ظریف: از کشورهای امریکا و اروپا خواست اول به برجام بازگردند و خسارات وارده را جبران کنند بعد به خود جرات دهند مسائل دیگر را مطرح کنند
روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران درباره واکنش ظریف به سخنان اخیر مقامات آمریکا و اروپا که گفته اند علاوه بر برنامه های هسته ای باید موشک های ایران و دخالت های حکومت در منطقه نیز مطرح شود نوشت: «هر وقت آنها (امریکا و اروپا) آمادگی پیدا کردند به مسئله اقدامات شرورانه خود در منطقه رسیدگی کنند، آن وقت میتوانند درباره چیزهای دیگر وارد گفتگو شوند. تا زمانی که چنین چیزهایی را کنار نگذاشتهاند، خفه شوند» .
کمتر از هفت هفته مانده به ورود جو بایدن به کاخ سفید، بحث درباره نحوه بازگشت امریکا به توافق هستهای با ایران بالا گرفته است. در تهران، نیز مجلس طرح راهبردی لغو تحریمها را روی میز گذاشته؛ طرحی که موجب نگرانی در اروپا و امریکا شده و اروپاییان را به فکر برگزاری جلسه کمیسیون مشترک برجام انداخته است.
، روزنامه جوان نوشته است : علیرغم سایر دوستداران مذاکره با آمریکا، ظریف گفته اگر اروپا به تعهداتش عمل نکند، این طرح را بعد از تبدیل شدن به قانون اجرا خواهد کرد.
این روزنامه وابسته به سپاه نوشته است: در طرف دیگر داستان، اروپا و امریکا هستند که با اندکی اختلاف نظر، خواستار این هستند که ایران علاوه بر برنامه هستهای، وارد گفتگو بر سر مسائل منطقه و موشکی نیز بشود؛ موضعی که باعث واکنش ظریف شد ه و گفته است: هرچند موافق این طرح نیستم، ولی اگر اروپا به تعهداتش عمل نکند، ما باید قانون را پس از اینکه مراحل تصویب را طی کرد اجرا کنیم.
ظریف در ادامه افزوده استک «چنانچه اروپا و آمریکا به برجام برگردند، مصوبه مجلس اجرایی نمیشود؛ اقدامات قبلی هم برمیگردد و برجام به صورت کامل اجرا میشود». موضعی که نشان میدهد او به طور جدی به بازگشت جو بایدن به برجام امید بسته است.
جوان در ادامه نوشت: به گفته ظریف، ایالات متحده بهشدت این قطعنامه را نقض کرده، زیرا دولت ترامپ یک دولت سرکش است… قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت باید اجرا شود.»
ظریف در ادامه گفت: «امریکا در جایگاهی نیست که بخواهد برای آن شرط بگذارد. ایالات متحده باید نقض قوانین بینالمللی را متوقف کند. چنین چیزی اصلاً نیاز به مذاکره ندارد».
او افزود: «مذاکره بده و بستان است. اینطور نیست که یک طرف بخواهد و طرف دیگر انجام بدهد. حقیقت اینجاست که امریکا و کشورهای اروپایی به دنبال ۱۰+۲۰ سال محدودیت هستند. ما با هیچ یک از آن موافقت نکردیم و با میانه آن موافقت کردیم، ۱۰ سال و چند سال اضافی. این موضوع دو سال مذاکره بوده است. چنین چیزی هرگز قابل مذاکره نیست. تمام».
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با مجله “اشپیگل” گفته بود: «حکومت ایران باید در زمینه برجام شفاف باشد ما از حکومت انتظارات روشنی داریم؛ از جمله نبود سلاح هستهای و همچنین نبود هیچ برنامه موشک بالستیک که کل منطقه را تهدید میکند. ایران همچنین باید نقش دیگری در راستای امنیت و ثبات صلح در منطقه بازی کند».