دهد که بنیامین نتانیاهو و حزب تحت رهبری او، حزب لیکود، همچنان در راس پیروزمندان انتخابات آینده قرار دارند و احتمال زیاد می رود که دولت آینده را نیز تشکیل دهند.
تمام نظرسنجیهایی که طی روزهای گذشته انجام شده، نشان میدهد که حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو نخست وزیر فعلی، از سایر احزاب رقیب با فاصله چشمگیری پیش است و آقای نتانیاهو از شانس زیادی برای انتخاب مجدد برخوردار میباشد.
تمام نظرسنجیهایی که طی روزهای گذشته انجام شدهاند، نشان می دهند که آقای نتانیاهو، با وجود احتمال صدور کیفرخواست از سوی دادستانی اسرائیل علیه او، از محبوبیت روزافزونی برخوردار است و اتهاماتی که متوجه وی شده، نه تنها از محبوبیت او نکاسته، بلکه موجب افزایش محبوبیت وی گردیده است.
برپایه نتایج نظرسنجی جدیدی که به سفارش روزنامه «ایسرائیل هیوم (اسرائیل امروز) » توسط موسسه پژوهشی «ماگار موچوت» صورت گرفته، حزب لیکود موفق خواهد شد در انتخابات پیش رو، با فاصله زیاد از رقبا، ۳۱ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل، کنست، را به خود اختصاص دهد. حزب لیکود هماینک ۳۰ کرسی در کنست در اختیار دارد.
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که اگر ژنرال بنی گانتس، رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش اسرائیل، از طریق حزب مستقل خود وارد رقابت های انتخاباتی شود، با فاصله زیاد از حزب لیکود، به ۱۵ کرسی دست خواهد یافت و در این صورت، «اردوگاه صیونیستی» که اکنون دومین حزب بزرگ اسرائیل با ۲۴ کرسی در کنست است، بدون عضئیت ژنرال گانتس، تنها صاحب ۷ کرسی پارلمانی خواهد شد.
“اردوگاه صیونیستی” از دو حزب کارگر و کادیما برپا شده است که اکنون ممکن است از هم جدا شوند و ائتلاف های تازه ای به وجود آید.
ژنرال بنی گانتس که از محبوبیت زیادی در میان مردم برخوردار است، دیروز پنجشنبه اعلام کرد که حزب جدید «خُسِن ل’ایسرائیل (آسیب ناپذیری برای اسرائیل)» را پایهگذاری کرده است.
برپایه همین نظرسنجی، «لیست مشترک احزاب عربی» با ۱۲ کرسی، حزب« یِش آتید» به رهبری یائیر لاپید و حزب «خانه یهود» هر کدام با ۱۱ کرسی، حزب تندروی مذهبی «اتحاد تورات یهودی» با ۷ کرسی، حزب «گِشر» به رهبری «اورلی لوی آبسکاسیز» با ۶ کرسی، حزب «کولانو» به رهبری موشه کهلون وزیر دارایی و حزب چپگرای «مِرِتز» هر کدام با ۵ کرسی، در ردههای بعدی قرار خواهند گرفت.
طبق نتایج این نظرسنجی، حزب «اسرائیل خانه ماست» به رهبری آقای آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع پیشین اسرائیل که در اعتراض به نحوه برخورد دولت فعلی با آتش افروزی تروریستهای غزه استعفا داد، با از دست دادن یک کرسی، تنها چهار کرسی به دست خواهد آورد. حزب مذهبی «شاس» نیز که اکنون ۷ کرسی در پارلمان دارد، با از دست دادن سه کرسی، مانند حزب آقای لیبرمن، تنها به چهار کرسی دست خواهد یافت.
برپایه سیستم انتخاباتی اسرائیل، هریک از احزاب باید دست کم به ۳٫۲۵ درصد از آرای رأی دهندگان اسرائیلی دست یابند، تا بتوانند وارد پارلمان این کشور شوند. بدین ترتیب، زنگ خطر برای احزابی چون «اسرائیل خانه ماست» و حزب مذهبی «شاس»، که هر دو پیشینهی شرکت در دولت ائتلافی اسرائیل را دارند، به صدا درآمده است.
انتخابات زودهنگام پارلمانی در اسرائیل، قرار است روز سه شنبه نهم آوریل سال جدید میلادی (۲۰ فروردین ۱۳۹۸) برگزار گردد. بر پایه قوانین اسرائیل، انتخابات باید در روز سه شنبه انجام شود.
آقای بنیامین نتانیاهو، روز دوشنبه سوم دیماه (۲۴ دسامبر)، در حالیکه عمر دولت کنونی میتوانست تا نوامبر ۲۰۱۹ ادامه داشته باشد، انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام را اعلام کرد. اختلاف نظر شدید احزاب متحد دولت بر سر لایحهای در خصوص”سربازی اجباری برای یهودیان اولترا ارتدوکس” که باید به تصویب کنست میرسید، چاره ای جز برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی برای آقای نتانیاهو باقی نگذاشت.