روحانی: مجلس به ما ابلاغیه می فرستد، ولی لوایح دولت را بدون رسیدگی می گذارد

حسن روحانی در یک انتقاد مستقیم و نسبتا گزنده، زبان به انتقاد شدید از مجلس و باقر قالیباف رئیس آن گشود و ازجمله گفت: «مجلس لوایح ما را بایگانی کردند؛ در حالی که تعیین خط‌مشی از اختیارات مسلم رئیس‌جمهوری است».

حسن روحانی، در جلسه هیات دولت،  با انتقاد تند از مجلس و نمایندگان، آنان را متهم کرد که لوایح دولت را به بایگانی بردند و سونامی طرح‌های مختلف راه انداخته‌اند و نگذاشته‌اند کار مشترکی بین دولت و مجلس انجام شود،در حالی که در قانون اساسی امده است که تعیین خط‌مشی از اختیارات مسلم رئیس‌جمهوری است.

به نظر می‌رسد اشاره روحانی به تصویب قانونی درباره فعالیت اتمی ایران باشد که هفته گذشته در مجلس انجام گرفت و آغازگر مناقشه مجلس و دولت شد، مناقشه‌ای که خبرگزاری رسمی دولت ، ایرنا، از آن به عنوان «سریال» اختلاف مجلس و دولت یاد کرد.

روحانی  این رویکرد مجلس را، برخلاف اهداف توسعه کشور دانست و خطاب به مجلسیان گفت: «باید منافع ملی ما اصل باشد و دعواهای سیاسی و جناحی را کنار بگذاریم.»

در واقع مجلس شورای اسلامی با تصویب این قانون دولت را موظف کرد که در صورت دریافت نکردن امتیازات بانکی و اقتصادی از غرب ظرف دو ماه، باید بازرسی از تاسیسات هسته‌ای ایران را محدود کرده و غنی‌سازی اورانیوم را افزایش بدهد.

پس از آن، بود که روحانی این مصوبه مجلس را “مضر” و عجولانه نامید و از مجلسی‌ها به طعنه خواست که “هول” نشوند، قالیباف  هم خطاب به روحانی  جواب داد که کسی “هول”نشده است.

روحانی در ادامه افزود:  «این اولین کار مشترک مجلس یازدهم و دولت دوازدهم است؛ متأسفانه در این چند ماه امکانش فراهم نشده که کار مشترکی انجام بدهیم. چون نمایندگان مجلس محترم لوایح ما را به بایگانی بردند و سونامی طرح‌ها را راه انداختند».

پس از ارائه لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به مجلس، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، از اتکای بودجه به نفت انتقاد کرد و اعلام کرد این مجلس بر اصلاح ساختار بودجه «مُصّر» است.

اکثریت نمایندگان مجلس یازدهم نیز که از جناح‌های مخالف دولت هستند و سخنان آنها نشان می‌دهد که مشکلات اقتصادی کشور را ناشی از آن چه “خوش‌بینی و نگاه مثبت دولت به غرب” می‌دانند، ارزیابی می‌کنند.

با این حال،  حسن روحانی در ادامه گفت که «امروز فضایی است که بهتر می‌توانیم با دنیا، منطقه، همسایگان و غرب و شرق کار کنیم و این جاده پر فراز و نشیب به مقدار کمی در حال هموار شدن است  و ما برای پیشرفت دیپلماسی نیاز داریم که از کشور صدای واحدی شنیده شود».

او در مورد توافق هسته‌ای با آمریکا خطاب به مقام‌های آن کشور گفت که «این کار تنها یک امضا می‌خواهد، در آن زمان همه دو مرتبه سر جای اول بازمی‌گردیم، پس بازگشت به تعهدات اصلاً نیاز به زمان ندارد.»

روحانی افزود: «آمریکایی‌ها می‌توانند به برجام بازگردند و دوباره ۱+۵ شکل بگیرد و البته باید به تمام تعهدات‌شان بازگردند و کاری که علیه ملت ایران کردند را جبران کنند. در آن صورت ما هم به تعهدات‌مان بازمی‌گردیم.»

جو بایدن، نیز گفته بود که بازگشت به برجام اگرچه “کاری سخت” است، اما او به وعده خود در مورد احیای آن وفادار خواهد ماند.