
سران حکومت اسلامی ایران که احساس میکنند رژیم آنان در آستانه ورشکستگی اقتصادی قرار دارد، با بهانه قرار دادن وضع اضطراری ناشی از شیوع کورونا یک بار دیگر از کشورهای جهان خواستار شدند که ایالات متحده را زیر فشار قرار دهند تا تحریم ها را باطل سازد. حکومت ایران همچنین وامی به مبلغ پنج میلیارد دلار از صندوق بین المللی پول درخواست کرده است که بعید می نماید با اعطای آن موافقت شود.
حسن روحانی در نامهای به تعدادی از روسای کشورها با اشاره به شیوع کورونا خواستار شکستن و رفع تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی شد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه حکومت نیز پیشتر نامه و درخواست مشابهی برای دبیرکل سازمان ملل فرستاده بود.
حسن روحانی در این نامه تاکید کرد که «مدیریت این بحران عظیم و خطرناک توسط هیچ کشوری به تنهایی میسر نیست چه رسد به اینکه آن کشور در دسترسی به بازارهای مالی بینالمللی و تأمین کالاهای مورد نیاز خود با مشکلات فراوان مواجه باشد».
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه حکومت ایران، گفته که حسن روحانی در این نامه اعلام کرده که تحریمها در مداوای بیماران مبتلا به کورونا در ایران اخلال ایجاد است.
محمد جواد ظریف پیشتر در توییتری نوشت، «این غیراخلاقی است که به یک قلدر اجازه دهید بیگناهان را به قتل برساند. کورونا نه جغرافیا میشناسد و نه سیاست.؟
علی لاریجانی، رئیس مجلس، نیز پیش از روحانی در نامههایی به چند سازمان بینالمللی مدعی شده بود که تحریمهای آمریکا شامل تجهیزات پزشکی، دارویی و وسایل آزمایشگاهی میشود.
از سویی برخی چهرههای ارشد عضو حزب دموکرات از جمله سناتور الیزابت وارن خواسته بودند که به دلیل شیوع ویروس کورونا در ایران دولت دونالد ترامپ تحریمها را لغو کند.
این در حالی است که ایالات متحده بارها اعلام کرده که صادرات اقلام انساندوستانه از جمله وسایل پزشکی به ایران شامل تحریم نیست.
در پی شیوع کورونا در ایران اخیرا اتحادیه اروپا و ژاپن ، قطر و جمهوری آذربایجان به ترتیب پنج میلیون یورو و پنج میلیون دلار برای کمک به ایران برای مبارزه با ویروس کورونا اختصاص دادند و چندین محموله اقلام پزشکی توسط چین و سازمان بهداشت جهانی تحویل مقامهای جمهوری اسلامی شده است.
وزارت خارجه آمریکا پیشتر نیز پیشنهاد کمک به ایران برای مبارزه با ویروس کورونا را رسما از طریق سفارت سوئیس ابلاغ کرد، اما وزارت خارجه ایران این پیشنهاد را رد کرد و آن را “بازی سیاسی-روانی” خواند.
همچنین امریکا مجوز تراکنش مالی با بانک مرکزی ایران در رابطه با تجارت اقلام خاص انساندوستانه را صادر کرد و ایران نیز تایید کرد که معاملهای به ارزش دو و نیم میلیون دلار برای خرید دارو از طریق یک شرکت سوئیسی در چارچوب این سازوکار انجام شده است.
با این حال محمد جواد ظریف میگوید که تحریمها منابع مالی لازم برای مقابله با ویروس کورونا را هدف قرار داده است.