روحانی: «تاثیرات منفی تحریم و فشار اقتصادی بر مردم، هنگام اصلاح بودجه، نگران کننده است»

به دنبال تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی آمریکا و کاهش فاحش درآمد ارز خارجی حکومت ایران، و پس از آن که دولت ناچار شده در اقلام هزینه خود تجدید نظر کند، و بسیاری از بودجه های دولتی را کاهش دهد، حسن روحانی ، در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی، گفت:  «هرگونه تغییر در ساختار بودجه باید به نحوی باشد که تاثیر منفی و فشاری به زندگی روزمره مردم و به خصوص معیشت اقشار آسیب پذیر جامعه وارد نشود».

واکنش روحانی در حالی بیان شد که  روزنامه جهان صنعت در گزارش خبری دو روز پیش از بازار تهران نوشته بود:  «میزان فروش خواروبار فروشان و بنکداران خیابان مولوی در سه ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال پیش  به طور میانگین ۶۰ درصد کاهش داشته است و میزان مصرف اقلامی چون گوشت و مرغ در دهک‌های اولیه و میانی به صورت میانگین ۵۰ تا  ۶۰ درصد کاهش پیدا کرده است».

علت این کاهش مصرف، بالا رفتن بهاز مایحتاج عمومی، به دنبال تورم پولی وخیمی که حکومت ایران به علت ادامه چاپ اسکناس، به آن دچار شده است.

در حالیکه اصلاح ساختار بودجه حکومت ایران از اواسط سال گذشته  تاکنون در دستور کار مقامات حکومتی قرار داشته است، اما همچنان مردم تحت فشار شدید اقتصادی قرار گرفته اند و وعده های دولت روحانی تاکنون مانند همیشه عملی نشده است از سویی  علی لاریجانی رئیس مجلس حکومت از دستور علی خامنه‌ای، برای اصلاح ساختاری در نظام بودجه‌ریزی کشور ظرف ۴ ماه آینده خبر می دهد و همزمان اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی، می گوید هدف از تدوین برنامه‌ای برای کاهش هزینه‌ها و حمایت از برنامه‌های اقتصاد مقاومتی است.هر کدام سخنی می گویند و شعاری می دهند و رسانه ها هم اعلام می کنند که لبنیات از سبد غذایی خانوار حذف شد و مصرف گوشت، ماهی، مرغ ۵۰ تا  ۶۰ درصد کاهش یافت .حال چه بر سر مردم ایران خواهد آمد برای آنان مهم نیست ؟

کارشناسان خبری می گویند نگرانی روحانی  از تاثیر منفی و فشار به زندگی روزمره مردم در جریان اصلاح ساختار بودجه به این دلیل است که  بخش بزرگی از کاهش درآمد ناشی از صادرات نفت مقرر شده است که از محل درآمدهایی چون انواع مالیات و عوارض گوناگون دولتی و همچنین حذف یارانه هایی تامین شود که دولت آن را یارانه پنهان می نامد به این ترتیب اجرای «اصلاح ساختار بودجه» به نفع مردم مورد  اشاره روحانی نخواهد بود وعلاوه بر از دست دادن بخشی از حمایت‌های فعلی، پرداخت کننده بخشی از کسری درآمدهای دولت نیز خواهند شد.

به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس حکومت ایران در باره خط فقر در ۶ ماهه گذشته  تحقیقات نشان می دهد که در موج‌های فصل به فصل شمار بیشتری از شهروندان ایرانی به زیر خط فقر سقوط می کنند. براساس همین گزارش در تهران «خط فقر» تنها در تابستان ۱۳۹۷ نسبت به بهار ۱۳۹۷، یعنی طی دو فصل پیاپی در حدود ۳۰۰ هزار تومان برای یک خانوار چهار نفره افزایش داشت. بعد از تهران، خط فقر هشت شهر بزرگ  ایران که جمعیت بالای یک میلیون نفر دارند در تابستان ۱۳۹۷ حدود ۲۰۰ هزار تومان برای خانوار چهار نفره نسبت به فصل بهار همین سال افزایش یافته است.