روزنامه اسرائیلی: دولت روسیه، بدستور پوتین، تقاضای ایران برای خرید سامانه اس – ۴۰۰ را رد کرد

 

یک روزنامه اسرائیلی از قول مقامات دولتی در مسکو خبر داد که دولت روسیه یک بار دیگر تقاضای حکومت ایران را برای خرید پیشرفته ترین سامانه ضد هوایی به نام اس – ۴۰۰ رد کرده است و علت آن مناسبات دوستانه روسیه و اسرائیل و همچنین منافع روسیه در کشورهای عرب در حاشیه جنوبی خلیج فارس بوده است.
اس – ۴۰۰ قدرتمندترین سامانه ضد هوایی محسوب می شود که قادر است همزمان، ده ها موشک دشمن را در هوا شکار کند و هواپیماهای مهاجم را هدف قرار دهد.
خودداری دوباره از فروش این سامانه ضد هوایی به ایران، علیرغم این واقعیت است که روسیه با فروش آن به ترکیه موافقت کرده و قرارداد انجام این معامله نیز به امضا رسیده است.
ترکیه، با آن که در پیمان نظامی ناتو عضویت دارد و با وجود آن که زیر فشار شدید ایالات متحده قرار گرفت، از قصد خود برای خرید این سامانه از روسیه صرفنظر نکرد. ایالات متحده خود را با روسیه در نزاع می داند و پیمان ناتو نیز برای رویارویی با خطرات نظامی روسیه برپا شده است.
روزنامه ییسرائل هیوم (اسرائیل امروز) چاپ تل آویو، در شماره امروز خود (آدینه) از قول مقامات روسی در مسکو، که از آن ها نام برده نشد، نوشت که رژیم ایران دوباره به روسیه روی آورده و تقاضای خرید این سامانه را کرده، ولی با پاسخ منفی روبرو شده است.

این روزنامه نوشت که دستور خودداری از فروش این سامانه به حکومت اسلامی ایران، مستقیما توسط پرزیدنت پوتین صادر شده است که از اهمیت این اقدام روسیه حکایت می کند.

یکی از محاسبات اصلی دولت مسکو در رد این درخواست آن است که نمی خواهد موجب تیرگی روابط با دولت عربستان و امیرنشین های حوزه خلیج فارس شود. روسیه برای گسترش مناسبات خود با آن کشورها اهمیت بسیار قائل است. روسیه، در تلاش برای رسیدن به مقام ابرقدرتی، می خواهد با آن گروه از کشورهای عرب نیز که به طور سنتی مورد حمایت ایالات متحده قرار داشته اند دوست شود و با آن ها روابط اقتصادی و بازرگانی و همچنین دیپلماتیک و حتی نظامی داشته باشد.

حکومت ایران از حدود پانزده سال پیش از روسیه درخواست خرید سامانه ضد موشیک اس – ۳۰۰ را کرد و حتی بهای کامل آن را پرداخت. ولی با آغاز تحریم های اقتصادی بین المللی علیه برنامه های موشکی رژیم ایران، روسیه در اجرای همکاری با کشورهای غربی علیه رژیم ایران، از تحویل دادن این سامانه خودداری ورزید و انتقال آن به ایران حدود سیزده سال به تعویق افتاد و هنوز هم معلوم نیست که  ایا در ایران عملیاتی شده و یا هنوز همچنان مشغول نصب آن هستند.

در ماه های اخیر خبر رسیده بود که حتی عربستان سعودی نیز امکان خرید سامانه اس – ۴۰۰ را مورد بررسی قرار داده، ولی احتمال می رود که زیر فشار ایالات متحده، از این امکان منصرف شده است.

دولت مسکو در رد درخواست حکومت ایران برای خرید سامانه پیشرفته تر از نوع اس – ۴۰۰ علاوه بر این که نمی خواهد عربستان و امیرنشین ها را از خود برنجاند، بلکه مایل نیست موجب اعتراض و ناخشنودی اسرائیل نیز بشود.

روسیه، مناسبات سیاسی و دیپلماتیک خود با اسرائیل را یک هدف استراتژیک می داند و همکاری های گسترده ای بین دو کشور در زمینه های مختلف جریان دارد. روسیه، در همان حال که در کنار سپاهیان قدس ایران، در سوریه به فعالیت نظامی ادامه می دهد، نهادی را نیز برای هماهنگی با اسرائیل در رابطه با حملات هوایی اسرائیل به مواضع رژیم ایارن در سوریه برپا ساخته است.

اسرائیل در سال های گذشته، احتمال بمباران تاسیسات اتمی رژیم ایران را مورد بررسی قرار داده بود. در آن سال ها، اسرائیل احساس می کرد که کشورهای بزرگ جهان، و در راس آن ها ایالات متحده، درک نمی کنند که تولید بمب هسته ای توسط رژیم ایران، تا چه حد ممکن است برای امنیت اسرائیل و منطقه خطرناک باشد. در آن دوران که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر بود، و پست وزارت دفاع به دست اهود باراک سپرده شده بود، امکان حمله نظامی به تاسیسات اتمی رژیم ایران به طور جدی مورد بررسی قرار گرفت.

مسلم آن است که وجود سامانه های ضد هوایی پیشرفته روسی در اطراف تاسیسات اتمی و موشکی ایران، اجرای چنین حمله ای را به شدت دشوار می ساخت. این واقعیت، شاید یکی از عوامل انصراف روسیه به تحویل سامانه اس – ۳۰۰ به حکومت ایران، در آن سال ها بود.