روزنامه سوئیسی “نویه زوریشر” در گزارش تحلیلی به قلم اولریش فون شورین درباره فعالیتهای موشکی ایران و میزان پیشرفت برنامه موشکی آن کشور نوشته است: برنامه و فعالیت موشکی ایران نه تنها باعث نگرانی کشورهای منطقه شده است، بلکه به نگرانی اروپا نیز دامن زده و باعث شده است که سه کشور اروپایی ذیربط در توافق هستهای سال ۲۰۱۵، بریتانیا، فرانسه و آلمان خواستار منظور کردن برنامه موشکی ایران در دور جدید مذاکرات هستهای با آن کشور گردند.
در ادامه افزوده است: رژیم اسلامی در حال حاضر پیشرفتهترین سامانه موشکی در خاورمیانه را دارد. ایالات متحده و متحدان اروپاییاش بر آنند تا پای موضوع فعالیتهای موشکی ایران را به دور جدید مذاکرات هستهای با آن کشور بکشند. این در حالی است که حکومت ایران به برنامه موشکیاش بهمثابه رکن سیاست راهبردی خود مینگرد.
این روزنامه سوئیسی نوشته است: دولت جدید آمریکا گرچه نسبت به بازگشت آن کشور به توافق هستهای اعلام آمادگی کرده است، اما تصریح کرده که دور جدید گفتوگوهای هستهای با ایران نمیتواند تنها به فعالیتهای هستهای آن کشور محدود گردد.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن نیز بر الزام پرداختن به فعالیتهای موشکی ایران در مذاکرات احتمالی دو کشور تاکید ورزیده است.
در ادامه این گزارش به نگرانیهای گسترده کشورهای منطقه و حتی نگرانی کشورهای اروپایی نسبت به فعالیتهای موشکی ایران اشاره کرده و در عین حال تاکید کرده است که شانس وادار ساختن ایران به محدود کردن فعالیتهای موشکی خود بسیار محدود است.
همچنین در به آزمایش موشکی دو هفته پیش سپاه پاسداران اشاره داردو نوشته است که سپاه در اواسط ماه ژانویه اقدام به آزمایش نسل جدید موشکهای بالستیک زمینبه زمین خود کرده است. پیشتر نیز سپاه در جریان این رزمایش خود مدعی شده بود هر هشت موشک پرتاب شده با موفقیت به اهداف تعیین شده خود اصابت کردهاند.
سپاه پاسداران در آستانه شروع رسمی کار جو بایدن، اقدام به برگزاری چند رزمایش کرده بود. در این رزمایشها، سپاه مدلهای جدید موشکهای ساخت خود را به نمایش گذارده بود. موشکهایی که از سوی کشورهای منطقه به عنوان تهدیدی غیرقابل پذیرش ارزیابی میشوند.
تحلیلگر روزنامه یاد شده بر این باور است که برنامه موشکی رکن اصلی سامانه نظامی ایران را تشکیل میدهد. از همین رو، در آستانه تغییر قدرت سیاسی در آمریکا، حسنروحانی رسما اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی هیچ گونه گفتوگو و مذاکرهای بر سر برنامه هستهای خود را نمیپذیرد.
فابیان هینتس، کارشناس فناوری موشکی در برلین، به خبرنگار “نویه زوریشر” گفته است که برنامه موشکی ایران جایگاهی مرکزی در سیاستهای راهبردی امنیتی حکومت ایران دارد.
در ادامه این گزارش آمده است که حکومت ایران گستردهترین برنامه موشکی را در خاورمیانه دارد. سامانه موشکی ایران از منظر تعداد، دقت اصابت و همچنین بُرد از رقبای منطقهایش پیشی گرفته است. زرادخانه موشکهای بالستیک کوتاهبرد و میانبرد رژیم اسلامی میتوانند نقاطی را در شعاع ۳۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتری هدف قرار دهند.
فابیان هینتس افزوده است که اساس برنامه موشکی ایران بر موشکهای اسکود دوران اتحاد شوروی استوار بود. موشکهایی که ایران از طریق لیبی، سوریه و کرهشمالی تهیه کرده بود. و از منظر دقت اصابت ناکارآمد بودند. او بر این باور است که این موشکها نمیتوانستند پایههای دفاعی و نظامی ایران را تشکیل دهند.
بر اساس اظهارات هینتس حکومت ایران پس از آن برای برنامه موشکی خود اولویت قائل شد. برنامه موشکی ایران ناظر بر بهبود کیفیت موشکهای ساخت خود و افزایش دقت اصابت این موشکها بوده است.