روحانی در گفتگو با پوتین، خواهان گسترش روابط و همکاری در همه زمینه ها بین ایران و روسیه هستیم

حسن روحانی در تماس تلفنی با پرزیدنت پوتین خواهان گسترش همکاری‌ ها و تبادل تجربیات ایران و روسیه در تمامی زمینه ها شد. حکومت ایران که همچنان خود را تنها احساس می کند، از روسیه انتظار دارد حمایت بیشتری از حکومت اسلامی ایران به عمل آورد.

روحانی در ادامه افزود: خوشبختانه رابطه دو کشور “صمیمانه، راهبردی و استراتژیک” است و خواستار توسعه بیشتر همکاری‌های تهران-مسکو  شد.این در حالی که  سفیر ایران در مسکو از روابط اقتصادی بین دو کشور راضی نبوده و آن را  بسیار ضعیف دانسته.

روحانی گفت: امیدوار است که با  “رعایت پروتکل‌های بهداشتی”، مبادلات تجاری بین دو کشور انجام شود و برهمکاری‌های همه جانبه به ویژه در زمینه‌های تجاری، اقتصادی و علمی و پزشکی دو کشور تاکید کرد.

پرزیدنت ولادیمیر پوتین نیز در پاسخ گفت: روسیه روابط استراتژیکی با ایران داشته و همواره از توسعه مناسبات و همکاری‌های متقابل استقبال می‌کند.پوتین درحالی این سخنان را بیان می کند که کاظم جلالی سفیر ایران در مسکومی‌گوید روابط اقتصادی و تجاری ایران و روسیه اصلا رضایت‌بخش نیست و تراز تجاری دو طرف امسال کمتر هم شده است.

پوتین، تحریم‌های آمریکا علیه ایران، را “نقض حقوق انسانی” دانست و در ادامه، “رایزنی‌های ایران و روسیه درباره موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله پیگیری روند آستانه و گفتگوهای سه جانبه با ترکیه در این راستا را حائز اهمیت عنوان کرد”.

کاظم جلالی در ادامه توضیحات خود گفت:  حجم تجارت میان دو کشور در حال حاضر سالی یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار و آن هم بیشتر به سود روس‌ها است و با توجه به وضعیتی که با شیوع کرونا پیش آمده گمان می‌رود که این رقم در سال ۲۰۲۰ با کاهش بیشتری همراه باشد.

در سال‌های اخیر توسعه بی‌سابقه همکاری‌های نظامی میان ایران و روسیه و نیز تلاش روس‌ها برای کمک به ایران برای دور زدن تحریم‌ها، موجب شده است تا گمانه‌زنی‌هایی نسبت به چند و چون توسعه روابط ایران با روس‌ها مطرح شود. اگرچه روس ها در تاریخ  ایران به بدعهدی مشهورند و به وعده های خود به ایران عمل نکرده اند در این باره نیز نمی‌توان به روسیه اعتماد کرد و ان را  “متحد استراتژیک” ایران دانست اما منافع مشترک قابل‌ توجه، ممکن است فرصت‌هایی را برای هر دو طرف فراهم سازد تا روابط استراتژیک خود را افزایش دهند.

روزنامه واشنگتن پست،پیشتر نوشته بود که  کاترین ویلبارگر، مشاور موقت وزیر دفاع در امور امنیت بین‌الملل در تاریخ ۳۰ ماه مه ۲۰۱۹، درباره “تاثیر وحشتناک” روسیه و ایران در خاورمیانه هشدار داده  و گفته  که هر دوی آنها “جاه‌طلبی‌های تغییر طلب” دارند که بر شرکای ایالات متحده در منطقه تاثیر منفی می‌گذارد.

مشاور وزیر دفاع آمریکا افزود:  «تلاش‌های روسیه برای قابل پذیرش بودن از سوی همه بازیکنان منطقه‌ای، صرف نظر از خصومت‌های منطقه‌ای و منافع ملی متضاد، استراتژی‌ای است که احتمالا باعث ایجاد بی‌اعتمادی و فاصله می‌شود. روسیه با تلاش برای کنار آمدن با همه طرفین درگیر در اختلافات منطقه‌ای، نشان می‌دهد که به ویژه در زمانی که لازم است انتخابی صورت گیرد یا دوست از دشمن جدا شود، مورد اعتماد نیست».