حسن روحانی در تماس تلفنی دوباره با پرزیدنت مکرون، یک بار دیگر از کشورهای اروپایی خواستار شد به خرید نفت از ایران و دادو ستد بازرگانی و پولی با این کشور ادامه دهند. او ادعا کرد که خودداری اروپائیان از خرید نفت ایران و پیروی از محدودیت های مالی و بانکی که ایالات متحده در چارچوب تحریم ها برقرار ساخته، با تعهدات کشورهای اروپایی امضا کننده برجام تضاد دارد و باید متوقف شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران، دیروز ( سهشنبه) در پنجمین گفت و گوی تلفنی خود با پرزیدنت امانوئل مکرون به هدف پیگیری گفتگوها و جستجوی راههایی برای کاهش تنشها در منطقه پیشنهاد داده و گفت: باید «کارشناسان و مسئولان ایران و فرانسه برای رسیدن به راهکارهای مناسب در مسائل و موضوعات گوناگون منطقهای و بین المللی با یکدیگر رایزنی و گفت و گو کنند».
حسن روحانی در ادامه افزود: «ضرورت تلاش برای تسریع در روند مناسبات و همکاریهای بانکی و نفتی ایران با دیگر کشورها، یکی از اصلیترین حقوق اقتصادی ایران در برجام است.
روحانی تاکیدکرد: گسترش تعامل و همکاری ایران و اروپا میتواند فضای آرام و اطمینان بخشی را برای منطقه و جهان به وجود آورد و فرانسه به عنوان یکی از شرکای قدیمی ایران در اتحادیه اروپا می تواند نقشی سازنده در این راستا ایفا کند.»
وی گفت: «امنیت و آزادی کشتیرانی در منطقه و تنگه هرمز مورد تاکید ما است و روزانه دهها کشتی آزادانه عبور و مرور کرده و نیروهای ایران طبق مقررات نظارت خود را انجام میدهند.»
وی افزود: اما «همزمان با تلاشهای ایران و فرانسه برای کاهش تنشها و ایجاد شرایط مساعد برای همزیستی پایدار در منطقه، شاهد اقدامات تحریک کننده از سوی آمریکاییها هستیم».
سپاه پاسداران در هفته های گذشته اقدام به توقیف دستکم سه نفتکش از جمله نفتکش بریتانیایی استنا ایمپرو ، در تنگه هرمز کردهاست.
روحانی در ادامه گفت و گوی تلفنی خود با رییس جمهوری فرانسه گفت: «مذاکرات انجام شده در ماههای اخیر را مثبت و گامی رو جلو» است.
وی افزود: «هدف ایران از کاهش تعهدات تامین منافعمان در برجام و اجرای تعهدات طرفین برای استحکام و پایداری این توافق مهم بوده است.»
مقامات انرژی اتمی حکومت ایران پیشتر خبر عبور جمهوری اسلامی از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی اورانیوم غنیسازی شده در برجام و همچنین عبور از سطح غنی سازی ۳/۶۷ درصدی را اعلام کرده بودند .
روحانی پیشتر گفته بود که در صورت تاخیر در برآوردن خواستههای جمهوری اسلامی از جمله تاخیر در گشایش خط اعتباری از سوی اروپا، ایران به زودی گام سوم در کاهش تعهدات برجامی را اجرا خواهد کرد.
پرزیدنت امانوئل مکرون،در گفت و گو با روحانی گفت: « پاریس به تعهدات قید شده در برجام پایبند است ورسیدن به نتیجهای مورد قبول طرفین و تامین کننده منافع ایران در برجام برای پاریس حائز اهمیت است». او گفت که فرانسه مایل است به همکاری ها با ایران ادامه دهد. ولی هیچ تعهد ویژه ای در این باره بیان نکرد.