رهبر کاتولیک های جهان: سرنوشت تلخ نادیا دختر کرد ایزدی مرا به عراق کشاند

بهانه دیدار اخیر پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان از عراق یک کتاب به نام آخرین دختر”بود؛ کتابی که توسط یک زن جوان کرد ایزدی به نام  نادیا مراد بود که هم اکنون در آلمان زندگی می‌کند، وی سرنوشت خود و سرنوشت ایزدی‌ها را با واژه‌ها به تصویر کشید.

کتاب نادیا زن جوان کرد ایزدی در سال ۲۰۱۷در بسیاری کشورهای جهان منتشر شد.

در بخشی از این کتاب آمده است :  داعشی‌ها شش برادر و مادرش را جلوی چشمانش کشتند، چون حاضر نشدند دین اسلام را بپذیرند؛ سخن از نادیا مراد، دختری ایزدی، بازمانده خانواده‌ای است که داعش او را به بردگی گرفت. و پاپ هم پس از خواندن  مصائب او تصمیم گرفت به عراق سفر کند.

سفر  پاپ به کشورهای جهان سیاسی نیست و اینکه او با چه شخصیتی دیدار می‌کند، پیرو قانون مشخص و مکتوبی نیست. کم نیست شمار سیاستمداران، دولتمردان، مقامات کلیسا یا دیگر رهبران مذهبی در جهان که به دیداری با رهبر کاتولیک‌های جهان امید بسته‌اند تا به یمن این دیدار از جمله در افکار عمومی جهان مطرح شوند.

رهبر کاتولیک های جهان هنگام  برگشت از بغداد به رم تعریف کرده است : وی به اصرار شخصیت‌های عراقی از جمله سفیر عراق در ایتالیا یا رئیس جمهوری عراق به این سفر رفت، ، اما دلیل اصلی تصمیم او برای سفر به عراق نه این اصرارها که خواندن کتابی از نادیا مراد به نام “آخرین دختر” بود که یک خبرنگار زن به او هدیه داده بود. پاپ در کنفرانس خبری در پرواز گفت: «کتاب را به ایتالیایی خواندم که درباره سرگذشت ایزدی‌ها ی کرد بود.»

پاپ علیرغم “چیزهای وحشتناکی” که در این کتاب روایت شده‌اند، خواندن آن را توصیه می‌کند. وی گفت: «شاید در برخی موارد غریب به نظر برسد اما برای من دلیل اصلی تصمیم‌ام ،برای سفر به عراق، بود.»

نادیا مراد  زن  کرد ایزدی ، به پاس تلاش‌ها و روشنگری‌ها در مورد سرنوشت ایزدی‌ها در سایه داعش در سال ۲۰۱۶ جایزه ویژه حقوق بشری “واسلاو هاول” را دریافت کرد.

افزون بر این جایزه در همان سال نادیا مراد جایزه ساخاروف پارلمان اروپا را هم کسب کرد. او در اکتبر سال ۲۰۱۸ برنده جایزه صلح نوبل شد و سوای همه این جوایز و افتخارات حالا او و کتابش دلیل اصلی سفر پاپ به عراق شده‌اند.

نادیا مراد، در مارس سال ۲۰۱۷ در حاشیه مراسمی در میدان سن پیر در واتیکان دیدار کوتاهی با پاپ داشت. دسامبر سال بعد نادیا مراد به طور رسمی با پاپ فرانسیس دیدار کرد. آنها گفت‌وگویی با هم داشتند که واتیکان بعدها هیچ‌گونه جزییاتی از این گفت‌وگوی دونفره منتشر نکرد.

اکنون با کنفرانس مطبوعاتی اخیری که پاپ در پرواز داشت درباره این دیدار بیشتر می‌دانیم. حالا دلیل اینکه پاپ در سخنرانی‌هایش در عراق بارها از سرگذشت ایزدی‌ها نام برد، برای همه مشخص است. پاپ وقتی که در “اور”، شهر باستانی در جنوب میانرودان، زادگاه ابراهیم (در کتاب مقدس)، سخنرانی کرد تنها از یک گروه مشخص نام برد از ایزدی‌ها.

او گفت: «می‌خواهم به ویژه از جامعه ایزدی‌ها یاد کنم، که مرگ بسیاری از مردانشان را دیده‌اند و باید به چشم خویش می‌دیدند که چگونه دختران، زنان و کودکانشان به اسارت گرفته شدند، به عنوان برده به فروش رفتند و محکوم به تجربه خشونت فیزیکی و گرویدن اجباری به دین دیگر بودند. امروز برای همه کسانی که چنین رنج‌هایی را تجربه کردند دعا می‌کنیم، برای تمامی آنانی که هنوز مفقودند یا ربوده شده‌اند به این امید که زودتر به خانه برگردند.»