هفتادوپنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در حالی آغاز به کار کرد که به دلیل شیوع ویروس کورونا، رهبران کشورها برای نخستین بار در تاریخ این سازمان به صورت ویدئویی و مجازی دیدگاههای خود را درباره مسائل داخلی و بینالمللی بیان کردند.
در نخستین روز این مجمع آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، رهبران کشورهای آمریکا، ایران، ترکیه، فرانسه، چین، برزیل، کوبا و روسیه این نشست سخنرانی کردند.
گوترش در سخنرانی افتتاحیه خود با اشاره به رقابت جاری میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان یعنی چین و آمریکا و محکوم کردن این تنش، جهان را به پرهیز از جنگ سردی جدید فراخواند و گفت: «با وجود بیماری همهگیر کرونا، دنیا به آتشبسی نیاز دارد تا تنشهای روزافزون را خاموش کرده و از بروز یک جنگ سرد جدید جلوگیری کند».
پرزیدنت ترامپ گفت که این سازمان باید چین را به دلیل شیوع ویروس کرونا «در خصوص اقداماتش پاسخگو کند».
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین نیز گفت، چین قصد ورود به جنگ سرد یا جنگ گرم با هیچ کشوری را ندارد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل از توافق هستهای با ایران دفاع کرد و خواستار آن شد که اختلافهای جهانی بر سر برنامه هستهای ایران از طریق گفتگو و مذاکره حل شود.
ژائیر بول ساندرو، رئیسجمهوری برزیل، در سخنرانیاش بحران کنونی کشورش را به گردن شیوع ویروس جدید کرونا و تشدید بیکاری ناشی از همهگیری این بیماری انداخت.
میگل دیاز کانل برمودز، رئیسجمهوری کوبا نیز در سخنرانی خود، دولت واشنگتن را به «نخوت و خودبینی کمنظیر» متهم کرد.
پرزیدنت ولادیمیر پوتین بخش عمدهای از سخنرانی خود را به کورونا اختصاص داد و گفت که کشورش حاضر است تا به کارکنان داوطلب سازمان ملل به صورت رایگان واکسن کورونا بزند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز گفت: «راهبرد فشار حداکثری (آمریکا علیه حکومت ایران) که از چند سال پیش آغاز شده، تا کنون امکان پایان دادن به فعالیتهای بیثباتکننده ایران و همچنین اطمینان از عدم توانایی دستیابی این کشور به سلاح هستهای را فراهم نکرده است».
حسن روحانی، نیز از تحریمهای جاری علیه ایران به شدت انتقاد کرد و آن را در تناقض با منشور سازمان ملل متحد خواند. او گفت: «ملت من به جای برخورداری از همکاری جهانی، با سختترین تحریمهای تاریخ مواجه است».