حسن روحانی، بار دیگر خواستار بازگشت ایالات متحده به برجام شد خطاب به جو بایدن ، گفت: «به قانون برگردید، خجالت نکشید و امروز و فردا نکنید».
وی در ادامه و تاکید کرد که اگر شما به تعهدات خود بازگردید ما هم فوری به تعهدات خود برمی گردیم.»
روحانی تاکید کرد : تعلل نکنید شرایط برای بازگشت هفت کشور دخیل در برجام به این توافق «آماده است.»
روحانی پیشتر نیز بارها خواهش کرده بود که آمریکا به برجام بازگردد.با این حال مقامات دولت جو بایدن اعلام کرده اند که ابتدا باید ایران به تعهدات خود بازگردد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در واکنش به گزارش منتشر شده در مورد اقدام ایران در آغاز غنی سازی اورانیوم با سومین آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته آی آر-۲-ام گفته بود که صبر ایالات متحده در برخورد با چالش هسته ای ایران نامحدود نیست.
علاوه بر روحانی برخی از مقامات ارشد ایران در ارتباط با برقراری فوری رابطه با آمریکا به شرط دریافت علامت مثبت از سوی واشنگتن، همسو با بالا گرفتن اعتراضات عمومی بازنشستگان و کارگران در سراسر ایران بالا گرفته است.
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که از نزدیکان بیت رهبری است و گفته می شود یکی از نامزدهای احتمالی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۴۰۰ است، همسو با اعتراضات مردمی در ایران ، مدام در برابر رسانه های خارجی و داخلی ظاهر شده و از طرق مختلف برای مذاکره با آمریکا پیام ارسال می کند، و این خود نشان دهنده رویکرد بخش مهمی از نزدیکان به خامنه ای و نهادهای قدرت وابسته به او را بازتاب میدهد.
اعتراضات و تنش های داخلی در ایران موجب شده تا خامنه ای و افراد و نهادهای زیر مجموعه او را وادار به دادن پالسهایی به غرب به ویژه ایالات متحده کرده است.
حکومت ایران انتظار داشت تا با ورود جو بایدن به کاخ سفید، دولت جدید آمریکا از سیاست “کارزار فشار حداکثری” دولت پیشین عقبنشینی نماید و بدون قید و شرط به برجام بازگردد، رفتار و سیاستهای بایدن برای رهبر و حکومت ایران شوک آور بوده است.
جو بایدن که با رویکرد “فرصتدادن به دیپلماسی” در تعامل با ایران به قدرت رسید، هرگز در دوران مبارزه انتخاباتی خود روند دیپلماتیک را به معنای کوتاهی از منافع و یا نادیده گرفتن تمامی دستاوردهای دولت ترامپ تعبیر نکرده بود.
اما شوربختانه ، رویکرد “دیپلماسیمحور” بایدن از سوی حکومت ایران این گونه تفسیر شد که دولت جدید آمریکا آماده است تا به تمامی تحریم های ترامپ علیه حکومت خاتمه دهد و فوری به برجام باز گردد و همزمان سیاست منطقهای و پرونده موشکی تهران را نادیده بگیرد.
چنین برداشت مغالطهآمیز از سوی تهران سبب شد تا مقامات حکومت به دست و پا بیافتند و عجولانه پالسهای پیدا و پنهان فراوانی به سوی دولت و کنگره دموکرات در واشنگتن ارسال کنند.